Frauda de zeci de milioane de euro: Bancheri saltati de politie, doi retinuti (Video)

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 18:46
20333 citiri
Frauda de zeci de milioane de euro: Bancheri saltati de politie, doi retinuti (Video)
Foto: DIgi24

Un nou scandal a zguduit sistemul bancar romanesc, joi, peste 100 de persoane fiind audiate de DIICOT cu privire la mai multe fraude legate de credite bancare, din care doua au fost retinute, prejudiciul fiind estimat la 22 de milioane de euro.

In ancheta sunt implicate nume sonore, cum ar fi Aurel Saramet, presedinte al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care a si fost suspendat din functie, si vicepresedintele BRD-Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel.

De asemenea, pe langa BRD, sunt invinuite persoane de la BCR si CEC Bank, dar si angajati din Ministerul Economiei, Mihai Grigoriu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu.

Creditele false erau obtinute cu ajutorul directorilor, banii se imparteau intre cei implicati si nu mai ajungeau niciodata inapoi la banca.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE text, desfasurarea scandalului creditelor false din banci:

- Doua persoane au fost retinute, potrivit Realitatea TV.

- Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a declarat, pentru NewsIn, ca nu a fost informat ca va fi suspendat din functie si ca, pentru a fi suspendat, ar fi nevoie si de acordul sau.

- Analistul Ionel Blanculescu a explicat, pentru Ziare.com, cum ar fi putut fi realizate fraudele bancare anchetate:

"Aceste actiuni nu ar fi putut realizate decat prin garantarea de catre stat prin Fondul de Garantare al IMM-urilor, institutie de stat care garanteaza astfel de credite pe care companiile le obtin de la banci. Nota de plata se pare ca va fi platita tot de catre populatie, pentru ca se pare ca acele resurse ale Fondului sunt tot publice si, atunci, ne punem intrebarea de ce statul se gandeste in pozitia de perdant.

El e destinat sa contribuie la dezvoltarea firmelor, garantand credite acordate de banci comerciale in limita a maximum 80%. Deci, bancile isi vor recupera banii din frauda, adica cel putin 80% din prejudiciu".

- "Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a luat cunostinta de actiunea intreprinsa de procurori ai DIICOT, ancheta aflandu-se in curs de desfasurare", se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.

"Activitatea FNGCIMM nu este afectata de acest eveniment si ramanem atat la dispozitia autoritatilor pentru a furniza orice informatie necesara legata de acest caz, cat si aproape de partenerii nostri. Asiguram toti beneficiarii Fondului de derularea in continuare a activitatii FNGCIMM in bune conditii si in conformitate cu reglementarile legale in vigoare", se adauga in comunicat.

Bancheri acuzati de frauda - Grupare infractionala sau un plan al Parchetului?

- Cornel Cojocaru, director comunicare BCR, la Realitatea TV:

"Erau lucratori din front office, din unitatile centrale. Teoretic, bancile nu au pagube. Ar trebui sa existe raspunderea civila din partea fraudatorilor.

E vorba de patru firme. La acele firme, creditele acordate se ridica la cateva milioane de euro.

Procedurile sunt total neobisnuite si sunt fraudulente: e vorba de falsificari de documente. Orice banca face verificari de documente. Verifica veridicitatea documentelor. Daca un document este emis de un evaluator, nu poti sa te duci sa faci alta evaluare, daca este emis de o primarie sau alta institutie nu ai cum sa verifici. Daca informatiile din acele documente autentice sunt false, responsabilitatea revine celor care au oferit informatiile false.

Eu nu pot face aprecieri de dosare. Dar adevarul va iesi la iveala. Analizele se fac in banci si daca sunt fraude sunt punctuale, la nivelul unor functionari bancari. Este greu de crezut ca bancile din Romania sau din lume sa aiba politici fraudulente. Toate au politici anti-frauda".

BRD: Activitatea bancii nu este afectata de ancheta DIICOT

- Directorul general al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a declarat ca nu are motive sa creada ca banca pe care o conduce este implicata in cazul fraudelor bancare. El a precizat ca, desi se vehiculeaza cifre mari in privinta fraudelor, acestea nu sunt destul de mari cat sa reprezinte o problema pentru o banca si sa-i afecteze activitatea.

Groningen a adaugat ca bancile trebuie sa aiba filtre specifice pentru evitarea fraudelor.

