Imbulzeala ca niciodata la Permise in Pipera. Tariceanu s-a bagat in fata, dar de ce sunt aceste cozi imense?

Vineri, 19 August 2016, ora 13:01
18734 citiri
Imbulzeala ca niciodata la Permise in Pipera. Tariceanu s-a bagat in fata, dar de ce sunt aceste cozi imense?
Foto: Digi 24 TV

Calin Popescu Tariceanu s-a ales cu denunt la DNA, iar Politia si Prefectura au deschis anchete interne pentru ca presedintele Senatului a refuzat sa stea la coada pentru a-si reinnoi permisul auto.

Intrebarea fundamentala este insa alta: De ce sunt cozi de sute de persoane la serviciul permise din Pipera?

"Nu va pot raspunde la aceasta intrebare, pentru ca problema este administrata de Prefectura Bucuresti", ne-a declarat Mihai Enache, purtator de cuvant al Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (DRPCIV) din cadrul Ministerului de Interne.

Intrebat daca exista un cadru legal care instituie un regim preferential pentru demnitari, care sa ii scuteasca pe acestia de statul la cozi, Mihai Enache a negat.

"In momentul de fata, eu nu cunosc asa ceva. Insa, asa cum am mai comunicat, institutia noastra efectueaza verificari referitoare la aceste aspecte. La momentul incheierii acestor verificari le vom aduce la cunostinta publicului, printr-un comunicat de presa", ne-a mai declarat purtatorul de cuvant al DRPCIV, adaugand ca nu poate preciza cat timp va dura ancheta interna.

Ce explicatii da Prefectura Bucuresti

Ziare.com a contactat si Prefectura Bucuresti, in cadrul careia functioneaza "Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor", pentru a afla care sunt cauzele pentru care bucurestenii stau ore in sir la coada la centrul DRPCIV din Soseaua Pipera nr 49 (singurul loc din Bucuresti in care bucurestenii isi pot schimba permisul expirat) si, mai ales, care sunt solutiile pentru a evita aceasta pierdere de timp si de nervi.

"In acest moment, activitatea pe linie de obtinere/reinnoire permise auto se desfasoara cu unele greutati din cauza unui cumul de factori", se arata in raspunsul oficial primit de la Prefectura Capitalei.

Conform sursei citate, cauzele sunt urmatoarele:

  • numarul mare de solicitari, care este generat de prezenta in Romania, in vacanta, a unui numar de cetateni romani care in mod normal lucreaza in strainatate si odata sositi in tara isi rezolba si problemele administrative

  • debutarea programului Rabla in luna iunie (fata de anii anteriori cand a debutat in primavara)

  • cresterea cu aproximativ 20% a numarului de absolventi ai scolilor de soferi, conform datelor MAI (majoritatea fiind tineri si intentionand sa-si obtina permisul de conducere in perioada de vacanta)

  • personalul redus (la momentul de fata, activitatea Serviciului se desfasoara cu un efectiv incadrat de 83 de lucratori - mai putin cu 20% fata de inceputul anului, mai putin cu 50% fata de anul 2011)

Prefectura Capitalei precizeaza ca au fost luate mai multe masuri pentru imbunatatirea situatiei.

"Mentionam ca pentru reducerea timpilor necesari preluarii si prelucrarii acestor solicitari de documente s-au luat succesiv masuri administrative de suplimentare a ghiseelor pana la capacitatea maxima, redistribuirea la ghisee a unui numar mai mare de functionari, marirea programului de lucru si reducerea sau reprogramarea concediilor de odihna pentru lunile de vara.

Totodata, incepand cu data de 23.07.2016, la nivelul Serviciului Comunitar Bucuresti se lucreaza si sambata (nu este vorba despre lucru cu publicul, ci implementarea dosarelor preluate din ghisee).

Totodata, au fost initiate procedurile legale pentru suplimentarea functiilor Serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor si ocuparea prin concurs a functiilor libere", se mai arata in raspunsul primit la solicitarea Ziare.com.

Foarte importanta este observatia ca "eliberarea permisului de conducere cu o noua valabilitate administrativa se poate face oricand, inainte sau dupa data expirarii acestuia", conform Ordinului ministrului de Interne 123/2013 privind conditiile de eliberare a permisului.

Insa, chiar daca nu exista amenzi/penalizari pentru schimbarea permisului cu intarziere, fiind necesara doar o noua fisa medicala, important este sa nu va urcati la volan cu permisul expirat.

Conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 540 lei - 1.800 lei.

Modalitati multiple de plata

La cele enumerate mai sus se adauga un alt motiv pentru care se formeaza cozi: majoritatea celor care sunt pusi in aceasta situatie insista sa plateasca la ghiseu, desi au si alte posibilitati.

"Desi prin OUG 41/2016 s-au diversificat modalitatile de plata pentru aceste documente (online prin internet banking, virament bancar, mandat postal, plata la trezorerii, plata direct la ghisee, plata la casieria institutiilor prefectului), se constata ca romanii prefera in continuare plata in numerar la ghiseu.

Conform datelor MAI, in cazul permiselor de conducere si inmatricularilor auto, in luna iulie, peste 90% dintre cetateni au platit numerar la ghiseele Trezoreriei sau ale Serviciilor Publice Comunitare, prin mandat postal platind doar 8%, iar restul prin internet banking sau virament bancar.

Pentru evitarea formarii cozilor, este recomandat ca plata sumelor aferente obtinerii documentelor solicitate sa se faca din timp, prin virament bancar, Internet banking sau mandat postal, inainte de depunerea dosarelor", se mai arata in raspunsul primit de la Prefectura Capitalei.

Pe de alta parte, desi Ziare.com a solicitat sa afle daca exista vreo prevedere legala potrivit careia demnitarii, de orice nivel, pot beneficia de un regim preferential (alt program, alta intrare etc.), asa cum a sugerat Calin Popescu Tariceanu, si daca au mai fost inregistrate si alte cazuri similare cu cel al presedintelui Senatului, nu a primit niciun raspuns la aceste intrebari.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#coada permise Bucuresti, #Tariceanu denunt penal permis auto , #politie