Furtuni de cod rosu in intreaga tara: Copii luati de viituri, case distruse de ape, grindina mare si inca o tornada (Foto & Video)

Vineri, 31 Mai 2019, ora 23:00
39024 citiri
Furtuni de cod rosu in intreaga tara: Copii luati de viituri, case distruse de ape, grindina mare si inca o tornada (Foto & Video)
Foto: captura video

Intreaga Romanie a fost maturata vineri de furtuni puternice, oamenii din numeroase judete spunand ca nu au mai vazut in vietile lor asemenea urgii.

S-au format viituri in mai multe zone, multe gospodarii au fost inundate, case au fost luate cu totul de ape si trenuri au ramas blocate dupa ce sinele s-au inundat. Totodata, un copil a murit si alti trei sunt dati disparuti dupa ce au fost luati de ape, in Prahova.

Raurile s-au umflat din cauza ploilor torentiale. Un primar din Prahova a spus ca, daca de obicei apa avea jumatate de metru, vineri a ajuns la 4-5 mertri.

Trei judete au fost vizate de cod rosu de vijelie, tornade si grindina de mari dimensiuni. In Calarasi, potrivit imaginilor postate pe retelele sociale, se pare ca s-a si format o tornada.

Codurile galben si portocaliu emise sunt valabile pana sambata la ora 10:00, dar nici apoi nu se preconizeaza ca vom scapa de furtuni.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, toate informatiile importante despre situatia din tara:

23:00 - La aceasta ora ploua in continuare in numeroase orase. Inclusiv in Bucuresti e furtuna si cerul se lumineaza puternic. Inchidem aici transmisiunea LIVE despre evenimentele din tara cauzate de ploi. Reveniti si sambata alaturi de noi pentru a vedea ce pagube au facut furtunile.

22:58 - Meteorologii au emis atentionare cod rosu de ploi torentiale, grindina si vijelii pentru judetele Constanta si Tulcea. Este in vigoare o atentionare si pentru judetul Calarasi.

22:33 - Hidrologii au emis cod rosu de inundatii pe rauri din judetele Buzau si Prahova. Avertizarea este valabila pana sambata, la ora 10.00.

INHGA anunta se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu efecte severe de inundatii locale si cresteri importante de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de pericol pe raurile din bazinul hidrografic al raului Cricovul Sarat, din judetele Buzau si Prahova.

22:17 - Din cauza furtunilor, si programul papei a fost putin modificat. El trebuia sambata sa aterizeze la Bacau, dar avionul va ateriza in schimb la Targu Mures. Decizia a fost luata dupa ec au fost analizate conditiile meteo.

22:12 - Secretarul de stat Raed Arafat a ajuns in Prahova si merge in zonele afectate de vremea nefavorabila.

22:02 - Nici pana la aceasta ora nu au fost gasiti cei trei copii luati de viitura in Lapos, Prahova. Ei au varste cuprinse intre 9 luni si 4 ani.

21:44 - ISU Prahova anunta ca in localitatea Valea Ursoi, vineri seara, se intervine pentru evacuarea a patru persoane care nu mai pot iesi din locuinte, iar in cazul unui tanar de 17 ani, cu atac de panica, echipajul medical nu poate interveni din cauza unei viituri.

"In localitatea Cornu de Sus, este un caz medical, un barbat de 57 ani acuza dureri la membrele inferioare, ambulanta nu poate interveni din cauza apei de pe carosabil provenite de la o viitura. In Berceni, Albesti Paleologu si Valea Calugareasca se intervine la mai multe locuinte pentru evacuarea apei, la Spitalul Judetean Ploiesti se intervine pentru evacuarea apei din subsol", arata ISU Prahova.

21:32 - In Lapos s-au autoevacuat la rude 100 de persoane din cauza unei viituri care a afectat mai multe gospodarii. In Darvari pe DJ 101F, din cauza unei viituri, un microbuz cu 25 pasageri a derapat intr-un sant. Din datele furnizate prin SNUAU 112, nu sunt victime.

21:10 - Un nou cod rosu, valabil pana la ora 22:00, a fost emis pentru Ialomita si Braila. Un cod rosu siilar pentru Calarasi tocmai a expirat si acolo se pare ca s-a si format o tornada. Sunt asteptate grindina de mari dimensiuni, vijelie puternica, posibil aspect tornadic, averse torentiale ce vor cumula 35...40 l/mp si frecvente descarcari electrice.

