Fratele lui Vadim Tudor, generalul Marcu, risca sa ramana fara casa de la MApN

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 19:20
3946 citiri
Fratele lui Vadim Tudor, generalul Marcu, risca sa ramana fara casa de la MApN
Foto: Arhiva

Fratele europarlamentarului Corneliu Vadim Tudor, generalul in rezerva Marcu Tudor, risca sa ramana fara casa de serviciu pe care a cumparat-o de la MApN, odata cu ceilalti generali cercetati in dosarul achizitiei locuintelor de serviciu de la minister, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, in dosarul deschis de procurorii militari de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in care sunt cercetati mai multi generali, fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si alte persoane cu functii de conducere in MApN, figureaza si numele fratele lui Corneliu Vadim Tudor - generalul in rezerva Marcu Tudor, care a primit, si el, o locuinta de serviciu de la MApN, in strada Mihai Eminescu nr. 102-104, casa fiind cumparata ulterior de catre acesta.

Aceleasi surse au precizat ca fratele liderului PRM nu este pus sub invinuire in acest dosar, insa procurorii cerceteaza modul in care acesta a primit dreptul de a cumpara locuinta respectiva.

Sursele citate arata ca, potrivit unui ordin din 2000 emis de ministrul Apararii, nu puteau fi atribuite si inchiriate locuinte de serviciu cadrelor militare aflate in rezerva.

"Cadrele militare in rezerva, cum este si cazul generalui Tudor, nu puteau astfel sa primeasca locuinte de serviciu. Acestea puteau fi atribuite si inchiriate doar cadrelor active", au explicat sursele citate.

Pe de alta parte, arata sursele, Legea 562 din decembrie 2004 dadea dreptul cadrelor militare sa-si cumpere in regim subventionat, respectiv la un pret de sase-sapte ori mai mic, locuinta de serviciu detinuta cu chirie. "Legea stipuleaza ca poate cumpara o singura locuinta de serviciu titularul contractului de inchiriere, daca o detine in baza unui contract valabil incheiat, insa, in cazul lui Marcu Tudor, nu a fost vorba despre un contract valabil incheiat", precizeaza aceleasi surse.

Fratele lui Vadim Tudor era atunci general pensionat, respectiv trecut in rezerva, in Comisia de Aparare din Senatul Romaniei si avea in chirie o locuinta de serviciu cu cinci camere de la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), au mai precizat sursele citate.

Dupa aparitia legii mentionate, spun aceleasi surse, a fost emisa o hotarare de guvern prin care locuinta respectiva a fost transferata de la RAAPPS la Ministerul Apararii Nationale.

Potrivit surselor citate, dupa trecerea casei la MApN, aceasta nu putea fi inchiriata drept locuinta de serviciu lui Marcu Tudor, pentru ca acesta nu mai era cadru militar activ.

"Dupa ce casa a trecut la MApN, aceasta i-a fost repartizata si inchiriata ilegal de catre Garnizoana Bucuresti, din ordinul generalului de brigada Traian Pigui, care este deja pus sub invinuire in acest caz si pentru ordinul emis cu privire la vanzarea casei in care sta generalul Tudor catre acesta", au precizat sursele citate.

Aceleasi surse arata ca "la scurt timp dupa ce MApN i-a inchiriat casa lui Marcu Tudor, acesta a cumparat subventionat locuinta respectiva, in conditiile in care nu avea legal incheiat contractul de inchiriere, pentru ca nu era militar activ, ci in rezerva, fapt ce contravenea legii mentionate".

In plus, mai arata sursele citate, Legea 562 arata ca pot fi vandute locuintele de serviciu ce se aflau in patrimoniul MApN pana la momentul intrarii in vigoare a acestei legi, or transferul de la RAAPPS la MApN s-a facut dupa aparitia actului normativ, astfel ca nu putea fi vanduta.

Sursele judiciare arata ca, in acest caz, "s-a gresit penal" pe toata linia, respectiv pe filiera conducerea Garnizoanei Bucuresti - Auditoriul - Comisia de Vanzare, in acest fel fiind prejudiciat Ministerul Apararii.

Intrebate in legatura cu implicarea penala a lui Marcu Tudor, sursele citate au mentionat ca acesta nu este pus sub invinuire in acest caz, probele adunate stabilind ca generalul in rezerva nu a introdus informatii mincinoase sau eronate in declaratiile si documentele depuse in vederea incheierii contractului de inchiriere si ulterior a celui de cumparare a locuintei de serviciu.

Cu toate acestea, precizeaza sursele citate, pentru ca dobandirea locuintei generalului Tudor are la baza un contract incheiat ilegal, acesta risca sa piarda imobilul, la fel ca restul generalilor din dosar.

Sursele citate arata ca procurorii militari anticoruptie vor cere, in eventualitatea trimiterii la instanta a acestui caz, recuperarea prejudiciului produs MApN, respectiv a locuintelor de serviciu dobandite prin infractiune, acolo unde situatia permite.

Astfel, desi nu a mintit in declaratiile date si nu s-a folosit de documente false sau fictive pentru dobandirea locuintei de serviciu, generalul (r) Marcu Tudor risca sa piarda imobilul din cauza modului ilegal prin care au actionat cadrele militare care i-au facilitat acestuia posibilitatea de a inchiria si cumpara casa, au mai aratat sursele citate.

In dosarul achizitiei locuintelor de serviciu de la MApN, s-au prezentat la DNA, miercuri, generalii Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Constantin Nastase si Mircea Chelaru, care au fost citati pentru a li se aduce la cunostinta acuzatiile.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#general Marcu Tudor DNA, #dosar case generali, #Marcu Tudor casa MAPN , #DNA