Frauda bancara: Daca vrei, poti

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 07:14
5121 citiri
Frauda bancara: Daca vrei, poti

Fraudele bancare pot fi evitate, deoarece institutiile au parghiile necesare de verificare a celor care solicita credite. Important este sa vrei sa faci o astfel de "ancheta", sustin analistii chestionati de Ziare.com.

"Problema este ca, in dosarul bancherilor acuzati de frauda, tocmai cei care urmau sa verifice respectivele credite au fost cei implicati. Erau foarte multi care erau direct implicati in operatiunile de verficare, pentru ca nu doar departamentele specifice ar trebui sa se sesizeze, ci si directorii de alte departamente sunt responsabili intr-un fel sau altul. Nu ma mai refer la faptul ca cei care avizau preluarea de bani de pe la Ministerul Economiei erau exact cei care faceau parte din retea", a declarat analistul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

Potrivit DIICOT, in perioada 2010 - 2012, cei 48 de membri ai gruparii au obtinut in mod fraudulos 40 de credite, de la 16 unitati bancare ale BCR, BRD si CEC Bank, prejudiciile fiind estimate la 22 de milioane de euro.

Invinuitii sunt acuzati de obtinerea, in mod ilegal, a unor credite, in baza unor documente falsificate. Banii erau destinati finantarii unor proiecte de achizitii de utilaje, prin intermediul unor firme controlate de liderii gruparii.

Acestia ar fi obtinut scrisori de garantare de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cu ajutorul carora luau imprumuturile bancare.

"Daca vrei sa descoperi fraudele, poti. Eu cred ca, daca nu era vreo tradare din interior, nu cred ca se descoperea aceasta retea decat foarte tarziu. Trebuie sa fie facuta o eroare de catre cineva, daca era o retea cu ramificatii si in afara bancii", ne-a mai spus Ilie Sarbanescu.

Supravegherea bancara, eficienta?

Analistul Ionel Blanculescu a evidentiat ca exista doua sisteme de supraveghere in cazul unei banci, una interna si una externa, facuta de BNR, iar cele doua nu trebuie confundate.

"Orice banca are mai multe niveluri de analiza a dosarului de credit, exista un departament anti-frauda, care verifica daca aceste directii specializate isi exercita activitatea cu buna stiinta si buna credinta, iar in analiza propriu-zisa a unei companii exista un know-how. Clientul e verificat din toate punctele de vedere, i se face un diagnostic complet, astfel incat sa se poata face la sfarsit un punctaj, pe baza caruia se va decide daca va primi sau nu un credit", a punctat Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.

Analistul sustine ca bancile mari au ajuns la un nivel satisfacator de analiza interna, iar sistemele de verificare si control sunt extrem de eficiente, "dar doar daca vrei".

Ce verifica BNR

Potrivit lui Blanculescu, BNR verifica bancile si le supravegheaza in baza unor indicatori.

"De exemplu, daca o banca nu are voie sa aloce un credit cu o valoare mai mare de 20% din capitalul propriu si daca banca incalca acest lucru, atunci BNR se sesizeaza si investigheaza. Aceeasi actiune o va face si daca sunt prea multe credite neperformante", a mentionat analistul.

Ideea a fost reiterata de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca supravegherea bancii centrale "este tare si isi face datoria", mentionand ca trebuie evitata confuzia ca Directia de Supraveghere a BNR verifica fiecare credit in parte.

Frauda bancara Isarescu cere moderatie: Nu exista o caracatita a bancherilor!

"Supravegherea bancara nu da credite si nu supravegheaza creditele bucata cu bucata, si nici fraudele. Acordarea creditelor este responsabilitatea totala a bancilor comerciale. Ar fi si total anormal ca cineva sa dea creditele si responsabilitatea sa fie la altcineva. Acesta este sistemul economiei de piata", a spus Isarescu.

Cum verifica banca documentatia unei firme care vrea sa ia un credit

Expertii Volksbank au explicat, pentru Ziare.com, modalitatea de verificare a unui client, care vrea sa ia un credit de la o banca din Romania.

Un flux standard de creditare a persoanelor juridice presupune parcurgerea cel putin a urmatoarelor etape:

1. Etapa Comerciala, in care se strang toate informatiile despre client, companie, asociati si se verifica aceste informatii.

- proceduri de cunoasterea clientului: cine sunt actionarii, contracte de asociere, statut, verificari la Registrul Comertului, Insolventa, intalniri cu clientul;

- identificarea necesitatilor de finantare si prezentarea ofertelor disponibile: sume, maturitate, valute, dobanzi, comisioane

- intocmirea cererii de creditare si colectarea documentelor standard (bilant, situatii financiare detaliate, documente constituire societate etc)

2. Etapa de Analiza, care cuprinde urmatoarele tipuri de analize si verificari:

- analiza situatiilor financiare, cash flow, capitaluri, predictii capacitate de plata;

- analiza garantii - comandare raport de evaluare, verificarea acestora, verificarea documentelor de dobandire si de proprietate, verificare valoare, vizita fizica;

- analiza propunerii de finantare;

- identificare riscuri si modul de acoperire;

- Intocmire aplicatie de creditare cu propunerile privind solutia de finantare, riscuri etc;

- verificari de catre Divizia Juridic, Risc;

- verificari limite stabilite la nivel de banca;

- verificari CRB, buletin insolventa.

3. Etapa de Aprobare, in care are loc prezentarea aplicatiei in comitetele de credit si adoptarea deciziilor din partea bancii.

4. Intocmirea documentatiei de credit, contracte de ipoteca, contracte de garantie pentru alte bunuri aduse in garantie.

5. Tragerea creditului.

"Identificarea indiciilor de frauda se face prin evaluarea situatiilor financiare, a garantiilor (mai ales inspectia fizica a acestora), plauzibilitatea situatiilor financiare si a documentelor oferite, solicitarea opiniilor specializate de la departamente de frauda si spalarea banilor", a declarat Bogdan Neacsu - Coordonator Sistemul de Control Intern, de la Volksbank, pentru Ziare.com.

Cine sunt principalii invinuiti

- Aurel Saramet este director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru

I.M.M.- uri, incepand cu anul 2001.

Frauda bancara: Saramet, cercetat in libertate, Dragos Diaconescu, retinut

- Claudiu Cercel, vicepresedinte BRD.

- Daniel Ruse, fost candidat la Primaria Oltenita.

- Florian Dragos Diaconescu, fost general DIE/SIE.

- Mihai Grigoroiu, care ocupa temporar functia de Director General Adjunct la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice (AM POSCEE).

- Ionut Catalin Rosu, auditor asistent in cadrul Serviciului de Audit Public Intern din cadrul Organismul Intermediar pentru IMM (OIIMM).

- Mihail Andrei Atanasiu, consilier asistent la Directia Generala Mediu de Afaceri in cadrul OIIMM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#frauda supraveghere banci, #sistem supraveghere banci frauda, #frauda bancara implicati , #frauda
Comentarii