Imaginea Romaniei in lume, mai proasta ca pe vremea lui Ceausescu

Miercuri, 04 August 2021, ora 19:426447 citiri
Imaginea Romaniei in lume, mai proasta ca pe vremea lui Ceausescu
Foto: Arhiva

Imaginea turismului romanesc in strainatate este mai proasta decat inainte de anul 1990, asa explicandu-se si numarul mic de turisti straini care vin in ultimii ani pe litoral, comparativ cu cei care ajungeau in urma cu peste 20 de ani, au declarat miercuri reprezentantii patronatelor din turism.

"Dupa 22 de ani, Romania conteaza foarte putin ca destinatie turistica pe piata internationala. Conta mai mult inainte de 1989", a declarat presedintele ANAT, Corina Martin, la conferinta de deschidere a Targului de Turism al Romaniei, care se va desfasura intre 15 si 18 martie la Romexpo.

Incep licitatiile pentru inchirierea plajelor turistice de pe litoral

Potrivit reprezentantilor patronatelor, in ultimii ani vin pe litoral maximum cateva zeci de mii de turisti straini, spre deosebire de sutele de mii de straini prezenti in statiunile de la Marea Neagra inainte de 1989, cand la putere era fostul dictator Nicolae Ceausescu.

"Ca sa refacem imaginea turismului romanesc si sa o aducem macar la nivelul pe care il avea inainte de 1990 ar trebui sa investim in promovare cateva miliarde de euro", a atras atentia presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Mohammad Murad.

Murad spune ca imaginea turismului este stricata si pe plan intern, inclusiv de catre MDRT, ai carui sefi au vorbit permanent de evaziune, dar actiunile au lipsit: "De ani de zile vorbim de evaziune, dar nu l-am vazut pe niciunul legat pentru asta".

Reprezentantii patronatelor au sustinut ca o parte din banii alocati in ultimii ani pentru promovare externa au fost cheltuiti fara niciun folos.

"Nu ne intereseaza sa mergem la 100 de targuri, in tari care nu au niciun potential pentru noi. Sunt bani aruncati aiurea. Pe noi ar trebui sa ne interseze doar tarile cu potential", a subliniat, la randul ei, Corina Martin.

Ministrul Turismului vrea statiuni profilate pe varsta si TVA zero

Presedinta ANAT este sustinuta si de Murad, care afirma ca acordarea greoaie a vizelor de catre Romania face ca fluxul de turisti din anumite tari sa fie nesemnificativ.

"De ce sa ne facem reclama in Japonia, daca vin zece japonezi pe an? De ce sa mergem in delegatie de 18 persoane in Rusia, cand acordarea unei vize pentru turistii rusi dureaza o luna? De aceea am acordat anul trecut doar 6.000 de vize pentru rusi, iar Bulgarii au acordat 380.000 de vize, dar la ei procedurile de acordare dureaza 48 de ore", a mai spus seful FPTR.

Patronatele din turism s-au intalnit, miercuri, in contextul in care si-au anuntat intentia sa dezvolte o strategie pe cinci ani si sa invite partidele sa adere la ea. Corina Martin a explicat si utilitatea acestei strategii: in ultimii 20 de ani, partidele au schimbat mai multe strategii, iar turismul a avut de suferit.