Fostul presedinte al ANOFM, Silviu Bian, condamnat la 6 ani de inchisoare

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 14:46
1808 citiri
Fostul presedinte al ANOFM, Silviu Bian, condamnat la 6 ani de inchisoare

Fostul presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, a fost condamnat vineri de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti la 6 ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata.

CAB a admis in parte apelul formulat de Silviu Bian impotriva sentintei din 23 mai 2012, pronuntata de Tribunalul Bucuresti, reducand pedeapsa aplicata de la 9 la 6 ani inchisoare. Instanta a mentinut celelalte dispozitii ale sentintei atacate. De asemenea, a respins ca nefondate apelurile declarate de DNA si a celorlalti doi inculpati, Cristache Ristea si Alexandra Maria Tichindelean, care au ramas cu pedepsele de patru ani de inchisoare, respectiv doi ani si jumatate de inchisoare.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

In 23 mai 2012, fostul presedinte al ANOFM, Silviu Bian, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 9 ani de inchisoare cu executare.

In acelasi dosar, fostul director al Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), Maria Tichindelean, a primit doi ani si jumatate de inchisoare pentru luare de mita, iar directorul executiv al Centrului National de Formare Profesionala a Personalului Propriu Rasnov, Cristache Ristea, a fost condamnat la patru ani de inchisoare.

In plus, instanta i-a confiscat lui Silviu Bian sumele de 956.000 lei si 22.000 euro, mentinand sechestrul pus de procurori pe bunurile acestuia.

Cei trei au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in noiembrie 2011.

Potrivit DNA, incepand cu data de 1 iulie 2010, la Centrul National de Formare Profesionala a Personalului Propriu Rasnov se afla in derulare doua proiecte destinate dezvoltarii resurselor umane, finantate din fonduri europene si intitulate "Pregatirea aprofundata, continua in serviciul public de ocupare - PACSPO" si "Invatamant continuu aprofundat pentru Romania - ICAR" pentru fiecare proiect fiind alocata finantarea maxim admisa de 5 milioane de euro.

In perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, Silviu Bian, in calitate de presedinte al ANOFM si al Consiliului de administratie din cadrul ANOFM, a primit suma totala de 1.058.500 lei si 22.000 euro de la opt angajati in cadrul proiectelor PACSPO si ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentand cofinantarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Potrivit anchetatorilor, banii au fost remisi lui Silviu Bian de directorul executiv al Centrului de Formare Rasnov, Cristache Ristea, care s-a ocupat si de colectarea sumelor de la functionarii care dadeau lunar, in acest scop, o parte din retributiile primite in cadrul proiectelor.

"Din suma totala pretinsa, la data de 15 octombrie 2011, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiasi functionari, prin intermediul lui Ristea Cristache, suma de 82.000 lei, reprezentand o parte din retributiile aferente lunii septembrie 2011. Cu aceasta ocazie, procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante", informa DNA.

De asemenea, Maria Tichindelean, in calitate de director al OIPOSDRU din cadrul ANOFM, in cursul lunii august 2011 a primit de la un angajat al aceleiasi firme partenere in cadrul proiectelor PACSPO si ICAR suma de 10.000 lei cu titlu de mita.

Banii au fost primiti dupa efectuarea unui control la societatea respectiva pentru a favoriza societatea comerciala in situatia unor controale ulterioare.

Tribunalul Bucuresti a dispus, pe 16 octombrie 2011, arestarea preventiva a lui Silviu Bian pentru de 29 de zile, masura fiind prelungita de mai multe ori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Silviu Bian condamnat inchisoare, #Bian spaga inchisoare, #sef ANOFM inchisoare , #inchisoare