Generalul Mircea Chelaru, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare

Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 18:40
14454 citiri
Generalul Mircea Chelaru, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare
Foto: Facebook/Mircea Chelaru

Generalul in rezerva Mircea Chelaru a fost condamnat, vineri, la trei ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul disjuns din cel in care sunt inculpati, referitor la modul in care si-au cumparat locuintele de serviciu, fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si alti zece generali si colonei.

Tribunalul Bucuresti a decis aplicarea unui termen de supraveghere de patru ani in cazul lui Chelaru.

Judecatorii l-au obligat pe general sa plateasca aproape 93.000 de lei, ceea ce reprezinta daune materiale fata de MApN, dar si peste 850.000 de lei, ceea ce reprezinta foloasele materiale realizate in urma obtinerii locuintei.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Generalul in rezerva a fost trimis in judecata in 28 februarie 2014, de procurorii DNA, sub acuzatia de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma participatiei improprii.

Generalul Chelaru, trimis de DNA in judecata - a obtinut ilegal case de la Armata

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2000-2007, Mircea Chelaru "a determinat, cu intentie, functionari din cadrul Ministerului Apararii Nationale sa incheie, fara vinovatie, un contract de vanzare-cumparare a unui apartament, situat in municipiul Bucuresti, desi acesta nu detinea un contract de inchiriere valabil incheiat pentru acest imobil".

Mai mult, sustine DNA, Chelaru dobandise in proprietate, anterior, un alt imobil construit din fondul locativ de stat, in temeiul Decretului - Lege nr. 61/1990, insa a ascuns asta ministrului Apararii Nationale si Comisiei de Audit din MApN, prejudiciul cauzat ministerului fiind de 92.839,08 lei.

"Conform Legii 564/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care, titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat", explica sursa citata.

Procurorii anticoruptie aratau ca, la 28 octombrie 2000, Mircea Chelaru, pe atunci sef al Statului Major General, ar fi solicitat, prin raport, ministrului Apararii Nationale, aprobarea de a i se repartiza o locuinta de serviciu. In cerere, Chelaru ar fi omis sa precizeze ca detine in proprietate o alta locuinta impreuna cu sotia, in Garnizoana Bucuresti, dobandita din fondul locativ al MApN, dupa 1990.

"Aspectele omise din raport, referitoare la situatia sa locativa, constituiau impedimente absolute care ar fi fost de natura sa-l impiedice pe inculpat sa primeasca o locuinta de serviciu in garnizoana Bucuresti. Astfel, la data de 13.12.2000, in baza repartitiei, s-a incheiat intre MApN. si inculpatul Chelaru Mircea, un contract de inchiriere pentru perioada 13.12.2000 - 13.12.2002, desi acesta impreuna cu sotia sa detineau in coproprietate o locuinta situata in Bucuresti", mai precizeaza DNA.

La 7 iunie 2001, generalul Mircea Chelaru a fost trecut in rezerva. Desi contractul de inchiriere expirase la 13.12.2002, iar tacita relocatiune nu opera in acest domeniu, ulterior, intre MApN si Chelaru ar fi fost incheiat retroactiv un alt contract de inchiriere, pentru perioada 14.12.2002 - 01.07.2003, avand ca obiect aceeasi locuinta de serviciu, mai arata anchetatorii.

"Acest contract ar fi fost prelungit succesiv, de patru ori, prin acte aditionale, desi inculpatul Mircea Chelaru nu indeplinea conditiile legale pentru prelungirea termenelor de inchiriere.

La data de 7.06.2007 a fost incheiat intre MApN si inculpat contractul de vanzare - cumparare a locuintei de serviciu, pe care acesta din urma ar fi vandut-o in cursul anului 2008, pentru suma de 300.000 euro", se mai mentioneaza in rechizitoriu.

Aceasta cauza a fost disjunsa din dosarul in care au fost trimise in judecata, in septembrie 2013, 11 cadre militare, acuzate de abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu la pret subventionat. In acest dosar - cunoscut sub numele de "Case pentru generali"-, in 23 martie, fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a fost condamnat de ICCJ, la un an de inchisoare cu suspendare, Francisc Radici a primit o pedeapsa de doi ani, doua luni si 20 de zile de inchisoare, iar Floarea Serban si Traian Pigui au fost achitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#geeral Mircea Chelaru condamnat inchisoare, #geeral Mircea Chelaru inchisoare suspendare, #Mircea Chelaru dosar locuinta serviciu , #inchisoare
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
asta si degeratu sunt generalii conventiei democrate