UPDATE Ex-procurorul Mircea Negulescu a fost plasat sub control judiciar. Inalta Curte a respins cererea Sectiei Speciale de arestare a fostului magistrat

Joi, 16 Iulie 2020, ora 21:45
4311 citiri
UPDATE Ex-procurorul Mircea Negulescu a fost plasat sub control judiciar. Inalta Curte a respins cererea Sectiei Speciale de arestare a fostului magistrat

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins joi cererea Sectiei speciale de arestare preventiva a fostului procuror Mircea Negulescu, acesta fiind plasat sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile, el avand interdictia sa plece din tara si sa ia legatura cu Victor Ponta si Sebastian Ghita, care sunt parti vatamate in dosar.

Potrivit deciziei instantei, Mircea Negulescu trebuie sa se prezinte periodic la Politia Ploiesti si nu are voie sa comunice sau sa ia legatura, direct sau indirect, cu persoanele vatamate Sebastian Ghita, Victor Ponta, Chirila Sorin Adrian si Iordachescu Ionut Alexandru si nici cu martorii Stroe Cecilia Cristina, Banica Monica Gabriela, Vlad Cosma, Pavaleanu Marcel Cristian si Bizniche Gheorghe.

Sub control judiciar a fost plasat pentru 60 de zile si fostul politist Mihai Iordache, care a fost retinut miercuri alaturi de Mircea Negulescu.

Mircea Negulescu a parasit deja arestul Politiei Capitalei, unde a stat 24 de ore.

Negulescu este acuzat ca a falsificat probe si a constrans si corupt mai multe persoane sa faca denunturi si declaratii mincinoase, in doua dosare instrumentate pe vremea cand era procuror la DNA Ploiesti, printre care si dosarul "Tony Blair", care ii vizeaza pe fostul deputat Sebastian Ghita si fostul premier Victor Ponta.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) il acuza pe Mircea Negulescu de savarsirea infractiunilor de cercetare abuziva (6 infractiuni), represiune nedreapta (4 infractiuni), instigare la represiune nedreapta in modalitatea participatiei improprii, influentarea declaratiilor, inducerea in eroare a organelor judiciare in forma instigarii si in modalitatea participatiei improprii, inducerea in eroare a organelor judiciare in forma instigarii si in modalitatea participatiei improprii, fals intelectual, abuz in serviciu (4 infractiuni) si constituirea unui grup infractional.

In acelasi dosar, fostul ofiter de politie judiciara Mihai Iuliano Iordache este acuzat de complicitate la infractiunile retinute in sarcina lui Mircea Negulescu.

"In fapt, primul inculpat, in calitate de procuror de caz la DNA - ST Ploiesti, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofiter de politie judiciara, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare si a intregului material probator administrat in doua dosare aflate in instrumentarea DNA - ST Ploiesti, cu scopul invinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de 4 persoane, precum si masuri neprivative de libertate constand in control judiciar fata de 3 persoane, despre care cunostea ca sunt nevinovate, si ar fi determinat judecatorul de drepturi si libertati sa dispuna, fara vinovatie, arestarea preventiva a unei persoane in baza materialului probator plasmuit", precizeaza Parchetul General.

Totodata, Mircea Negulescu este acuzat ca ar fi determinat 4 persoane, "prin corupere, prin constrangere sau prin alte fapte cu efect vadit intimidant", sa dea declaratii mincinoase in cele doua dosare instrumentate, ar fi determinat 3 persoane sa formuleze, ca urmare a constrangerii exercitate asupra lor, denunturi cu privire la existenta unor fapte prevazute de legea penala, cunoscand ca acestea sunt nereale, ar fi procedat la falsificarea denunturilor si a declaratiilor acestor persoane prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului, precum si la clasificarea denunturilor ticluite in numele a doi dintre denuntatori.

"Toate aceste fapte ar fi fost savarsite in cadrul unui grup infractional organizat, in scopul ticluirii celor doua dosare ale DNA - ST Ploiesti, pentru invinuirea pe nedrept a unor persoane, desi cunosteau ca acestea sunt nevinovate", mai mentioneaza Parchetul General.

Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Sivache, este acuzată de procurorii DNA că ar fi primit mită de la managerul Spitalului...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#procurorul portocala, #mircea negulescu, #control judiciar, #arest , #justitie