VIDEO/FOTO Cum reusea o grupare de camatari din Galati sa lase fara case oamenii pe care ii imprumutau cu bani. Erau implicati notari si executori judecatoresti

Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 11:45
8998 citiri
VIDEO/FOTO Cum reusea o grupare de camatari din Galati sa lase fara case oamenii pe care ii imprumutau cu bani. Erau implicati notari si executori judecatoresti
Politistii au descins la Galati FOTO Politia Romana

12 persoane umreaza sa fie aduse la audieri, miercuri, 11 noiembrie, la sediul DIICOT din Galati, intr-un dosar de camatarie, santaj si spalare de bani. Politia si procurorii au descins la 10 locuinte ale membrilor gruparii.

Cei vizati dadeau bani cu camata, apoi faceau presiuni asupra victimelor pana cedau casele, masinile si alte bunuri de valoare.

Conform unor surse judiciare, liderul gruparii detine mai multe case de amanet si isi folosea angajatii ca sa semneze contractele de credit cu dobanzi mari. Victimele erau apoi presate de notari si executori judecatoresti cand semnau orice act de teama sa nu fie executate silit.

"In cauza s-a retinut faptul ca, pe raza municipiului Galati, a actionat o grupare infractionala specializata in acordarea de sume de bani, cu titlu de imprumut, pentru care percepea dobanzi lunare, operatiunile derulandu-se in afara cadrului legal ce reglementeaza conditiile in care isi pot desfasura activitatea entitatile financiare nebancare si fiind mascate sub forma unor contracte de amanet si contracte notariale", arata DIICOT.

"Liderul grupului infractional organizat era cel care lua toate deciziile legate de operatiunile de camatarie, respectiv selectarea persoanelor carora li se acordau imprumuturi, conditiile de acordare a sumelor de bani (termene, dobanzi, garantii, etc), precum si modalitatile concrete in care se exercitau presiuni asupra fiecarei victime in parte, cu scopul de a se ajunge la executarea silita a acestora si insusirea bunurile mobile si imobile detinute de catre debitori", mai transmite DIICOT.

Astfel, prima faza a mecanismului infractional gandit de catre lider consta in studierea situatiei financiare a persoanelor carora li se acordau imprumuturi, pentru a se asigura ca acestea dispun de bunuri imobile si mobile avand o valoare insemnata, scopul final al operatiunilor de camatarie fiind tocmai acela de a intra in posesia bunurilor persoanelor vatamate, prin executarea silita a acestora si a obtine astfel beneficii materiale cu mult mai mari decat valoarea creditelor acordate.

Anchetatorii mai spun ca liderul gruparii obisnuia sa foloseasca, pentru incheierea propriu - zisa a contractelor de imprumut, alti membri ai gruparii infractionale, respectiv angajati ai unor case de amanet pe care acesta le detinea, care erau la curent cu intreaga activitate infractionala si care, din dispozitiile liderului, mergeau la notariat si semnau contractele in calitate de creditori, ocazie cu care in continutul acestor contrate erau trecute la rubrica "obiectul contractului" sume ce reprezentau valoarea imprumutului propriu - zis la care se adauga valoarea dobanzii pretinse de catre lider, desi efectiv victimele nu primeau decat suma imprumutata, acestia fiind astfel obligati din start la plata unor sume de bani mai mari si ce nu erau trecute cu titlu de dobanda in contract, ci ca parte interganta a sumei imprumutate.

Dupa semnarea contractelor de imprumut de catre victime, liderul gruparii infractionale trecea la urmatoarea etapa a planului infractional, cu concursul si in acest caz al celorlalti membri ai gruparii, precum si al unor notari si executori judecatoresti, ce consta in exercitarea unei presiuni psihice permanente asupra victimelor, care ajungeau astfel sa fie aduse in situatia de a fi subjugate psihologic, starea de teama ce le era indusa dominandu-le toate actiunile si ajungand astfel sa semneze orice tip de documente le erau solicitate de catre membrii gruparii, de teama sa nu fie executate silit.

In urma perchezitiilor au fost ridicate pana in prezent sumele de 62.000 euro, 143.100 lei, cantitatea de 1,5 kg aur si 3 autoturisme de lux.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Galati au fost conduse, in vederea audierii, un numar de 12 persoane.

Actiunea face parte din cele 619 activitati anuntate de ministrul de Interne, Marcel Vela. El a numit aceasta zi "Ziua Z".

VIDEO Marcel Vela: Este ziua Z, o zi importanta pentru combaterea infractionalitatii in Romania. S-au executat 619 actiuni in forta in aceasta dimineata

Decizia instanței în cazul femeii din Galați care și-a omorât în bătaie fetița de doar 9 ani
Decizia instanței în cazul femeii din Galați care și-a omorât în bătaie fetița de doar 9 ani
Femeia din Galaţi care şi-a bătut fiica în vârstă de 9 ani, minora decedând din cauza loviturilor, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile, a decis joi, 28 martie, Tribunalul...
O femeie de 69 de ani din Galați este cercetată pentru violență în familie, după ce și-a agresat cei 5 nepoți
O femeie de 69 de ani din Galați este cercetată pentru violență în familie, după ce și-a agresat cei 5 nepoți
Poliția din Galați anunță că o femeie de 69 de ani este cercetată penal pentru violenţă în familie, după ce şi-ar fi agresat fizic şi psihic nepoţii, cu vârste cuprinse între 10 şi...
#camata, #Galati, #santaj, #DIICOT, #Ziua Z , #perchezitii
Comentarii
Poza Gerbeldir
Gerbeldir
rank 5
P
Pauperovici
rank 1
si daca victima baga cutitu-n gatul unui etnic cu pricina