Florin Roman anunta ca PNL va ataca la CCR proiectele de rectificare bugetara daca vor fi adoptate de Parlament. UDMR si ALDE voteaza pentru majorarea pensiilor cu 40%

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 14:19
Florin Roman anunta ca PNL va ataca la CCR proiectele de rectificare bugetara daca vor fi adoptate de Parlament. UDMR si ALDE voteaza pentru majorarea pensiilor cu 40%
Florin Roman

Liderul deputatilor PNL Florin Roman a anuntat ca, in cazul in care proiectele de lege care aproba rectificarea bugetara vor fi adoptate de Parlament, acestea vor fi atacate la CCR. Grupurile deputatilor si senatorilor UDMR vor vota pentru majorarea pensiilor cu 40%, pentru a ramane "consecventi". Senatorul USR George Dirca a precizat ca USR va vota impotriva adoptarii initiativelor legislative.

Ministrul de Finante Florin Citu a acuzat PSD de cinism. In replica, liderul deputatilor PSD Alfred Simonis a spus ca PNL ne tine acum morala, desi Guvernul Orban si-a asumat raspunderea pe bugetul de stat. Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca ALDE va vota pentru cresterea pensiilor cu 40%.

Redam dezbaterile din plenul reunit al Parlamentului pe tema rectificarii bugetare:

Liderul deputatilor PNL Florin Roman: "Cred ca prin decizia pe care a avut-o PSD azi de a se opune retrimiterii la comisii, in conditiile in care colegul Andronache a prezentat viciile de fond semnalate, sunt consternat de fpatul ca inainte cu cateva zile de alegerile locale ati luat decizia care arunca in aer Romaniei. Numele tau PSD e iresponsabilitate. Doriti sa transformati Romania in Grecia, iar apoi sa spuneti ca de vina sunt liberalii. E un demers politic care nu tine cont de faptul ca Romania e in pandemia, de faptul ca am avut cheltuieli enorme pe pandemia sanitara, avand in vedere ca dvs ati lasat depozitele cu zero stocuri si medicamente si faptul ca aruncati Romania pe marginea prapastiei doar pentru a obtine cateva voturi in plus.

Ati demonstrat ca nu va pasa de Romania, de oameni, de viitorul acestei tari, si sunt convins ca romanii vor plati nota la alegerile locale si la alegerile parlamentare. Vom ataca la CCR cele doua proiecte de rectificare a bugetului de stat si a bugetului de asigurari sociale si vom face tot ceea ce tine de noi pentru ca Romania sa scape de PSD si duminica romanii vor vota PNL pentru a scapa de PSD."

Senatorul USR George Dirca: "Proiectul de rectificare bugetara trimis de guvern a fost intesat cu amendamente de o majoritate toxica a PSD-ALDE. Iar amendamentele depuse nu face altceva decat sa arunce tara in criza. Prin urmare, grupurile USR nu vor vota rectificarea bugetara in forma amendata de PSD si de ALDE."

Presedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu: "Deci nu e criza ca sa stiu si eu ce ii spun copilului cand ma duc acasa."

Liderul senatorilor UDMR Attila-Zoltan Cseke: "Atat investitorii straini, cat si intreprinderile mici si mijlocii sufera din cauza lipsei proiectelor pe termen mediu si lung. Miza de azi e majorarea pensiilor cu 40%, asa cum s-a stabilit printr-un act normativ adoptat de Parlament, chiar daca azi situatia e mult diferita de situatia bugetara de atunci. Deci miza votului nostru de azi e respectarea celor doua principii - a consecventei si a predictibilitatii. Noi cele doua grupuri UDMR din Senat si Camera Deputatilor vom fi consecventi si vom sustine majorarea pensiilor cu 40%. Punctul de pensie trebuie majorat asa cum prevede legea. Suntem constienti de provocarile crizei aduse de pandemie, suntem constienti ca situatia bugetara e mult diferita, dar trebuie sa cautam si sa gasim solutii impreuna.Citu - Nu imi vine sa cred ca suntem azi iar aici si discutam din nou acest lucru. M-am uitat la rapoarte, ca senator si apoi ca ministru si am vazut ca raportul comun al celor doua comisii nu exista nici acum o sursa de finantare de unde sa vina aceasta crestere a punctului de pensie.

