Florin Cioaba a murit

Duminica, 18 August 2013, ora 11:52
10136 citiri
Florin Cioaba a murit
Foto: Arhiva

Florin Cioaba, autointitulatul rege al rromilor, a murit duminica, in jurul orei 9.30, in urma unui stop cardiac, la spitalul Akdeniz Universitesi din Antalya, rudele confirmand aceasta veste.

Potrivit fiului sau, Florin Cioaba ar putea fi repatriat luni, Ministerul de Externe anuntand ca va acorda tot sprijinul in acest sens, relateaza Romania TV.

Dorin Cioaba a anuntat ca nu pot fi facute formalitatile la consulat duminica, acesta fiind motivul pentru care trupul tatalui sau va fi repatriat luni. Acesta a mai explicat ca s-a discutat cu o firma privata care sa aduca trupul in tara, cu un avion, el specificand, insa, ca daca autoritatile vor pune la dispozitie un aparat SMURD, nu vor refuza.

Cat despre locul in care va fi inmormantat, cel mai probabil e vorba despre cimitirul din Sibiu, a declarat bulibasa Ferdinand Stanescu. Potrivit imparatului Iulian, va urma o luna de doliu.

Sambata, Florin Cioaba iesise din coma, starea sa fiind stabila, dupa ce i s-a montat un dispozitiv de asistare circulatorie, potrivit fiului acestuia, Dorin Cioaba.

Florin Cioaba a iesit din coma si este in stare stabila

Dorin Cioaba a mai spus, sambata, ca tatal sau se simte "mai bine" dupa interventia suportata vineri, care a fost una "salvatoare". In urma operatiei, Florin Cioaba avea nevoie de concentrat trombocitar, folosit la transfuzii de sange, au declarat apropiati ai familiei.

Regele Cioaba a supravietuit operatiei pe inima

Regele Cioaba, operat de urgenta in Turcia - medicii nu-i dau prea multe sanse

In cursul zilei de vineri, Cioaba a fost transferat de la spitalul Anadolu la spitalul Akdeniz Universitesi, ambele situate in aceeasi provincie a Turciei.

Doctorii au luat decizia mutarii pacientului deoarece spitalul Akdeniz Universitesi dispune de un aparat care ajuta inima sa pompeze sangele, care ii era necesar lui Florin Cioaba.

Regele autoproclamat al rromilor, Florin Cioaba, a suferit un infarct luni, in Antalya, in timp ce se afla in vacanta, fiind internat de urgenta la un spital din Turcia. Rudele lui Cioaba au cerut autoritatilor romane sa intervina pentru aducerea regelui rromilor in tara, intrucat pe fondul barierei lingvistice familia nu se poate intelege cu medicii de acolo. Florin Cioaba nu a fost, insa, niciun moment transportabil pe o distanta atat de mare.

Miercuri, cardiologul Serban Bradisteanu a mers in Antalya pentru a-l evalua pe regele rromilor, la solicitarea familiei, declarand joi, la intoarcere, ca si presedintele Traian Basescu l-ar fi sunat pentru a-l ruga sa se ocupe de cazul lui Florin Cioaba.

"Ion Iliescu: Era un om cumpatat"

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat duminica, la Romania TV, ca a aflat despre moartea lui Florin Cioaba de la televizor. "Doresc sa-mi exprim parerea de rau si sincere condoleante familiei. Eu am avut prilejul sa-l cunosc si pe tatal sau, in 1990. E, fara indoiala, un lucru trist si vreau sa-mi exprim sincerul regret", a spus Ion Iliescu.

"Era un om cumpatat, cumpanit, asa a reusit sa castige stima intregii comunitati. Merita toata consideratia si respectul pentru ceea ce a facut pentru comunitate", a completat Ion Iliescu.

Si Traian Basescu, aflat duminica la Manastirea Prislop, in judetul Maramures, a trimis un mesaj de "condoleante familiei si intregii comunitati".

Ulterior, pe site-ul Presedintiei a fost postat urmatorul mesaj: "Am aflat cu profunda tristete vestea mortii lui Florin Cioaba. Este un moment de adanca suferinta pentru familia lui Florin Cioaba, dar si pentru intreaga comunitate rroma, carora doresc sa le adresez intreaga mea compasiune si sustinere.

Florin Cioaba a fost un adevarat lider si un sprijin pentru comunitatea rroma pentru ca, intelegand importanta educatiei, i-a indemnat pe tineri sa mearga la scoala, dar si sa-si urmeze vocatia pretuindu-si si promovandu-si traditiile. Doresc sa adresez sincerele mele condoleante familiei indurerate si tuturor celor apropiati! Dumnezeu sa-l odihnesca!".

Si fiica acestuia, Elena Basescu, a postat pe Facebook un mesaj: "Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l primeasca in Imparatia Sa! A fost un om deosebit, cu un suflet foarte mare. Sunt alaturi de familia indurerata si de intreaga comunitate rroma in aceste momente grele".

"Florin Cioaba traia evlavios, cumpatat, un om care predica foarte frumos", a spus si europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor despre regele rromilor. "El merita funeralii, nu o ingropaciune simpla", a mai spus acesta.

A preluat titlul de la tatal sau

In varsta de 58 de ani, Florin Cioaba, nascut in orasul Targu Carbunesti, judetul Gorj, s-a autoproclamat, in anul 1997, rege al rromilor.

Impreuna cu tatal sau s-a mutat in orasul Sibiu, in anul 1963, si s-a casatorit conform traditiilor tiganesti la varsta de 14 ani, cu Marica. A absolvit mai tarziu Seminarul Biblic "Betania" din Sibiu, devenind predicator penticostal. Tatal sau, Ion Cioaba, a fost o persoana foarte bogata, "rege" la randul sau. In anul 1996, toata familia sa s-a lepadat de legea tiganeasca si s-a pocait, trecand la cultul penticostal.

La moartea tatalui sau, in februarie '97, din cauza unui infarct miocardic, a mostenit titlul de la acesta.

In perioada 1996-2000, Florin Cioaba a fost consilier judetean de Sibiu. La alegerile locale din vara anului 2000, a candidat la functia de primar al municipiului Sibiu din partea Centrului Crestin al Romilor, apoi la alegerile locale din iunie 2008, ocupand primul loc pe listele Aliantei pentru Unitatea tiganilor, pentru Consiliul Judetean.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Florin Cioaba murit, #regele rromilor murit, #reactii moarte Florin Cioaba, #Traian Basescu despre moarte Cioaba, #Ion Iliescu moarte Florin Cioaba , #morti