Fostul presedinte al CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a fost condamnat la 7 ani de inchisoare in prima instanta

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 20:51
6369 citiri
Fostul presedinte al CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a fost condamnat la 7 ani de inchisoare in prima instanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a primit 7 ani de inchisoare cu executare, iar fostul deputat Ion Dinita, om de afaceri, 4 ani de inchisoare, cu executare, pentru fapte de coruptie, potrivit deciziei instantei, postata pe portalul Tribunalului Brasov.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs in zece zile.

"(Instanta - n.red.) dispune achitarea inculpatului Cancescu Aristotel Adrian - pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (...) dispune achitarea aceluiasi inculpat pentru comiterea infractiunii de luare de mita (...) dispune achitarea aceluiasi inculpat pentru comiterea infractiunii de spalare a banilor. (...) dispune achitarea aceluiasi inculpat pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conform sursei citate.

De asemenea, instanta l-a achitat pe Cancescu privind comiterea infractiunii de trafic de influenta.

"(...) condamna inculpatul Cancescu Aristotel Adrian la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 al 1 lit a, b si g C.pen pe o durata de 4 ani, pedeapsa complementara (...) condamna acelasi inculpat la o pedeapsa de 5 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor (...)

In baza art. 47 Cod penal rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal condamna acelasi inculpat la o pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art 66 al 1 lit a, b si g C.pen pe o durata de 3 ani, pedeapsa complementara executabila cf art 68 lit c C.pen. (...)

Aplica inculpatului pedeapsa principala cea mai grea de 5 ani inchisoare la care adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite - respectiv 2 ani inchisoare - inculpatul Cancescu Aristotel Adrian avand de executat in final pedeapsa de 7 ani inchisoare", se arata in solutia instantei.

Conform documentului citat, a fost dedusa din pedeapsa retinerea de la 6 aprilie 2014 si arestarea preventiva si la domiciliu de la 24 octombrie 2014 la 22 iunie 2015.

Aristotel Cancescu a fost trimis in judecata in acest dosar, pe 17 decembrie 2014, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie DNA - Serviciul Teritorial Brasov, el fiind acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (cinci infractiuni), luare de mita, spalare a banilor, trafic de influenta si instigare la tentativa la abuz in serviciu.

In dosar au mai fost cercetati fostul deputat al Partidului Conservator (PC) Ion Dinita, fostul administrator public al judetului Brasov la data faptelor, Radu Ispas, precum si fosti angajati ai Consiliului Judetean si ai unor institutii din subordinea administratiei judetene, conform DNA.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Brasov in perioada 2000-2016 a mai fost trimis in judecata, dupa 2013, in alte sase dosare instrumentate de procurorii DNA Brasov.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Aristotel Cancescu condamnat inchisoare , #inchisoare