Implicare surpriza in dosarul Vosganian-Videanu

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 12:05
6666 citiri
Implicare surpriza in dosarul Vosganian-Videanu
Foto: Antena1

O situatie neobisnuita se inregistreaza in dosarul in care Varujan Vosganian si Adriean Videanu, acuzati de DIICOT de complot si subminarea economiei nationale in favoarea omului de afaceri Ioan Nicolae. Alina Bica (foto), actuala sefa a DIICOT, a avizat in 2009, cand lucra la Ministerul Justitiei, o ordonanta care are legatura cu acest caz.

Vosganian si Videanu sunt acuzati de DIICOT ca prin acte normative aprobate in Guvern au ajutat societatea Interagro a lui Ioan Niculae sa achizitioneze nelegal gaze naturale de la ROMGAZ la preturi foarte mici, prejudiciul fiind de 130 de milioane de dolari.

Specialista in energie Ana Otilia Nutu (Expert Forum) a explicat pentru Romania Libera ca actuala sefa a DIICOT, Alina Bica, ar fi pus si ea umarul, in 2009, cand era secretar de stat la Ministerul Justitiei, la achizitionarea discretionara a gazelor naturale, prin viza de legalitate pe care a dat-o pentru emiterea Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 54/2009, care a permis ca unii consumatori, printre care si Interagro, sa cumpere gaz la pret mai mic. Mai exact, Alina Bica a fost cea care, in calitate de secretar de stat in Ministerul Justitiei, a dat avizul de legalitate.

De altfel, in cadrul interviului sustinut in fata CSM pentru a obtine avizul de numire pe functia de procuror sef al DIICOT, Alina Bica a fost intrebata ce va face daca va fi obligata sa investigheze un dosar in care va apare si un act normativ pe care l-a avizat ca secretar de stat la Justitie, iar aceasta a raspuns ca il va informa pe procurorul general al Romaniei.

Contactata de sursa citata, Alina Bica a replicat: "In dosar nu este vorba de ordonanta de urgenta pe care as fi vizat-o in 2009, ci de cele trei memorandumuri ale dlui Videanu prin care s-au acordat facilitatile societatii INTERAGRO. Apoi, ordonanta de urgenta a devenit lege in 2010, deci nu poate face obiectul investigatiei DIICOT".

Pe de alta parte, intrebata fiind de ce nu este arestat preventiv Ioan Niculae, cel care este prezentat in referatul DIICOT drept capul gruparii infractionale care a prejudiciat statul cu cel putin 130 de milioane de lei, sefa DIICOT a explicat ca procurorul de caz este suveran pe dosar si numai el poate decide masurile preventive in dosar.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Alina Bica aviz Ioan Niculae, #sef DIICOT aviz energie, #Bica dosar Vosganian Videanu , #justitie