Gelu Oltean, fost sef al DGIPI, a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri în scandalul ”Ayahuasca”. Imensele sume de bani sechestrate de procurori

Marti, 28 Septembrie 2021, ora 21:45
7503 citiri
Gelu Oltean, fost sef al DGIPI, a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri în scandalul ”Ayahuasca”. Imensele sume de bani sechestrate de procurori
Gelu Oltean, trimis în judecată în al doilea dosar în care este acuzat de trafic de droguri FOTO News Brașov

Gelu Oltean, fostul șef al serviciului secret din cadrul Ministerului de Interne, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT într-un al doilea dosar în care este acuzat de trafic de droguri.

Oltean a mai fost deferit justiției în martie 2020 într-o primă cauză în care este judecat pentru constituire de grup infracțional organizat.

Ambele dosare au legătură cu scandalul ”Ayahuasca”, în care mai multe persoane, printre care și un cetățean britanic, sunt acuzate că organizau, contra cost, ședințe de șamanism într-o vilă retrasă din județul Dâmbovița.

Cel de-al doilea dosar în care este inculpat fostul șef al DGIPI a fost deferit justiției de procurorii DIICOT în vara acestui an și se află pe rolul secției penale a Tribunalului Dâmbovița, dar nu a primit încă un prim termen de judecată pe fondul cauzei. Dosarul se judecă încă în cameră preliminară și are următorul termen pe 7 octombrie 2021.

Pe de altă parte, în dosarul în care Oltean este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, alături de partenera sa, Vanessa Amal Youness, procurorii au pus sechestru pe sume imense de bani, găsite în casa celor doi în timpul perchezițiilor care au avut loc în 2019, la demararea anchetei, dar și pe conturile unei anume Mursa Mina, unde se află indisponibilizate sume de bani de ordinul sutelor de mii de euro.

În afară de banii din cont, procurorii au pus sechestru pe aproape 20 de plicuri găsite la percheziții în care se aflau teancuri de bani: (7800 euro, 945 de euro, 1615 lire sterline, 38 dolari americani, 768 lei, 8500 euro, 5230 euro, 400 USD şi 60 de lire etc).

”(…)menţine măsura asigurătorie a sechestrului judiciar instituită prin ordonanțele din 13.02.2020 şi 19.02.2020 emise de Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Brașov în dosarul nr. 226/D/P/2019, asupra bunurilor aparţinând numitei ..... respectiv asupra sumei de 150.000 euro deținută de Mursa Mina în contul cu numărul .........., deschis pe numele acesteia la … Agenția Răcari, şi asupra sumei de 91.926,54 euro deținută de Mursa Mina în contul cu numărul ..........., deschis pe numele acesteia la Agenția Răcari, până la o nouă verificare ce se va efectua conform legii”, conform portalului instanțelor de judecată.

Procurorii DIICOT acuză că grupul din care făceau parte Gelu Oltean, iubita sa Vanessa Youness și cetățeanul britanic au organizat ședințe de șamanism la care participau zeci de persoane, unde se consumau droguri, respectiv o băutura tradiționala cu ayahuasca, folosită de triburile din Amazon, bautură ce are ca baza DMT - dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc, care provoaca viziuni și halucinații.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, cei trei sunt acuzați de mai multe infracțiuni, respectiv constituire a unui grup infracțional organizat; punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri; desfășurarea de operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc fără drept; trafic de droguri de mare risc; introducerea în țară de droguri de mare risc; trafic de produse sau substanțe toxice; efectuarea de operațiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

„Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, începând cu anul 2017 şi până la data de 14.12.2019, inculpații Y.A.V., L.T.I.M. şi O.G.M au inițiat o structură de crimă organizată, care a acționat în mod coordonat atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul altor state (ex.Spania, Olanda, Franța, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă de mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracțiuni grave privind operațiuni fără drept cu droguri, pentru a obține direct beneficii financiare consistente şi indirect informații care le-au generat alte foloase materiale.

Ulterior, după constituirea grupului infracţional, inculpaţii au cooptat şi alte persoane pentru a sprijini activitatea acestuia prin contribuții de natură materială, intelectuală sau morală, în vederea asigurării desfășurării activităților ilicite, fiecare participant având un rol prestabilit, cu o arie de activități bine definită pentru fiecare din membrii grupării.

Astfel, în perioada 13-15 decembrie 2019, cetățeanul străin L.T.I.M. (cetățean britanic) urma să coordoneze în România, împreună cu Y.A.V., într-o locație ce urma să fie comunicată ulterior participanților, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ceai de ayahuasca.

(…)

Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să plătească suma de 550 de euro/persoană, dacă acceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 euro/persoană, dacă participantul dorea să fie cazat singur.

Sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de organizator sau plătite cash la recepția clinicii. Înscrierea participanților se efectua prin completarea mai multor date personale pe un site, ulterior prin condiționarea participării de o recomandare transmisă prin email de către un alt participant, la un eveniment anterior.

Activitatea urma să se desfășoare în județul Dâmbovița, pe parcursul a 3 zile, dar avut loc o singură ceremonie, în data de 13.12.2019, coordonată de șamanul L.T.I.M., în care participanții au consumat ceai de ayahuasca cu DMT, evenimentul fiind întrerupt de către intervenția organelor judiciare cu ocazia percheziției domiciliare”, se arată în comunicat DIICOT.

Atât Gelu Oltean cât și partenera sa sunt judecați în stare de libertate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Orașul din Europa în care cocaina s-ar putea cumpăra de la farmacie. Primarul vrea să combată astfel traficul de droguri
Orașul din Europa în care cocaina s-ar putea cumpăra de la farmacie. Primarul vrea să combată astfel traficul de droguri
Singura modalitate de a combate traficul de droguri şi consecinţele sale "dezastruoase", pentru economia şi securitatea capitalei Olandei, este reglementarea drogurilor tari, precum cocaina şi...
”Nu mai vreau să trăiesc o viață așa!” Un adolescent s-a predat Poliției, după ce a încercat să comită un jaf
”Nu mai vreau să trăiesc o viață așa!” Un adolescent s-a predat Poliției, după ce a încercat să comită un jaf
Un adolescent de 16 ani din Italia a sunat la Poliție pentru a se preda la scurt timp după ce a încercat să jefuiască un bărbat. Cu o armă falsă și o lamă în mână, adolescentul i-a...
#Gelu Oltean droguri, #ayahuasca, #trafic de droguri, #Vanessa, #DIICOT, #saman , #trafic droguri