De ce a fost condamnat si avocatul printului Paul, in dosarul "Ferma Baneasa". Robert Rosu, cazul care a incins spiritele in Justitie

Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 13:34
Autor: Ionel Stoica
De ce a fost condamnat si avocatul printului Paul, in dosarul "Ferma Baneasa". Robert Rosu, cazul care a incins spiritele in Justitie

O declaratie fina despre rolul avocatului Robert Rosu, condamnat in dosaru "Ferma Baneasa" pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, care a starnit numeroase discutii in justitie (Baroul Bucuresti, viitorul sef CSM, Inalta Curte, avocati etc).

In dosar sunt zeci de interceptari ambientale si telefonice, unele obtinute pe MSN - o parte au fost anulate la Curtea de Apel Brasov, schimburi de e-mailuri intre cei implicati, dar si documente gasite la perchezitii. In timpul procesului, Robert Rosu a respins acuzatiile si a spus ca a facut totul in baza mandatului de avocat.

In acest caz este vorba de drepturi litigioase vizand zeci de imobile - care ar fi apartinut Casei Regale a Romaniei. Printre acestea Palatul Peles, cladiri in Sinaia si Bucuresti, dar si imobile care compun domeniul regal Balcic - in prezent in Bulgaria. Potrivit DNA, gruparea reusise retrocedarea frauduloasa doar a doua proprietati: Padurea Snagov (46,78 hectare de teren forestier) si Ferma Regala Baneasa (28,6 hectare).

Prejudiciul total in acest caz a fost calculat la suma de 145.398.569 de euro.

Conform anchetatorilor, Robert Rosu stia ca Paul Al Romaniei nu avea niciun drept pentru aceste retrocedari. Totusi, el s-ar fi implicat activ in demersurile de incheiere contracte, transmitere notificari, conform celor convenite cu Truica. Acuzatia de complicitate la abuz in serviciu are legatura cu modul in care i-a determinat pe cei din Consiliul de administratie al Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor Bucuresti sa dea o decizie in favoarea lui Al Romaniei.

Sa ne intoarcem la declaratia de care va spuneam. In 2007, cei implicati - Truica, Silberstein si Rosu, initiaza o intalnire cu reprezentantii Casei Regale. Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, i-a atentionat asupra faptului ca Padurea Snagov si alte imobile revendicate nu au apartinut in realitate lui Carol al II-lea, bunicul lui Paul Al Romaniei.

Citez din declaratia data de Adrian Vasiliu la DNA: "In discutia avuta le-am spus ca nu cred ca daca renunta Paul va inceta actiunile, dar Truica mi-a spus ca el a platit drepturile litigioase si in consecinta el decide. Nu mi-a aratat insa actul de cumparare a drepturilor litigioase si din presa am aflat ulterior ca a fost implicata firma Reciplia.

Precizez ca in aceasta discutie le-am spus ca spre exemplu padurea de la Snagov nu a fost a lui Carol al II-lea in mod legal, fapt care rezulta din decizia din 1941 a ICCJ, dar Truica a spus ca asta e problema lor. Consider ca aceasta intalnire a fost ceruta de Truica urmare a depunerii la dosar a deciziei din 1941." (declaratie martor Vasiliu Adrian vol.VI, f. 18-72).
In anul 1940, Carol al II-lea abdicase din nou, si plecase din Romania, in final stabilindu-se in Portugalia.

Citeste si https://ziare.com/stiri/inchisoare/dosarul-ferma-baneasa-remus-truica-condamnat-la-7-ani-de-inchisoare-printul-paul-3-ani-si-4-luni-si-jurnalistul-dan-andronic-3-ani-de-inchisoare-cu-suspendare-1651104

Pe 26 noiembrie 1941, Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat ca anumite bunuri imobile nu au apartinut in mod legal lui Carol al II lea, obligandu-l sa le restituie statului in starea in care se gasesc, intre aceste bunuri, unsprezece la numar, fiind Padurea Snagov si o parte din Ferma Baneasa. Dupa abdicarea lui Mihai I, proprietatile au trecut in proprietatea statului roman.

Paul Al Romaniei sustinea ca este indreptatit la restituire intrucat acest bun ar fi apartinut lui Carol al II-lea, iar la moartea sa l-a mostenit Elena Lupescu (Elena de Romania) in calitate de sotie supravietuitoare. Elena Lupescu a lasat prin testament intreaga avere lui Monique Urdareanu, care i-a vandut asa-zisului print toate drepturile succesorale, pentru 50.000 de euro.

Inchei cu o mentiune a DNA din rechizitoriu: "Mai mult, intre documentele ridicate la perchezitia domiciliara desfasurata la sediul firmei de avocati a fost descoperita aceasta decizie din anul 1941 a ICCJ purtand mentiunea "a nu se folosi in nici un proces" ceea ce dovedeste reaua credinta a inculpatului Rosu Robert in toate demersurile pe care le-a intreprins, inclusiv pentru punerea in posesie a padurii Snagov, ascunzand institutiilor/autoritatilor publice, inclusiv instantei de judecata, probe esentiale pentru lamurirea starii de fapt."


