Forte de ordine represive vs huligani: Cate dosare s-au deschis dupa violentele din 10 august si in ce stadiu sunt

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 10 August 2019, ora 19:41
7029 citiri
Forte de ordine represive vs huligani: Cate dosare s-au deschis dupa violentele din 10 august si in ce stadiu sunt
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta

Violentele din 10 august 2018 din Piata Victoriei s-au soldat cu sute de plangeri penale la parchete, facute atat de protestatari, cat si de jandarmi. Doua dintre anchete s-au finalizat rapid si au ajuns pe masa judecatorilor. Ancheta in cazul interventiei brutale a jandarmilor treneaza, insa, dupa ce cazul a fost preluat de DIICOT.

La un an de la protestul Diasporei din 10 august 2018, Ziare.com a analizat care este situatia anchetelor demarate de procurori in acest caz.

Un numar de 18 huligani violenti au fost trimisi in judecata, niciun jandarm nu a fost inculpat, in ciuda sutelor de plangeri facute de protestatarii pasnici victime ale violentelor.

Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta

Dosarele din instanta

Doua dosare in care au fost cercetati 18 huligani, iar jandarmii sunt parti vatamate, au ajuns in instanta si au inceput procesele.

Rechizitoriile sunt semnate de procurori de la Parchetul Capitalei si Parchetul Judecatoriei Sectorului 1. Dosarele au fost solutionate mai rapid deoarece in aceste cazuri au fost mai multe persoane arestate, iar probatoriul a fost administrat cu prioritate.

Este vorba de dosarele 33577/299/2018 si 33878/299/2018, aflate pe rolul Judecatoriei Sectorului 1, care au termene de judecata pe 17 septembrie, respectiv 10 septembrie, potrivit portalului instantelor.

Unul dintre inculpati, Laurentiu Gabriel Ilie, este judecat in ambele dosare, pentru fapte similare.

Dosarul I: "Furtul pistolului"

Dosarul "Furtului pistolului", in care unul dintre protestatari a furat arma din dotare jandarmeritei Stefania Nistor, a fost primul caz care a ajuns in instanta, pe 29 noiembrie 2018. Un numar de 7 persoane sunt judecate in acest dosar instrumentat de Parchetul Capitalei.

Cinci persoane sunt judecate pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice: Laurentiu Gabriel Ilie, Claudiu Florentin Tanase, Tudor Alexandru Sutoiu, Ionut Liviu Cojoaca si Claudiu Mihai Dobre. Este vorba de barbatii care apar pe inregistrarile video lovindu-i pe jandarmii Stefania Nistor si Cristian Felega.

In acelasi dosar, Daniel Dumitru, tanarul care a furat pistolul Stefaniei Nistor, este judecat pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, uz de arma si tulburarea ordinii si linistii publice. Amicul lui Daniel Dumitru, Mihail Gabriel Cristoloveanu, care a tras cu pistolul furat pe un camp, este judecat pentru uz de arma fara drept.

Imagine distribuita de politie in urma caruia acesta a fost identificat - Foto: Politia Capitalei

Cei doi jandarmi care au fost loviti de huligani in timpul protestului din 10 august, Cristian Felega si Stefania Nistor, cer fiecare daune morale de 100.000 de euro agresorilor.

Dosarul II: "Huliganii"

Un numar de 12 persoane au fost trimise in judecata in cel de-al doilea dosar, al "Huliganilor", la sfarsitul anului 2018. Un dosar intrumentat de Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Acuzatiile sunt de ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice, dar unii dintre inculpati au si acuzatii de distrugere sau de port si folosirea fara drept de obiecte periculoase, respectiv o prastie cu bile.

Este vorba de: Ionut Mocanu, Bogdan - Marian Dinu, Adrian - Eugen Iordache, Daniel - Traian Somesan, Claudiu - Daniel Ticu, Ciprian - Valentin Velici, Georgian - Marian Voicu, Laurentiu - Gabriel Ilie (judecat si in primul dosar - n.red.), Mihai Stefan, Cosmin Nicusor Stroe, Stefania - Aura Badalan si Petru Alexandru Ciumas.

