Frauda bancara: Fost demnitar comunist, vizat de ancheta

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 23:13
4487 citiri
Frauda bancara: Fost demnitar comunist, vizat de ancheta

Sava Tipa, care ar fi fost ministru in regimul Ceausescu, este vizat de ancheta privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, dupa ce una dintre firmele sale ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile cercetate, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Tipa are peste 70 de ani si ar fi condus, inainte de 1989, un minister.

Aceleasi surse au declarat ca, dupa 1990, acesta nu a mai ocupat functii publice si s-a ocupat de afaceri.

In prezent, potrivit surselor citate, Sava Tipa conduce o firma de consultanta financiara, care ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile vizate de ancheta.

Tipa se afla, joi seara, la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) - Structura Centrala, unde urmeaza sa dea declaratii despre potentiala sa implicare sa in fraudele cercetate, au mai spus aceleasi surse.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, el este asociat la firma Euroconsult SRL, care se ocupa cu activitati de consultanta pentru afaceri si management, fiind in prezent in insolventa.

Sava Tipa si problemele penale

Sava Tipa, in varsta de 72 de ani, a fost cercetat, in 1999, pentru inselaciune, dupa ce, in calitate de director general al unei alte societati comerciale, a inselat o firma bucuresteana si una bacauana cu un total de peste 12 miliarde de lei, folosind bilete la ordin fara acoperire, dupa cum a precizat, la momentul respectiv, Politia Romana.

Potrivit DNA, in aprilie 2011, tot el a fost trimis in judecata in dosarul Termoelectrica, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

In acelasi dosar, deschis pentru fraudarea mai multor companii cu peste 23 milioane de euro, au fost deferite justitiei alte opt persoane, printre care Elena Lavinia Roata, asociata cu Sava Tipa la Euroconsult.

Frauda bancara de 85 milioane de euro

Procurorii DIICOT au inceput joi seara, in Capitala, audierile din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, dupa ce la sediul institutiei au fost aduse documente, calculatoare si imprimante ridicate la perchezitiile facute in Bucuresti si in judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea.

Pentru audieri, la DIICOT - Structura Centrala a fost adus, printre altii, omul de afaceri Marius Locic, care a declarat presei, la intrare, ca este absolut nevinovat, are o relatie foarte buna cu bancile si creditarea si ca, in opinia sa, cel mai probabil, a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor piete.

In acest dosar, in care aproape 60 de persoane sunt suspectate de comiterea unor fraude bancare cu un prejudiciu de 85 de milioane de euro, mai sunt vizati Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti, responsabili ATE Bank, precum si fratii Crestin, au declarat, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, in aceasta afacere ar fi implicati si patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

De asemenea, in ancheta este vizata si sotia lui Marius Locic, au mai declarat aceleasi surse.

La DIICOT, au ajuns, joi, si Dana Bajescu, directorul Grupului BRD Dorobanti din Bucuresti, notarul Paula Rosenberg si Vasile Crestin.

Surse judiciare au precizat ca a fost adus si Adrian Martis, director executiv la BRD Unirii.

Potrivit unui comunicat remis presei, Dumitru Crestin nu este implicat in cazul privind fraudele bancare si nu este plecat din tara, precizarea venind dupa ce s-a vehiculat informatia potrivit careia acesta ar fi plecat in Dubai.

Al treilea frate Crestin se numeste Ion.

Anchetatorii au facut, joi, 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#frauda bancara Sava Tipa, #demnitar comunist frauda bancara , #frauda