Frauda bancara: Doi directori BRD si Vasile Crestin, liderii gruparii

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 23:05
5905 citiri
Frauda bancara: Doi directori BRD si Vasile Crestin, liderii gruparii

Adrian Martis, director executiv BRD - Grup Unirea, Andrei Nanu, director comercial al BRD Grup Dorobanti, si Vasile Crestin sunt liderii gruparii care se ocupa cu fraude bancare, se arata intr-un document intocmit de procurorii DIICOT.

Procurorii arata, intr-un proces-verbal de aducere la cunostinta a invinuirilor, ca unul dintre invinuitii din acest dosar a aderat si sprijinjt grupul ai carui lideri erau cei trei si ar fi indus si mentinut in eroare BRD - Grup Unirea si Grup Dorobanti in scopul obtinerii in mod ilicit a unor importante sume de bani, prin folosirea documentelor contabile, folosirea contractelor comerciale despre care pentru avea cunostinta ca nu reflecta realitatea.

Procurorii mai arata in document ca acesta a semnat contracte de credit in calitate de imputernicit al adevaratilor proprietari, despre ale caror imobile cunostea ca sunt supraevaluate, a semnat contracte de credit in calitate de "fidejusor", garant ipotecar sau administrator al unor societati comerciale, a intocmit facturi fictive, borderouri de achizitii cereale, pentru a putea lua bani in vederea reintroducerii lor in circuitul legal, dandu-le aparenta de legalitate si cunoscand ca provin din activitatile infractionale.

DIICOT mai arata ca acest invinuit i-a racolat pentru a sprijini grupul pe Daniel Sandu si Valentin Nedelcu si ca prin faptele sale a mijlocit obtinerea unor credite de la BRD Unirea si Dorobanti si ATE Bank pentru urmatoarele societati: Proserv Compani, Turbo Taz, Agro Cereal Import Export, GFR Grand Ligistic, Blutz Transport, Artur J Consulting, Scorpio Becco Gruppo, American Building Clasic si Emanuela Agroindustrial, cauzand un prejudiciu total de 17.784.000 euro, respectiv, 2.186.252 lei in dauna BRD - Grup Unirea.

Procurorii DIICOT cer arestarea in lipsa a trei dintre persoanele vizate de ancheta in cazul fraudelor bancare in valoare de 85 milioane de euro, respectiv, pentru Vasile Crestin, Irinel Constantin Militaru si Catalin Mihaita Rusitoru.

In acelasi dosar au mai fost retinuti de procurorii DIICOT si urmeaza sa fie prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva: Daniel Sandu, Mihaela Diana Gireada, Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Florin Bogdan Dinu, Livia Bobu, Adrian Martis, Andrei Mihail Nanu, Elena Blega, Ionut Orlando Ghiorghe, Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Jenica Vranceanu Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu, Maria Claudia Peter, Camelia Damiela Pop.

Judecarea propunerilor de arestare in noul dosar de fraude bancare se face la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta a decis ca propunerile sa fie judecate de catre doua complete separate.

48 de perchezitii, 85 de milioane de euro prejudiciu

Procurorii DIICOT au facut, joi, 48 de perchezitii in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, vizand un grup constituit din 58 de persoane, specializat in fraude bancare, care a produs un prejudiciu de 85 de milioane de euro, printre suspecti fiind si sapte directori de unitati bancare.

Potrivit DIICOT, gruparea, coordonata de "persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti", a obtinut in mod ilegal credite de la doua unitati bancare, pentru 35 de societati controlate de membrii grupului infractional.

"In fapt, se retine ca, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Activitatea infractionala a fost sprijinita de sapte directori generali/directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre sase functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare, potrivit sursei citate.

De asemenea, membrii gruparii au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile la valori depasind valoarea reala, in vederea ipotecarii bunurilor cu ocazia incheierii contractelor de creditare. Contractele de garantie ipotecara erau autentificate de patru notarite, prin supraevaluarea bunurilor imobile.

"Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare", se mai precizeaza in comunicat.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#dosar bacheri Ioan Crestin, #bancheri frauda BRD, #frauda bancara BRD , #frauda