Cei mai multi inculpati au recunoscut acuzatiile, dar au incercat sa-si justifice faptele ca o forma de aparare fata de actiunile jandarmilor. O parte dintre acestia au refuzat sa faca declaratii, iar altii le-au negat.

Disjungerea

O parte din ancheta, in care jandarmii sunt parti vatamate, este in continuare pe masa procurorilor de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Ancheta este "in rem" si sunt efectuate cercetari pentru fapte de violenta: aproximativ 300 de fapte de ultraj, distrugere, tulburarea ordinii si linistii publice etc.

Megadosarul sefilor Jandarmeriei

Megadosarul in care 560 de persoane sunt parti vatamate/parti civile si in care sunt cercetati mai multi sefi ai Jandarmeriei si ai Ministerului de Interne a fost deschis initial de procurorii militar, iar dupa 11 luni de ancheta a fost declinat la DIICOT.

O perioada in care au existat contre intre magistratii militari si Ministerul Afacerilor Interne privind intarzieri nepermise in declasificarea unor documente.

Decizia de a declina ancheta vine dupa Jandarmeria s-a plans ca actiunile manifestantilor, prin amploarea si modul de desfasurare, au fost de natura sa puna in pericol securitatea nationala. Acuzatiile: tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale. Aceasta infractiune atrage competenta DIICOT.

Ancheta parea ca stagneaza inca de cand era intrumentata de procurorii militari, dar dupa preluarea de catre DIICOT nu a mai iesit in spatiul public nici macar un detaliu despre ce acte procedurale se mai fac.

Au ramas in functii, in pofida anchetei

In aceasta ancheta au fost pusi sub acuzare sefi din Jandarmerie si un fost secretar de stat din Ministerul de Interne. Toti cei implicati au ramas in functii dupa punerea sub acuzare.

1. Maiorul Laurentiu Cazan a fost ofiterul care a coordonat interventia jandarmilor la protestul din Piata Victoriei. Dupa 10 august 2018, el a fost numit in functia de sef al Jandameriei Bucuresti, pe care a ocupat-o aproape un an. In prezent s-a inscris la concursul pentru functia de adjunct al sefului Jandameriei Bucuresti.

Cazan este cercetat pentru abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva in forma continuata, participatie improprie la fals intelectual si participatie improprie la uz de fals.

2. Colonelul Sebastian Cucos era la conducerea Jandarmeriei Romane in 10 august 2018. Ulterior a fost imputernicit prim - adjunct al sefului institutiei. In prezent, ofiterul conduce Jandarmeria Bucuresti.

Foto: Facebook/ Jandarmeria Romana

Sebastian Cucos este cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva in forma continuata.

3. Colonelul Catalin Sindile era prim - adjunct al sefului Jandarmeriei Romane in 10 august 2018. Ulterior el a preluat conducerea institutiei. In prezent, ofiterul a revenit in pozitia de Numar 2 la conducerea Jandarmeriei.

Foto: Facebook/Jandarmeria Romana

Catalin Sindile este cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva in forma continuata.

4. Comisarul sef de politie Mihai Dan Chirica ocupa pe 10 august 2018 functia de secretar de stat pentru relatia cu institutiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. In decembrie 2018 el a fost numit secretar de stat pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului in cadrul Ministerului Apararii Nationale.

Mihai Dan Chirica este cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva in forma continuata.

Asteptam informatii, poze, filmari de la locurile unde protestati in amintirea manifestatiei de la Bucuresti reprimata brutal de autoritati, in 10 august 2018. Va rugam sa le trimiteti pe adresa de mail redactia@ziare.com, mentionand locul si ora la care au fost facute. Echipa Ziare.com va va tine la curent cu tot ce se intampla in ziua de 10 august 2019.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dosare 10 august, #anchete 10 august, #sefi jandarmi 10 august, #jandarmi cercetati, #huligani cercetai , #protest Diaspora