Furtuna vine de la Venetia: raportul privind legile justitiei va fi foarte critic si va aparea la inceputul lui iulie (surse)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 20:47
24179 citiri
Furtuna vine de la Venetia: raportul privind legile justitiei va fi foarte critic si va aparea la inceputul lui iulie (surse)

Raportul intermediar al Comisiei de la Venetia in privinta legilor justitiei din Romania va fi prezentat la inceputul lui iulie si, potrivit surselor consultate de Ziare.com, va fi foarte critic in privinta modificarilor pe care PSD-ALDE vor sa le impuna.

Expertii Comisiei pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei au prezentat vineri in Subcomisia privind justitia concluziile discutiilor pe care le-au avut in 11-12 iunie la Bucuresti. Sursele Ziare.com spun ca aceste concluzii vor fi foate critice la adresa modificarilor care ar aduce atingere independentei justitiei.

Raportul interimar are aceeasi putere ca raportul final, care va fi adoptat de Comisie in toamna, insa s-a considerat ca este o chestiune prea presanta pentru a nu exista o luare de pozitie cat mai urgenta.

Discutiile au loc dupa ce presedintele Klaus Iohannis a sesizat Comisia de la Venetia privind modificarile aduse de PSD-ALDE legilor justitiei. Insa, CCR a refuzat sa amane pronuntarile in aceasta privinta pana dupa raportul Comisiei de la Venetia, dupa ce anterior refuzase solicitarea opozitiei de a sesiza Comisia.

La discutiile de la Venetia de astazi au fost prezenti Florin Iordache, presedintele comisiei parlamentare in care au fost modificate legile, si consilierul de stat Bogdan Dima, din partea presedintiei.

Surse care au urmarit discutiile spun ca Bogdan Dima a vorbit in limba engleza, in timp ce Florin Iordache ar fi vorbit doar in limba romana, ar fi depasit timpul alocat, motiv pentru care ar fi fost intrerupt, ceea ce i-a provocat o reactie de nemultumire. Totodata, Florin Iordache a intrat in polemica cu raportorii Comisiei, carora le-ar fi reprosat ca sunt mai atenti cu luarile de pozitie ale procurorilor.

Consilierul de stat Bogdan Dima a aratat, potrivit unui comunicat al Presedintiei, ca legile justitiei in forma adoptata de Parlament "prezinta multiple deficiente, iar continutul lor poate si trebuie sa fie imbunatatit substantial. Modificarile aduse celor trei legi afecteaza independenta magistratilor, prin introducerea unor prevederi criticabile", iar "daca acestea intra in vigoare in forma adoptata de catre Parlament, vor avea un impact negativ asupra independentei si a functionarii sistemului judiciar din Romania, implicit asupra statului de drept".

"Presedintele Romaniei considera ca opiniile Comisiei de la Venetia, fundamentate pe standardele constitutionale europene, constituie repere esentiale in procesul de examinare a normelor constitutionale sau legislative care sunt acum supuse analizei. Drept urmare, opinia Comisiei de la Venetia asupra celor trei legi ne va ajuta sa pastram valorile esentiale ale democratiei, independentei justitiei, cooperarii loiale intre puterile statului, precum si valorile statului de drept", a sustinut Bogdan Dima.

Desi initial anuntase ca va fi prezent, ministrul Tudorel Toader, care este membru al Comisiei de la Venetia, nu a mai ajuns la discutiile de astazi. Sesizarile adresate de CCR Comisiei de la Venetia nu au fost discutate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Comisia de la Venetia legi justitie , #justitie
Comentarii
Poza scadenta
scadenta
rank 5
Iar a intrebat dogioiu un arbitru sau portarul si scrie cu rosu
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5