Foreign Policy, despre armele nuclare care ar fi fost mutate in Romania: Paranoia ruseasca

Marti, 23 August 2016, ora 19:20
5122 citiri
Foreign Policy, despre armele nuclare care ar fi fost mutate in Romania: Paranoia ruseasca
Foto: Simson Center

Subiectul armelor nucleare mutate de Statele Unite ale Americii din Turcia in Romania a inflamat retelele sociale si nu numai, printre cei care au reactionat numarandu-se in primul rand rusii.

Jeffrey Lewis, director al unui program de neproliferare nucleara, scrie, intr-un articol pentru Foreign Policy, despre faptul ca "paranoia nucleara a Rusiei alimenteaza propaganda sa nucleara".

O campanie clasica de dezinformare despre armele nucleare americane dezvaluie multe despre anxietatile militare ale Moscovei, mai noteaza sursa citata.

Astfel, aceasta propaganda face parte dintr-o strategie elaborata de a construi o opozitie fata de eforturile de aparare antiracheta ale Statelor Unite si de a devia atentia de la criticile aduse Moscovei pentru incalcarea tratatelor de control al armelor.

Autorul mai sustine ca sunt destul de subtiri dovezile care sa sugereze ca exista arme americane in Romania, insa aminteste de o intrebare pusa fostului presedinte Traian Basescu, in urma cu o saptamana.

Atunci, o persoana l-a intrebat pe Basescu referitor la aceste arme nucleare, folosind expresia "sursele spun ca", iar fostul sef al statului a fost "destul de prost" sa raspunda, potrivit lui Lewis. Acest lucru a permis presei din Romania sa relateze despre acest subiect intocmai in felul in care relateaza sursele.

Apoi, sustine Lewis, un site obscur concentrat pe Uniunea Europeana, numit EurActiv, a stabilit ca zvonul cumplit este pur si simplu un fapt, citand nimic mai mult decat "surse independente". MAE romanesc a respins insa, ulterior, aceste informatii.

In plus, ministrul Apararii, Mihnea Motoc a subliniat ca este vorba despre "speculatii" potrivit carora SUA ar fi inceput transferul focoaselor nucleare in Romania si ca nu au existat "planuri in acesta directie". In ce il priveste pe autorul articolului Foreign Policy, si acesta sustine ca povestea in sine nu s-a sustinut prea mult inca de la inceput.

In primul rand, nu exista spatii de depozitare la Deveselu pentru bombe nucleare. Statele Unite au cerinte specifice de securitate pentru armele nucleare, iar la Deveselu nu se indeplinesc aceste cerinte.

Asa cum notase si pe Twitter, in urma cu cateva zile, Lewis a subliniat ca Romania nu are depozite speciale WS3 pentru a stoca armele in conditii de siguranta, cum este cazul armelor B61 care sunt stocate in Europa.

Astfel, sustine Lewis, daca Statele Unite si-ar retrage armele nucleare din Turcia, asa cum le-au retras din Grecia, in 2001, acele arme ar merge in alt loc din Europa, cu spatii de depozitare corespunzatoare, precum baza aeriana de la Aviano, Italia, sau pur si simplu s-ar intoarce in SUA.

"Asa ca, de ce un site obscur de stiri precum EurActiv ar relata despre depozitara unor arme nucleare la Deveselu?", se intreaba autorul articolului. Acesta explica faptul ca rusii au detestat totdeauna ideea ca rachete antibalistice ale Statelor Unite sa se afle pe teritoriile aliatilor de odinioara ai Pactului de la Varsovia si au repetat acest lucru.

Armele americane in Romania si propaganda ruseasca

A sugera ca armele nucleare vor fi depozitate la Deveselu este o metoda sigura de a asmuti populatia europeana impotriva unui anumit stil militar. In plus, oficialii rusi - inclusiv presedintele Vladimir Putin - au sustinut in mod repetat ca sistemele antiracheta ale SUA sunt un pretext pentru stationari ofensive. Este imposibil de stiut cat de sinceri sunt rusii in legatura cu aceasta teama, insa o spun de multe ori, iar acest lucru creeaza ingrijorari despre ce se intampla la Deveselu, ceea ce il face pe Putin fericit.

Intreaga poveste seamana cu o operatiune clasica de dezinformare ruseasca, mai scrie autorul, amintind de felul in care a demarat acest subiect si cum presa din Rusia a preluat informatiile, fara a-si asuma responsabilitatea pentru ele.

Astfel, concluzioneaza Lewis, rusii se folosesc de propaganda si de ingrijorarile legate de armele nucleare aflate la Incirlik pentru a merge inainte cu ideea ca acele arme ar putea ajunge in Romania, intr-un efort de a stimula astfel opozitia locala fata de apararea antiracheta.

Nu in ultimul rand, autorul articolului sustine ca o verificare a acestei informatii ar demostra rusilor, dar si restului lumii, ca nu exista arme nucleare la Deveselu si ca aceasta poveste - fie ca a fost "clocita" la Moscova sau nu - este o absurditate.

Citeste si ce spun NATO si Pentagonul despre armele nucleare mutate in Romania.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Foreign Policy arme nucleare Romania, #arme nucleare Turcia Romania, #arme nucleare SUA Romania, #Rusia propaganda arme nucleare, #Rusia propaganda arme Romania , #antiracheta