Citeste si https://ziare.com/stiri/dna/radiografia-dosarului-ferma-baneasa-23-de-inculpati-condamnari-insumand-79-de-ani-de-inchisoare-si-un-prejudiciu-record-de-145-de-milioane-de-euro-1651312

https://ziare.com/marcel-ciolacu/stiri-marcel-ciolacu/dan-tudorache-confirmat-deputat-de-bec-desi-liderul-psd-marcel-ciolacu-a-promis-ca-nu-ii-va-valida-mandatul-europa-libera-1651542

 Articol citit de 55962 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  florescujohn
  25.12.2020, 23:12
  Avocatul s-a lacomit
  Procesul avea scop obtinerea unor proprietati fara acte in regula.
  Daca avocatul i-a invatat pe clienti sa faca potlogarii atunci merita pedeapsa.
  Avocatul trebuie sa respecte adevarul, altfel unde ajungem? Cistiga partea care a angajat cel mai excroc avocat?
  parerea
  25.12.2020, 15:26
  IN SFARSIT!
  Avocatii si toata gloata care-i tin spatele acestui aranjor al haitei de HOTI, s-au facut de tot rasul! P.S.! Daniel Fenechiu si-a dat foc la valiza! Serile trecute, la B1, il revendica drept "valoare"pe Alistarul lui pontache mitomanul! Ce s-o fi intamplat cu Fenechiu? L-aizbit Orban din functie si acum se da cu Alistarul lui Voiculescu di haitele de hoti? Mare deranj a produs acest NIMENI numit Ludovic Orban, in ultima luna! Doar de dragul functiei platite de fraierii romani,inca 4 ani!!!
  Gigel Stietot
  21.12.2020, 15:01
  ..daca ajung la spital sa superte costurile din buzunarul lor..
  ..Exemplu prost .. dar ma rog..
  Insa daca ajung la spital sa superte costurile din buzunarul propriu..
  Rafalle
  20.12.2020, 16:31
  Mielul Arhivar
  Ce nu se ințelege este ca furturi de genul asta cu masluirea arhivelor duc la probleme in viitor colosale.
  E trădare a prezentului dar mai ales a viitorului.
  Modul cum e condusă Romania dezorienteaza oamenii corecți.
  Mie greu sa cred ca nimeni nici un judecător nu a avut acces la arhive.
  Din tot scandalul lipsește cineva !
  Marele Tradator Tariceanu!
  varutu
  21.12.2020, 00:08
  ALOO
  Da pe BASE l-ai uitat...poate era mai important..NU..?
  Nonpolitikon
  20.12.2020, 16:03
  Se pare c-aci-i vorba de-a le pune din nou căluș avocaților, care
  primiseră de cu rand dreptul de a obține direct cazierele și niște copii ale actelor de stare civilă ale clienților, ca să nu-și ia nasul la purtare.
  Dar, intervenția in relația directă a avocatlui cu clientul constituie cea mai gravă incălcare a unui drept judiciar, dreptul la apărare și in mod cert va atrage sancționarea Romaniei pentru incălcarea drepturilor omului și nerespectarea statului de drept!
  Așa că, dacă nu e urgent indreptată o/eroarea, s-ar putea să nu mai vedem nicio para din cele 80 de miliarde, numai și pentru asta...
  Socialistwars
  20.12.2020, 23:48
  Libertate, Fraternitate, Imunitate !
  .
  DUTTY
  21.12.2020, 09:04
  Sputnik nu numai te iubeste , te adora Salamcusoia
  .
  Comentariu inadecvat
  angel9913
  20.12.2020, 23:56
  Si multa mu.ie !
  Tzie ! :D
  oranghutan
  20.12.2020, 15:04
  Că l-a condamnat, nu-i rău
  Rău e că el si ceilalti infractori cu care era in cardăsie, au luat atat de putin. Intr-o tară normală, pentru prejudiciul de peste 150 milioane de euro, nu mai ieseau vreodată la lumina zilei.
  Dracula1942
  20.12.2020, 17:52
  Legile justitiei au fost facute de Dracnea cu Ciordache si
  restul grupului mafiot organizat numit Ciuma rosie asa ca pana nu se schimba legile justitiei Romania ramane o tara cu legi facute de mafioti pentru mafioti.In plus justitia e plina de Sosoace asa ca ar trebui dati afara aia nebuni sau corupti si probabil mai dureaza inca 31 de ani.
  CCR este condus de o Ciuma rosie si avocatul poporului e o vita incaltata.
  eu-ca
  20.12.2020, 17:49
  Ai dreptate ptr 5000 de € , 3 ani.
  .
  misulica1
  20.12.2020, 14:59
  Cand
  vezi intr-un titlu cuvantul "tu-ca", gandeste-te de 2 ori daca deschizi articolul, cartea sau dosarul ala...
  eu-ca
  20.12.2020, 17:48
  Avocatii apararii in procesele nazistilor au luat ani grei de
  puscarie. La noi a fost mai greu. USRI o sa rezolve, ca Werner vrea o resetare. O restore de tot rahatul turcesc , de dulce.
  Elbar
  20.12.2020, 20:13
  Cand vezi intr-un titlu cuvantul "tu-ca"
  fa pypy Pupu si trage apa !
  🤣😅😅😂🤣
  reddry
  20.12.2020, 16:22
  de z..
  barcea comentezi tu acolo?un clan cu comportamente identice;
  topor
  21.12.2020, 10:11
  Zau?
  Daca esti avocat si iti sfatuiesti clientul cum sa fure in asa fel incat sa ocoleasca legea, atunci nu esti complicele lui la furt? Sau, daca esti avocat esti scutit de a respecta legea?
  Avocatii, magistratii si politistii care incalca legea ar trebui sa fie incadrati la pedeapsa maxima prevazuta de lege automat, pentru ca ei se presupune ca sunt obligati sa cunoasca legea, asa ca au incalcat-o in cunostinta de cauza si deliberat. S-ar indrepta multe in tara asta daca s-ar pune un asemenea articol in codul penal!