Orban si ministrii, suspecti de coronavirus. Premierul se izoleaza la Vila Lac 1, dar intai a facut conferinta de presa si a expus jurnalistii

Vineri, 13 Martie 2020, ora 11:21
13751 citiri
Orban si ministrii, suspecti de coronavirus. Premierul se izoleaza la Vila Lac 1, dar intai a facut conferinta de presa si a expus jurnalistii
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul interimar Ludovic Orban a anuntat ca se va autoizola la Vila Lac 1, dupa ce senatorul PNL Vergil Chitac a fost confirmat cu noul coronavirus.

Orban a precizat ca nu se va mai duce azi la consultarile de la Cotroceni, pentru a nu-l expune la virus pe presedintele Klaus Iohannis.

Vergil Chitac a fost, luni, la Biroul Executiv al PNL, dar si la sedinta Senatului.

Asa ca membrii Guvernului care au fost la BEx intra in izolare, deocamdata nu se stie unde, si li se vor preleva probe rapid.

"Avand in vedere ca dl Virgil Chitac a fost la Biroul Executiv al PNL, toti membrii Biroului Politic National se vor izola la domiciliu, in conformitate cu deciziile Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU).

Si tuturor senatorilor li se va transmite, ca obligatie, sa se autoizoleze. Nu asteptam rezultatele (analizelor - n.red.). Atat timp cat exista acest risc, ei se izoleaza la domiciliu si solicitam diagnosticare rapida", a anuntat Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa, sustinuta alaturi de ministrul Sanatatii, Victor Costache.

Premierul a mai anuntat ca a cerut ministrului Sanatatii sa creeze rapid un mecanism de derulare a anchetelor epidemiologice pentru toti membrii din conducerea PNL.

"Tuturor membrilor Biroului Executiv si ministrilor prezenti li se vor preleva probe pentru a fi diagnosticati. De asemenea, nu vom astepta diagnosticele, ci vom fi la dispozitia medicilor pentru a putea derula ancheta epidemiologica pentru toate persoanele cu care am intrat in contact, sa se dispuna de urgenta masura de izolare la domiciliu", a mai spus Orban.

Orban a anuntat ca el se va autoizola la Vila Lac 1.

"In ce ma priveste pe mine, ca premier in exercitiu, ma voi izola la Vila Lac 1, unde evident voi avea, in continuare, toate atributiile exercitate in cele mai bune conditii. Exista conditii pentru a transmite dispozitiile si sa nu fie afectat dispozitivul de lupta impotriva coronavirusului", a precizat seful PNL.

El a mai spus ca in cazul ministrilor PNL inca nu s-a luat decizia unde se vor autoizola.

"De asemenea, ministrii urmeaza, dupa o consultare, sa luam o decizie unde se vor izola pana la asteptarea diagnosticului. Recomandarea mea a fost sa evite orice fel de contact, sa se duca la birourile lor si sa nu aiba contact cu niciun angajat, decat prin telefon sau online, astfel incat sa evite la maximum orice posibilitate de distribuire a coronavirusului. Ei isi vor exercita in continuare atributiile si vor lua deciziile care se impun", a mai declarat acesta.

In plus, liderul liberalilor a avut o cerere: "Solicit intregului dispozitiv de lupta impotriva coronavirusului sa nu inceteze sub nicio forma toate procedurile, implementarea masurilor, astfel incat sa nu fie afectata capacitatea Guvernului, a institutiilor statului de a lupta impotriva coronavirusului. Imediat ce avem diagnosticele, ele vor fi facute publice, astfel incat sa informam corect cetatenii".

Intrebat cand s-a vazut ultima oara cu senatorul confirmat cu Covid-19, Orban a replicat: "La reuniunea Biroului National si am avut o intalnire in urma cu 6-7 zile. La Biroul National nu am dat mana cu el, iar la intalnirea de acum o saptamana nu imi amintesc".

Orban a explicat ca nu se va duce la consultarile de astazi, de la Palatul Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis, in vederea unei noi desemnari a premierului.

"Cum sa merg la consultari? Ar insemna sa expun presedintele (...) L-am informat pe presedintele Romaniei. El va lua decizia (daca anuleaza consultarile - n.red.), pentru ca in urma anchetei epidemiologice nu este vorba doar despre colegii mei din PNL, poate fi vorba si de colegi din Senat cu care a intrat in contact Virgil Chitac, care vor trebui sa intre in aceleasi proceduri de izolare si diagnosticare cat mai rapida", a completat el.

In conditiile in care informatia ca senatorul PNL Virgil Chitac are coronavirus circula de mai multe zile, iar el a infirmat acest lucru sustinand ca are doar o raceala, Orban a spus ca liberalul nu a mintit.

"Nu a mintit dl Chitac. A existat o discutie ca era racit... Eu consider ca orice membru al Biroului Politic National si din Senat, din cauza faptului ca au intrat in contact cu dl Chitac, trebuie sa luam rapid masuri sa diminuam riscul de contaminare prin persoane care au intrat in contact cu senatorul Chitac", a adaugat Orban.

In fine, premierul le-a recomandat jurnalistilor cu care a intrat in contact in ultimele zile sa se autoizoleze.

"Eu va recomand, din cauza frecventelor contacte pe care le-am avut in diferite conferinte de presa, nu doar cu mine, si daca eu nu sunt diagnosticat pozitiv, posibil sa fie altii. Recomandarea mea este de a va izola la domiciliu si sa solicitati diagnosticarea", i-a indemnat premierul interimar pe jurnalistii prezenti la conferinta de presa.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Orban coronavirus izolare , #coronavirus