Sunt vizate localitatile Tandarei, Saveni, Mihail Kogalniceanu, Gura Ialomitei, Ograda, Suditi, Platonesti, Valea Ciorii, Giurgeni - din Ialomita si Victoria, Stancuta, Marasu, Bertestii de Jos - din Braila.

20:59 - O noua tornada pare ca s-a format la Calarasi, potrivit imaginilor postate pe retelele de socializare.

20:47 - Iata cum arata norul din care s-a dezlantuit urgia asupra Mizilului.

Foto: Facebook/Meteo Buzau Original

20:40 - Iata imagini din Plopu, judetul Prahova, de la ora 19:00.

20:32 - Fetita de 3 ani luata de viitura in Prahova a murit. Ceilalti 3 copii luati de viitura sunt in continuare cautati de autoritati.

"A venit viitura de la Lapos si s-a umflat Cricovul Sarat. In mod normal apa are jumatate de metru dar acum avea patru, cinci metri. I-a luat pe mama si cei patru copii, cu tot cu casa. Fetita de trei ani a fost gasita la aproape un kilometru distanta, de pompieri. Mama se prinsese de niste salcami si au scos-o oamenii. Am chemat imediat salvarea", a declarat primarul comunei Sangeru, Gheorghe Radu.

20:16 - Unul dintre cei 4 copii luati de viitura in Prahova, o fetita de 3 ani, a fost gasita si echipele de interventie efectueaza manevre de resuscitare.

20:11 - Peste 30 de locuinte au fost inundate, vineri, in comuna Berceni din judetul Prahova in urma unei ploi torentiale.

Probleme sunt si in Albesti Paleologu unde sunt case inundate si curti, spun pompierii.

19:48 - Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, vineri seara, o atentionare cod rosu de grindina si vant cu aspect tornadic in localitati din judetele Calarasi si Ialomita, pana la 20:30.

Avertizarea vizeaza localitatile Suditi, Cosambesti, Marculesti, judetul Ialomita si localitatile Dragalina si Perisoru, din judetul Calarasi.

Se vor semnala grindina de mari dimensiuni, vant cu aspect tornadic, averse torentiale ce vor cumula 35...40 l/mp, frecvente descarcari electrice.

19:40 - Potopul s-a abatut si asupra orasului Ramnicu Valcea.

19:33 - Circulatia feroviara intre Valea Calugareasca si statia Ploiesti Est, judetul Prahova, este oprita, vineri, din cauza ploilor puternice si a viiturii, calea ferata fiind acoperita de ape.

Mai multe trenuri stationeaza temporar in garile de pe traseu. Este vorva de trenurile 1754, 5074, 15056 si 1576 pentru directia Bucuresti si de trenurile 5055, 1755, 5007,15003 si 1665 din directia Bucuresti pentru Buzau.

19:20 - Un tren accelerat este oprit, vineri, in gara Feldru, judetul Bistrita-Nasaud, dupa ce calea ferata a fost acoperita de aluviuni. Traficul feroviar este blocat.

19:15 - Cinci persoane, intre care patru copii, au fost surprinse de viitura, vineri, in localitatea Sangeru, judetul Prahova. O femeie a fost salvata, dar pompierii sunt in alerta pentru a-i gasi pe copii. Prahova este sub atentionare cod portocaliu de ploi.

19:10 - Iata imagini de la ora 16:00 din Tronari, judetul Buzau.

19:00 - Circulatia pe DN 10, in zona Lunca Cislaului, din judetul Buzau, este intrerupta, vineri, din cauza apei si aluviunilor, care au ajuns pe drum, pe o suprafata de cateva sute de metri, astfel ca masinile nu pot circula

18:45 - Mai multe locuinte, garaje si autoturisme au fost luate, vineri, de viitura, in comuna Lapos, din Prahova, iar 30 de persoane au fost evacuate. Pompierii, chemati in ajutor, nu pot ajunge din cauza drumului blocat.

Reprezentantii Politiei Prahova au precizat, la randul lor, ca DC 235, care trece prin satul Laposel, este inchis momentan circulatiei, din cauza unei viituri.

Din cauza precipitatiilor abundente sunt afectate si alte drumuri din judet. Pe DJ 102R, in zona Mizil, pe o distanta de aproximativ 2-3 km este apa pe carosabil si se circula ingreunat. La fel se circula si pe DN1 B, in zona Albesti-Valea Calugareasca, unde sunt aluviuni pe carosabil.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#cod rosu tornada Romania, #inundatii viituri furtuni 31 mai , #inundatii