Impaduriri cu fag si paltin de munte in Piatra Craiului, cu fonduri de la Ambasada Frantei

Comunicat de presa
Duminica, 03 Mai 2020, ora 16:00
30274 citiri
Impaduriri cu fag si paltin de munte in Piatra Craiului, cu fonduri de la Ambasada Frantei

O suprafata de 1,4 hectare din Parcul National Piatra Craiului, din zona Grind, este reimpadurita cu ajutorul unei finantari acordate de Ambasada Frantei si Institutul Francez.

Trei zone din padurea de molid unde arborii au fost doborati de vant sau atacati de daunatori vor fi plantate cu puieti de fag si paltin de munte, in incercarea de a se reveni la padurea naturala de amestec specifica zonei.

Asociatia Administratiilor de Arii Naturale Protejate in parteneriat cu R.N.P. Romsilva - Administratia Parcului National Piatra Craiului R.A., Ocolul Silvic Papusa Rucar si Obstea Mosnenilor Rucareni Dambovicioreni implementeaza proiectul "Restabilirea echilibrului ecologic in habitatul forestier din zona Grind". Proiectul este finantat de Ambasada Frantei si Institutul Francez din Romania, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ideea proiectului si activitatile propuse au fost agreate de finantator, ca urmare a castigat la Concursul de Proiecte 2020: Protectia Biodiversitatii Forestiere.

Proiectul presupune impadurirea unor suprafete din Parcul National Piatra Craiului, totalizand 1,4 ha, cu puieti din speciile fag si paltin de munte.

Suprafetele sunt incluse in paduri de molid plantate, care au fost afectate de atacurile provocate de gandacul de scoarta.

Prin aceasta actiune se incearca revenirea la padurea naturala de amestec, adaptata conditiilor locale si cu biodiversitate ridicata.

Pe versantul estic al Pietrei Craiului, intre Valea Curmaturii si Grind, se gasesc

paduri de molid corespunzatoare tipului de habitat 9410 Paduri acidofile de Picea abies

din regiunea montana (Vaccinio-Piceetea), stratul arborilor fiind compus exclusiv din

molid (Picea abies).

Dupa cum reiese insa din vechile documente si fotografii, acestea sunt plantatii de molid care au inlocuit padurile de amestec de fag cu rasinoase.

Aceste molidisuri sunt foarte sensibile la doboraturi de vant si la atacuri de ipide. Din acest motiv este necesar sa se planteze puieti de fag si paltin de munte pe o suprafata demonstrativa de 1,4 ha in vederea restabilirii tipului natural fundamental de padure.

In imagine sunt marcate cele trei suprafete, totalizand 1,4 ha, in care s-au demarat actiunile de plantare. Dupa finalizarea acestora se vor mai organiza interventii silvice, respectiv revizuirea plantatiilor si descoplesirea puietilor.

Revizuirea va consta din refacerea vetrelor in care au fost plantati puietii de fag si paltin de munte.

Descoplesirea va urmari curatarea vetrelor puietilor de resturi de specii lemnoase si ierboase pentru a evita vatamarea puietilor.

La activitatile de plantare au participat persoane din comunitatile defavorizate limitrofe Parcului National Piatra Craiului, pentru care aceasta activitate a fost o mica oportunitate de a realiza niste castiguri intr-o perioda foarte dificila pentru ei.

Terenul pe care a fost realizata impadurirea apartine comunitatii locale, Obstea Mosnenilor Rucareni si Dambovicioreni.

Ne dorim ca aceasta activitate sa fie doar un exemplu si un inceput pentru refacerea habitatelor forestiere din zona Grind-Table-Curmatura, si intentionam ca astfel de initiative si actiuni practice sa fie planificate si in viitor si extinse pe suprafete mai mari, supuse aceluiasi fenomen de inrasinare in secolul trecut, se arata in comunicatul semnat de Mircea Verghelet, director al Administratiei Parcului National Piatra Craiului.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#impaduriri Piatra Craiului, #plantare puieti Piatra Craiului, #Piatra Craiului Grind , #vesti bune