Cum au ignorat asistenții sociali din Prahova soarta gemenilor care au căzut de la etajul 10. Protecția Copilului ceruse supravegherea familiei

Vineri, 24 Septembrie 2021, ora 21:502525 citiri
Cum au ignorat asistenții sociali din Prahova soarta gemenilor care au căzut de la etajul 10. Protecția Copilului ceruse supravegherea familiei
Cei doi gemeni au căzut de la etajul zece în seara zilei de 11 august FOTO ziarulincomod.ro

Familia gemenilor din Ploiești, care au căzut de la etajul 10 al blocului în care locuiau împreună cu mama lor, era în atenția Direcției Generale pentru Protecția Copilului (DGASPC) Prahova încă din luna mai 2021.

În acea perioadă copiii stăteau împreună cu părinții și bunicii în comuna prahoveană Drăgănești, iar DGASPC monitoriza situația lor. Imediat după ancheta socială făcută la domiciliul familiei de reprezentanții Protecției Copilului, instituția a solicitat primăriei din comună să aibă în vedere cazul celor trei frați Vizu/Pericle pentru că existau indicii că se află în situație de risc.

Angajatul Primăriei Drăgănești, din cadrul compartimentului asistență socială, a ignorat complet sfaturile DGASPC și nu și-a mai bătut capul cu cei trei copii. Informația este prezentă într-un raport al Avocatului Poporului care s-a sesizat din oficiu după tragedia din august și a mers pe urmele asistenților sociali din Drăgănești care ar fi trebuit să vegheze asupra siguranței copiilor, rămași în cele din urmă doar în grija mamei lor, Violeta Andreea Vizu.

În urma verificărilor la Primăria comunei Drăgășenști, privind modul în care s-a realizat monitorizarea cazului social al acestei familii de către autoritatea locală, concluziile au fost dintre cele mai șocante.

”Cu privire la familia..., la nivelul Primăriei comunei Drăgănești nu a fost întocmit niciun plan de servicii, nu au fost dispuse niciun fel de măsuri, nu au fost identificate situații de risc, nu au fost solicitate informații privind starea de sănătate a copiilor, deși existau indicii cu privire la posibile situații de risc în care se aflau minorii, constatate chiar cu ocazia efectuării unei anchete sociale la solicitarea DGASPC Prahova în luna mai 2021”, se arată în raportul Avocatului Poporului.

După ancheta socială din primăvară, bunica maternă a plecat cu copiii într-o altă localitate, fără a comunica o adresă concretă, iar părinții nu au mai locuit nici ei pe raza comunei Drăgănești.

În acest context, arată sursa citată, asistentul social a apreciat că nu se mai impune monitorizarea acestei familii, nefiind sesizate alte autorități care ar fi putut interveni pentru aflarea situației în care se află gemenii și fratele lor mai mare, respectiv Poliție sau DGASPC.

”Referitor la activitatea compartimentului de asistență socială pe linia identificării copiilor aflați în situații de risc și a monitorizării acestora, s-a menționat faptul că nu există o evidență a acestora la nivelul comunei Drăgănești, care are în componență șase sate”, se arată în raportul Avocatului Poporului.

Conform documentului, primarului din Drăgănești i s-a recomandat, printre altele, să scoată la concurs cele două posturi de asistent social vacante, iar funcționarii cu atribuții în domeniul asistenței sociale să fie trimiși la cursuri de pregătire.

Cei doi gemeni, o fetiță și un băiat în vârstă de nici doi ani, au căzut de la etajul zece în seara zilei de 11 august. Tragedia s-a întâmplat în timp ce mama lor se afla într-o altă cameră, împreună cu băiatul mai mare, dar preocupată fiind cu o transmisiune live pe Facebook. Tânăra a aflat că i-au murit copiii abia când poliția a bătut la ușa apartamentului să-i dea vestea cumplită.

La două săptămâni de la tragedie, DGASPC Prahova a depus la Tribunalul Prahova o solicitarea privind decăderea din drepturile părintești atât pe numele Andreei Vizu, cât și pe numele tatălui, Ciprian Marius Pericle. Cei doi au împreună încă un copil, un băiat în vârstă de patru ani.

Dosarul de decădere din drepturile părintești se află pe rolul Tribunalului Prahova și are termen de judecată stabilit în data de 29 septembrie.