Gene mostenite de la omul de Neanderthal cresc riscul de COVID-19

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 16:19
2967 citiri
Gene mostenite de la omul de Neanderthal cresc riscul de COVID-19
FOTO: Unsplash

Un studiu publicat miercuri, 30 septembrie, a descoperit ca un risc genetic major de a contracta maladia COVID-19 este mostenit de la omul de Neanderthal, informeaza DPA.

"Probabilitatea ca persoanele care au mostenit aceasta variatie genetica sa aiba nevoie sa fie conectate la ventilator atunci cand contracteaza noul coronavirus, SARS-CoV-2, este de trei ori mai mare", a declarat Hugo Zeberg, cercetator la Institutul Max Planck de Antropologie Evolutiva din Leipzig.

Prezenta acestor gene echivaleaza cu un factor de risc similar celorlalte riscuri cunoscute, precum varsta inaintata si anumite boli preexistente.

In noul studiu publicat in revista Nature, Hugo Zeberg si colegul lui Svante Paabo au comparat grupul de gene avute in vedere cu genele omului de Neanderthal si cu cele ale Omului de Denisova si au descoperit ca secventele de ADN din acel grup seamana foarte mult cu ADN-ul unui om de Neanderthal care a trait in urma cu 50.000 de ani in Croatia.

"Se pare ca oamenii moderni au mostenit aceste variatii genetice de la Neanderthalienii cu care s-au incrucisat in urma cu 60.000 de ani", a spus Hugo Zeberg.

Totusi, cercetatorii nu au putut sa descopere motivul pentru care acel grup specific de gene cauzeaza complicatii medicale in randul pacientilor cu COVID-19.

"Este alarmant faptul ca o mostenire genetica provenita de la Neanderthalieni poate avea astfel de consecinte tragice in timpul pandemiei actuale", a adaugat Svante Paabo, care considera ca descoperirea trebuie sa fie aprofundata cat mai repede posibil printr-o serie de studii ulterioare.

Potrivit autorilor noii cercetari, acel grup de gene nu apare in mod egal in diferitele regiuni geografice ale Globului. Desi genele mostenite de la Neanderthalieni apar la aproape jumatate din totalul oamenilor din Asia de Sud, cu o prevalenta speciala in Bangladesh, doar 16% dintre locuitorii Europei le detin in genomul lor, iar in Africa si in Asia de Est sunt aproape inexistente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Neanderthal, #gene, #covid , #contracte