- Cele trei persoane din cadrul Ministerului Economiei care apar in dosar si sunt anchetate de DIICOT, Mihai Grigoriu (Autoritatea de Management), Catalin Ionut Rosu (auditor asistent in cadrul Serviciului de Audit Public Intern in cadrul OIIMM) si Andrei Atanasiu (consilier asistent la Directia Generala Mediu de Afaceri in cadrul OIIMM), isi inceteaza activitatea, urmand a fi suspendate.

- Procurorii investigheaza sediul Autoritatii de Management, o structura responsabila cu derularea fondurilor europene. Vizat este Mihai Grigoroiu, directorul adjunct al Autoritatii de Management, care ar fi unul din membrii grupului infractional.

Frauda bancara: Presedintele Fondului de Garantare pentru IMM a fost suspendat

- Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a fost suspendat din functie.

- Oficialii BRD-Groupe au precizat, intr-un comunicat de presa, ca activitatea bancii nu este afectata de actiunea procurorilor DIICOT.

"BRD-Groupe Societe Generale a luat la cunostinta de o actiune intreprinsa de procurori ai DIICOT. Activitatea BRD nu este afectata de acest eveniment si BRD ramane la dispozitia autoritatilor pentru a furniza orice informatie necesara legata de acest caz", se arata in comunicat.

- Perchezitiile DIICOT privind presupusele contracte frauduloase au fost declansate la cererea bancilor comerciale implicate, in urma unor plangeri penale inaintate de acestea, potrivit unor surse citate de Agerpres.

- Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) precizeaza ca anchetele la posibilele acuzatii de frauda in sistemul de acordare a creditelor nu se refera la activitatea de garantare a depozitelor bancare, iar acestea sunt in siguranta.

Frauda bancara: Ce avere are presedintele Fondului de Garantare pentru IMM

- Sistemul bancar este si in atentia Consiliului Concurentei. Directorul institutiei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca o investigatie privind comisioanele incasate la tranzactiile cu carduri bancare se va finaliza in cateva luni. "Ne uitam la comisioanele la cardurile bancare. Avem o investigatie care se va finaliza in urmatoarele luni. Trebuie sa vedem daca nu sunt prea crescute comisioanele la tranzactiile pe carduri", a declarat Chiritoiu, in cadrul unei conferinte de presa de joi dimineata.

- Creditele erau facute pe numele unor oameni saraci, carora, probabil, li se promitea o suma de bani pentru cooperare.

- Procurorii nu au confirmat inca valoarea prejudiciului, avand in vedere ca, joi dimineata, au ridicat si o multime de documente, care trebuie analizate. Insa, potrivit unor estimari, ar putea ajunge chiar si la 100 de milioane de euro, relateaza Digi24.

- Aurel Saramet, directorul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a ajuns la sediul DIICOT, pentru audieri. Nu a facut declaratii.

- Claudiu Cercel, vicepresidentele BRD, a fost adus la sediul DIICOT. El a declarat ca nu este vinovat si nu stie de ce a fost adus, relateaza Realitatea TV.

- Trei persoane din cadrul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri au fost duse la DIICOT, insa nu se stie daca sunt martori sau invinuiti, relateaza Digi24. Directorul institutiei, Aurel Saramet, este acuzat de faptul ca a acoperit toate aceste credite.

- Cele doua persoane invinuite din Ministerul Economiei nu au ajuns inca la sediul DIICOT si se pare ca nici nu sunt gasite, relateaza B1 TV.

Perchezitiile DIICOT privind contracte frauduloase bancare au loc la cererea bancilor

- "Sa nu exageram, pentru ca deocamdata nu avem decat o stire si trebuie sa asteptam sa vedem ce spune ancheta. Daca suntem corecti, trebuie sa le acordam prezumtia de nevinovatie. Este foarte important ca Justitia sa se desfasoare la tribunal si nu in fata micului ecran. Eu astept sa vad finalizarea anchetei si ce se intampla intr-un eventual proces, pentru ca asa este just", a declarat purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Stet, la Realitatea TV.

- A fost adus la audieri si fostul general SIE Dragos Diaconescu, informeaza Realitatea TV.

- Circa 100 de angajati ai BCR, BRD si CEC au fost retinuti si dusi la sediul DIICOT pentru audieri.

Care sunt acuzatiile?

In perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea unui anume Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate, se arata in comunicatul DIICOT.

Invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, se adauga in comunicat.

Prejudiciul ajunge la 22 de milioane de euro. Angajatii bancilor erau monitorizati de sapte luni.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#perchezitii credite false banci, #angajati banci ridicati DIICOT , #frauda