Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Forumul Judecatorilor solicita Guvernului si Parlamentului masuri urgente in Justitie: "Instantelor au devenit deja focare de raspandire a virusului SARS-CoV-2"

Marti, 04 August 2020, ora 12:40
2201 citiri
Forumul Judecatorilor solicita Guvernului si Parlamentului masuri urgente in Justitie: "Instantelor au devenit deja focare de raspandire a virusului SARS-CoV-2"
Foto: Arhiva Pixabay

Forumul Judecatorilor din Romania solicita din nou Parlamentului Romaniei, Guvernului Romaniei si Ministerului Justitiei luarea urgenta a unor masuri legislative in scopul prevenirii raspandirii infectiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrangerea fazei orale in cauzele aflate pe rolul instantelor judecatoresti, dar si prin digitalizarea justitiei in Romania, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

Asociatia de magistrati a constatat ca sediile instantelor de judecata au devenit deja focare de raspandire a virusului SARS-CoV-2, existand cazuri numeroase in foarte multe dintre instantele mari din municipiile importante ale tarii. Acest fapt a determinat inchiderea temporara a unor instante si amanarea judecarii unor dosare, conform sursei citate.

Forumul Judecatorilor din Romania reitereaza faptul ca Guvernul si Parlamentul Romaniei vor trebui sa aiba rol activ si sa propuna/reglementeze rapid o solutie care sa permita judecata a sute de mii de cauze de pe rolul instantelor, fara dezbateri orale, atat in prima instanta, cat si in caile de atac, in conditiile respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale si al jurisprudentei relevante a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Proiectul de lege

Asociatia a prezentat marti si un Proiect de modificare si completare a Codului de procedura penala, intocmit de judecator drd. Mihai Stefan Ghica, avocat dr. George Zlati, avocat dr. Lucian Criste, avocat drd. Mihai Suian si judecator Emilian Lupulescu, care poate constitui un punct de plecare in vederea unor discutii serioase pentru modificarea legislatiei procesuale penale (a se vedea si Expunerea de motive).

"In conditii de pandemie, contactul direct dintre oameni este supus unor restrangeri serioase, iar Codul de procedura penala nu ofera solutii adecvate pentru rezolvarea cauzelor intr-un termen rezonabil. Digitalizarea a ramas pana in prezent o tema de dezbatere, neexistand, insa, un proiect suficient de amplu si consistent pentru adoptarea unor solutii legislative efective si de impact care sa corespunda principiilor care guverneaza procesul penal si sa nu impieteze asupra exercitiului drepturilor fundamentale ale omului.

Actualele circumstante sanitare au readus in prim plan insuficienta digitalizarii sistemului judiciar si problema cadrului legislativ inadecvat derularii procedurilor in fata organelor judiciare prin utilizarea raspandita a mijloacelor de comunicare la distanta. Este deja notoriu faptul ca exista foarte multe state care folosesc evolutia tehnologica a societatii inclusiv in domeniul justitiei (de exemplu Estonia, Suedia sau Germania)," conchid judecatorii.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Forumul Judecatorilor, #instante covid, #instante coronavirus , #magistrati