Guvernul discuta in sedinta de miercuri un proiect de OUG de modificare a unei legi a justitiei

Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 08:47
3569 citiri
Guvernul discuta in sedinta de miercuri un proiect de OUG de modificare a unei legi a justitiei
Foto: Guvernul Romaniei (Arhiva)

Guvernul Romaniei discuta in sedinta de miercuri, 18 noiembrie, proiectul de Ordonanta de urgenta privind adoptarea unor masuri in materia alcatuirii completurilor de judecata in apel. Este vorba de o modificare adusa Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

Un proiect de act normativ care stabileste componenta completurilor de judecata in faza de apel. Asta dupa ce, potrivit modificarilor legislative facute de coalitia PSD-ALDE, apelurile ar trebui sa fie judecate de un complet format din trei judecatori si nu de doi judecatori, asa cum este in prezent.

O masura contestata de mai multe asociatii de magistrati are au atras atentia ca acest lucru inseamna dublarea volumului de munca de la nivelul tribunalelor si al curtilor de apel, in conditiile in care oricum numarul judecatorilor este infim, raportat la numarul dosarelor existente pe rolul instantelor. Masura ar urma sa intre in vigoare in 1 ianuarie 2021.

Prin proiectul OUG discutat miercuri in Guvern se amana intrarea in vigoare a acestei prevederi pana in ianuarie 2023.

Masura este motivata prin faptul ca schemele de personal ale instantelor judecatoresti sunt subdimensionate, cu consecinte in ceea ce priveste aplicarea de la 1 ianuarie 2021 a dispozitiilor privind judecarea apelurilor in completuri formate din 3 judecatori, "de natura sa puna in dificultate functionarea sistemului judiciar in ansamblu, fiind necesara luarea urgenta a unor masuri legislative in scopul asigurarii bunei functionari a justitiei ca serviciu public."

"Intrucat, la instantele judecatoresti competente sa solutioneze apeluri se constata si o supradimensionare a volumului de activitate, astfel ca aplicarea modificarilor legislative mai sus mentionate va avea un impact suplimentar asupra cresterii incarcaturii pe judecator si duratei de solutionare a proceselor," explica Guvernul.

Proiectul OUG

Articol unic

(1) Dispozitiile art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privitoare la judecarea apelurilor in complet format din 3 judecatori se aplica apelurilor formulate in procese pornite incepand cu data de 1 ianuarie 2023. In procesele pornite incepand cu data de 1 ianuarie 2021 si pana la data de 31 decembrie 2022 inclusiv, apelurile se judeca in complet format din 2 judecatori. (2) In cauzele penale, dispozitiile art. 54 alin.

(2) din Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privitoare la judecarea apelurilor in complet format din 3 judecatori se aplica la judecarea apelurilor in cauzele care au fost inregistrate in prima instanta incepand cu data de 1 ianuarie 2023. Apelurile formulate in cauzele penale inregistrate in prima instanta incepand cu data de 1 ianuarie 2021 si pana la data de 31 decembrie 2022 inclusiv se judeca in complet format din 2 judecatori.

Proiectul OUG, pe site-ul SGG-ului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#proiect ordonanta, #orban ordonanta, #predoiu ordonanta , #magistrati