Fiul disidentului Gheorghe Ursu a depus plangere penala impotriva fostului sef al Securitatii

Luni, 06 Martie 2017, ora 21:56
4148 citiri
Fiul disidentului Gheorghe Ursu a depus plangere penala impotriva fostului sef al Securitatii
Foto: Fundatia Gheorghe Ursu

Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, a depus, luni, o plangere penala impotriva lui Iulian Vlad, fost sef al Securitatii in decembrie 1989.

Iulian Vlad este acuzat de Andrei Ursu de cercetare abuziva, torturare si instigare la persecutii politice fata de tatal sau, decedat in 1985 in Spitalul Penitenciar Jilava.

Fiul disidentului considera ca fata de Iulian Vlad exista probe si indicii ca in 1985 ar fi instigat la persecutii pe motive politice.

In sprijinul afirmatiilor sale, Andrei Ursu mentioneaza, in plangerea penala, "dosarul nr. 66142, intocmit de Securitate tatalui meu pentru 'Propaganda impotriva orinduirii socialiste'", dosarul de urmarire informativa (DUI) 'Udrea', cu nr. 227825, intocmit de Securitate lui Gheorghe Ursu si o nota a Departamentului Securitatii Statului (DSS) din 15 august 1985 privindu-l pe Gheorghe Ursu, din care rezulta ca la acea data "cazul este cunoscut si analizat la nivelul conducerii Securitatii Statului din MI" si ca a fost "prezentat tovarasului procuror general la 28.08.85".

Andrei Ursu invoca in plangerea penala depusa la Sectia Militara a Parchetului instantei supreme si declaratiile mai multor martori.

Citeste si Gheorghe Ursu, victima colegilor: Un jurnal intim citit indiscret l-a adus in beciurile Securitatii - rechizitoriu

"Din toate documentele si marturiile de mai sus rezulta ca numitul Vlad Iulian a condus si urmarit, in deplina cunostinta de cauza, represiunea Securitatii impotriva lui Gheorghe Ursu si actiunile dolosive prin care s-a incercat sa ascunda natura politica a acestei represiuni, inclusiv fata de guvernul american si opinia publica interna si internationala in general", scrie in plangerea penala depusa la parchet.

Documentele ar arata ca "Iulian Vlad nu avea cum sa nu cunoasca si sa urmareasca in detaliu cazul Gheorghe Ursu, faptele pentru care Gheorghe Ursu a fost arestat si anchetat de directia a 6-a a Securitatii cazand direct in responsabilitatea sefului securitatii interne, fostul general-colonel Vlad Iulian, si reprezentand prioritati pentru acesta", potrivit lui Andrei Ursu.

Fiul disidentului mai sustine in plangerea inaintata parchetului ca Vlad a avut cunostinta si despre urmarile anchetei din arestul Inspectoratului General al Militiei, despre torturarea si uciderea lui Gheorghe Ursu si a contribuit la musamalizarea acestui caz si ascunderea adevarului fata de Occident.

In 24 februarie, instanta suprema a amanat, pentru 16 martie, judecarea primului termen pe fond al dosarului tortionarilor lui Gheorghe Ursu, dupa ce unul dintre fostii ofiteri de Securitate care l-au cercetat pe disident a aratat ca nu are avocat, iar la dosar a fost depusa o adeverinta ca fostul ministru de Interne George Homostean, inculpat si el, a murit in decembrie, anul trecut. Fostul sef al Securitatii Tudor Postelnicu nu s-a prezentat la proces.

Fiul disidentului Gheorghe Ursu, parte civila in proces, a declarat ca tatal sau a fost victima unui asasinat politic.

Un fost sef al Securitatii, un fost ministru de Interne si doi fosti ofiteri de Securitate au fost trimisi in judecata, fiind acuzati de infractiuni contra umanitatii in cazul mortii disidentului Gheorghe Ursu, in 1985.

In octombrie 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa retrimita rechizitoriul la Parchetul Militar.

Citeste si Cazul Gheorghe Ursu: Tortionarii disidentului, trimisi in judecata pentru infractiuni contra umanitatii

Pe 1 august 2016, tortionarii lui Gheorghe Ursu au fost trimisi in judecata de procurorii militari din Parchetul instantei supreme. Maiorul in rezerva Marin Pirvulescu si colonelul in rezerva Vasile Hodis, fosti ofiteri ai Departamentului Securitatii Statului, au fost acuzati de infractiuni contra umanitatii, iar fostul ministru al Internelor George Homostean si Tudor Postelnicu, fost sef al Departamentului Securitatii Statului, pentru complicitate la aceste infractiuni.

Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#fiul Gheorghe Ursu plangere penala, #Gheorghe Ursu disident, #dosar Gheorghe Ursu disident , #comunism