Guvernul olandez incearca sa interzica vanzarea de marijuana turistilor

Colaborator:Remus Curt
Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 11:171704 citiri
Guvernul olandez incearca sa interzica vanzarea de marijuana turistilor
Foto: Arhiva

Noul guvern conservator olandez vrea sa forteze localurile in care se consuma marijuana sa vanda aceste produse doar "membrilor clubului", intr-o incercare de a opri vanzarea drogurilor turistilor.

Daca ideea se va pune in aplicare, ar insemna ca politicile liberale ale olandezilor vor trebui regandite, scrie The Telegraph.

Chiar daca, tehnic vorbind, marijuana este ilegala in Olanda, aceasta este vanduta de zeci de ani in cafenele specifice, politia neefectuand vreo arestare pentru posesia cantitatilor mici de droguri.

Ministrul Justitiei, Ivo Opstelten, a spus ca, in viitor, numai cetatenii vor putea cumpara canabis. "Nu si turistii. Nu ne place asta", a spus in cadrul unei emisiuni difuzate miercuri.

Purtatorul sau de cuvant, Wim van Weehen, a spus, joi, ca Opstelten doreste sa "dea un semnal politic". Acesta spune ca inca se lucreaza la proiect, urmand sa fie prezentat Parlamentului anul urmator.

"Acest Cabinet vrea sa aduca cafenelele la ce au fost odata: pentru oamenii care locuiesc in apropiere, nu pentru comert pe scara larga si nu pentru turism", a spus acesta.

Amsterdamul, care este o imagine pentru fumatorii de droguri si risca sa-si piarda atractia turistica daca legea va intra in vigoare, nu este prea entuziasmat de propunere. "Acum ne uitam (la idee, n.red.), o luam in considerare, si un raspuns formal va veni," a spus purtatorul de cuvant, Bas Brujin.

Anul trecut, fostul primar al Amsterdamului, Job Cohen, a spus ca se teme ca noul sistem, care cere consumatorilor sa detina permise, "risca sa mareasca vanzarea pe strada si in punctele ilegale".