Imobile dintr-o zonă de patrimoniu a Capitalei, dărâmate fără autorizație. Excavatorul nu s-a oprit nici când a ajuns Nicușor Dan

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 20:347900 citiri
Imobile dintr-o zonă de patrimoniu a Capitalei, dărâmate fără autorizație. Excavatorul nu s-a oprit nici când a ajuns Nicușor Dan
Case vechi din București, dărâmate FOTO captură TVR

Trei case vechi de 100 de ani e pe strada Icoanei din Capitală, zonă de patrimoniu protejată, sunt demolate de dezvoltatorii imobiliari, deși autorizația pentru aceste lucrări a expirat luna trecută. Utilajele nu au putut fi oprite nici de primarul Nicușor Dan.

Imobilele se află vizavi de Școala Centrală, unde dezvoltatorii imobiliari vor să construiască un bloc de 4 etaje.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a mers la fața locului pentru a încerca să oprească lucrările, dar fără succes.

”Situația e următoarea: ei au autorizație din octombrie 2020, cu valabilitate de 12 luni. Deci a expirat în octombrie 2021. Au solicitat prelungirea cu încă 12 luni. Prin dispoziție de primar, am respins prelungirea, având la bază un raport al arhitectului șef care spune că autorizația este nelegală”, a declarat edilul.

Dan a mai explicat că, deși imobilele nu au valoare individuală de monument istoric, fac parte dintr-o zonă protejată. Toate documentele naționale și internaționale de protecție a patrimoniului spun că au valoare și trebuie păstrate sau încorporate în clădiri noi, a adăugat acesta, potrivit TVR.

Decizia de dărâmare a celor trei imobile a fost contestată și de președintele Ordinului Arhitecților București, Emil Ivănescu

”Nu ai voie să dărâmi într-o zonă protejată, decât după ce analizează dosarul și primește un aviz pentru acest tip de acțiune. Altfel, într-o zonă de patrimoniu nu poți să demolezi. Nu poți să demolezi dacă ai o autorizație expirată”, a spus acesta.

Jurnaliștii de la televiziunea publică au cerut un punct de vedere Inspectoratului de Stat în Construcții, dar, până la ora transmiterii știrii, nu au primit niciun răspuns.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News