Generalul Breedlove: Romania a sangerat alaturi de partenerii NATO si SUA

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 22:18 4878 citiri
Foto: NBC

Generalul Philip Breedlove, comandantul trupelor NATO din Europa, le-a multumit romanilor pentru sacrificiile facute alaturi de NATO si SUA pe teatrele de operatiuni.

Intr-un interviu acordat Antena3, Breedlove a fost solicitat sa le transmita romanilor un mesaj. Acesta a subliniat ca nu este "mesajul la care va asteptati" si a continuat multumind romanilor pentru jertfa de sange de pe campul de lupta.

"Mesajul nu e cel la care va asteptati. Mesajul este sa isi aminteasca ca am fost impreuna in multe locuri in ultimii ani, am fost in Afganistan, unde Romania a fost intr-o parte dificila din sud, acum Romania este decisa sa se angajeze in operatiunea Resolute Support (tot in Afganistan -n.red.). (...) Romania a sangerat alaturi de partenerii NATO si SUA, asa ca primul meu mesaj nu e cel pe care il asteptati, e 'multumesc' pentru sacrificiul soldatilor si oamenilor", a spus Breedlove.

Acesta a subliniat: "NATO va sta alaturi de voi asa cum a stat si Romania alaturi de NATO".

Generalul a dat de asemenea, asigurari ca NATO va onora articolul 5, privind apararea colectiva, daca Romania va fi amenintata. "Ar trebui sa ne uitam spre o autoritate mai inalta, presedintele Barack Obama a promis ca va apara orice centimetru de teritoriu NATO. Acesta alianta si tari precum SUA au un angajament si sunt sigur ca vom onora acest articol", a spus acesta.

In ceea ce priveste nemultumirea Rusiei fata de elementele sistemului antiracheta instalat in Romania, Breedlove a dat asigurari ca le-a explicat oficialilor rusi ca este vorba despre un sistem defensiv si a aratat ca va continua dialogul pe aceasta tema. "Am interactionat de multe ori cu oficialii rusi pentru a le explica ca sistemul antiracheta este defensiv (...) Dar trebuie sa continuam aceste discutii, sa intelegem ca Rusia are o opinie (...) NATO este o alianta defensiva, acest sistem nu este indreptat impotriva Rusiei".

"Vreau sa multumesc Romaniei ca a acceptat sa faca parte din acest sistem", a mai spus comandantul fortelor NATO in Europa.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News