Am zis ca poate era in legea originara si acolo se arata pentru anul acest trebuie alocate 248 miliarde lei si 58 miliarde lei pentru anul viitor, daca punctul de pensie ar fi majorat cu 40%. Legea a fost facuta fara surse de finantare. Totusi am reusit sa face o crestere a punctului de pensie si am reusit sa crestem si alocatiile cu 20%, chiar daca si acolo nu a fost trecuta nicio sursa de finantare. As vrea sa mergem la documentul prezentat de ministrul de Finante in Guvernul Dancila, dupa intalnirea cu FMI, care arata ca aceasta crestere se poate face pe reducerea drastica a investitiilor publice. Ne vom opune si garantam romanilor ca nu vom arunca tara in aer."

Senatorul PNL Florin Citu: "Nu imi vine sa cred ca suntem astazi iar aici si discutam din nou acest lucru. M-am uitat la rapoarte, ca senator si apoi ca ministru de Finante si am vazut ca raportul comun al celor doua comisii nu exista nici acum o sursa de finantare de unde sa vina aceasta crestere a punctului de pensie. Am zis ca poate era in legea originara si acolo se arata pentru anul acest trebuie alocate 248 miliarde lei si 58 miliarde lei pentru anul viitor, daca punctul de pensie ar fi majorat cu 40%. Legea a fost facuta fara surse de finantare. Totusi am reusit sa face o crestere a punctului de pensie si am reusit sa crestem si alocatiile cu 20%, chiar daca si acolo nu a fost trecuta nicio sursa de finantare. As vrea sa mergem la documentul prezentat de ministrul de Finante in Guvernul Dancila, dupa intalnirea cu FMI, care arata ca aceasta crestere se poate face pe reducerea drastica a investitiilor publice. Ne vom opune si garantam romanilor ca nu vom arunca tara in aer."

Liderul deputatilor PSD Alfred Simonis: "Dezbaterea de azi a inceput cu mai multe afirmatii facute de viceliderul grupului PNL si am inteles de acolo ca pentru a amenda un buget de stat ai nevoie de un dosar intreg. Ne spune un partid care a facut amendamente anii trecuti, fara sa aiba un dosar si care a avut un Guvern care a venit cu asumarea raspunderii pe buget. Astia ne tin morala. Pur si simplu v-ati luat la tranta cu batranii nostri. Ludovic Orban ne anunta cum da batalie dupa batalie pentru a nu majora pensiile cu 40%. Batranii Romaniei, oameni care au muncit pe branci pentru ca aceasta tara se existe in forma in care este astazi, au nevoie de apreciere, de dragoste si recunostinta. Voi vreti sa ii lasati sa se descurce singuri intr-o epoca in care este din ce in ce mai greu sa te descurci singur. In alte societati batranii sunt venerati, apreciati, sunt ingrijiti de generatiile de tineri. Voi vreti sa ii lasati sa se descurce singuri.

Zilele trecute premierul Orban intreba un batran in scaunul cu rotile ce viteza prinde scaunul cu rotile. E dovada de cinism. Cum sa ii pese de oamenii care sufera un guvern plin de cinism. Opriti-va din furat, daca vreti sa aveti bani. Opriti-va din tunuri si veti avea bani. E foarte simplu. PSD va face ceea ce a demonstrat mereu ca se va tine de cuvant. Cine nu sustine in Parlament aceasta lege si vom trage concluziile, pentru ca legea va trece azi de Parlament si veti fi obligati sa majorati pensiile cu 40%, dar la finalul zilei vedem ce face PMP si celelalte grupuri parlamentare. E important sa vedem cine nu sustine, doar asa pentru a calcula la final, pentru ca legea va trece si pensiile vor fi majorate."

Senatorul ALDE Calin Popescu Tariceanu: "I-as ruga pe Iohannis, Orban si Citu sa incerce sa traiasca cu 1.000 lei pe luna cat au multi pensionari si sa ne spuna cat au rezistat - 3, 4 zile. Mi se pare degradant acest dispret fata de pensionari. Nu vom avea nicio ezitare sa votam pentru majorarea pensiilor cu 40%"."

 Articol citit de 2026 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  florescujohn
  22.09.2020, 15:20
  Psd e stiut dar Alde si Udmr?
  inconstienta politica. Sper ca Alde si Udmr sa nu treaca pragul de 5% pentru ca s-au dovedit iresponsabili, stau la miloaga Psd. Parca vad ca prin Oltenia Udmr va fi votat de talimbii din Caracal etc.
  Tot-la-vale
  22.09.2020, 14:29
  Continua
  ... marea hoție?