Greva controlorilor de trafic aerian a fost legala, au decis judecatorii. Aplauze si lacrimi de bucurie la tribunal

Marti, 30 Mai 2017, ora 15:12
4474 citiri
Greva controlorilor de trafic aerian a fost legala, au decis judecatorii. Aplauze si lacrimi de bucurie la tribunal
Foto: Arhiva Ziare.com

Tribunalul Bucuresti a decis, marti, ca greva angajatilor Romatsa este legala.

Angajatii Romatsa au primit decizia in aplauze. Unii chiar au plans de bucurie, transmite Realitatea TV.

Totusi, decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva. Aceasta poate fi atacata cu apel in termen de zece zile.

Avocatul Romatsa a sustinut, la tribunal, ca greva nu este legala, deoarece semnaturile stranse de sindicatul companiei in vederea declansarii grevei nu mai sunt valabile deoarece au fost adunate in noiembrie anul trecut, inainte de demararea negocierilor dintre sindicat si patronat, conform News.ro.

Decizia Tribunalului Bucuresti vine dupa ce conducerea Romatsa a contestat, luni, in instanta legalitatea grevei. In ciuda acestui demers, controlorii de trafic au mers inainte cu actiunea lor de protest si au intrat in greva generala marti la ora 09:00. Dupa noi discutii la Ministerul Transporturilor, greva a fost suspendata cu putin inainte de ora 13:00.

Desi greva generala a fost intrerupta, numeroase zboruri inregistreaza in continuare intarzieri. Asa ca daca aveti programate calatorii marti, cel mai sigur este sa verificati la compania aeriana situatia zborului.

"Speram ca in cateva ore sa scada (intarzierile - n.red.) pana la zero. E posibil punctual sa mai apara intarzieri la acele curse care nu au cum sa recupereze intarzierea initiala, ca sunt avioane care sunt intr-o asa zisa rotatie - ele pleaca catre o destinatie, apoi se intorc si pleaca catre alta destinatie. Daca au plecat prima data cu o intarziere de o ora, o ora si jumatate, nu pot sa recupereze integral", a declarat Valentin Iordache, purtator de cuvant al aeroportului international Henri Coanda, pentru Ziare.com.

Amintim ca principala solicitare a sindicalistilor Romatsa este intocmirea unui nou plan de perfomanta care sa nu afecteze compania. Asta in conditiile in care Comisia Europeana impune reducerea tarifelor percepute de controlorii de trafic aeroporturilor, ceea ce ar putea duce la scaderea veniturilor. Romatsa nu este finantata de la bugetul de stat, ci din taxele pe care le platesc companiile aeriene. Sindicalistii spun ca Romatsa a pierdut in jur de 600 de milioane de lei, insumat in ultimii ani, ca urmare a prognozelor de trafic proaste facute de sefii regiei.

In plus, sindicalistii Romatsa spun ca mai au nevoie de inca 89 de angajati in acest an, avand in vedere cresterea traficului pe aeroporturile din Romania, altfel riscand sa fie puse in pericol vietile pasagerilor.

In schimb, ministrul Transporturilor sustine ca Romatsa are o "conducere competenta", e suparat ca a fost perturbata minivacanta de Rusalii si acuza "greaua mostenire" pentru probleme.

"Eu va asigur ca Romatsa, in momentul de fata, este condusa de un om competent. Este din randul controlorilor de trafic, lucreaza de 20 de ani la ROMATSA si este director interimar. Eu am transmis inca de vineri un mesaj foarte clar catre controlorii de trafic: sa nu blocam si sa nu avem repercusiuni asupra minivacantei romanilor, in conditiile in care toate doleantele si tot ceea ce tine de minister au fost respectate si am respectat termenele.

Nu vreau sa aduc greaua mostenire in discutie, dar lucrurile putea fi preintampinate. Nu trebuia sa se ajunga in acest moment. De anul trecut putea fi deschis acest plan de performanta si se puteau face demersuri, astfel incat Romatsa sa aiba un calcul clar al traficului aerian pe care il coordoneaza si a veniturilor pe care le incaseaza de la Eurocontrol", a declarat marti ministrul Transporturilor.

Citeste mai multe informatii despre situatia de la Romatsa

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#greva Romatsa legala tribunal, #greva generala ROMATSA, #pasageri greva generala Romatsa , #greva generala