Cronologia detaliata a dublei crime din Onesti. Cine a fost prima persoana care a incercat sa-l calmeze pe ucigas

Miercuri, 03 Martie 2021, ora 14:01
10367 citiri
Cronologia detaliata a dublei crime din Onesti. Cine a fost prima persoana care a incercat sa-l calmeze pe ucigas
Ucigasul a fost transportat de SMURD la spital dupa ce a fost impuscat de mai multe ori de politisti

Gheorghe Morosan, barbatul care a luat ostatici doi muncitori intr-un apartament din Onesti, a sunat de trei ori la 112 in ziua tragediei.

Operatoarea a incercat sa-l calmeze, discutand cu barbatul aproape un sfert de ora.

Prezentam mai jos filmul evenimentelor din ziua tragediei:

Primul apel la 112 a fost efectuat la ora 11.47, de catre un barbat (Gheorghe Morosan), care sesiza ca are o problema din cauza unui litigiu, amenintand ca o sa foloseasca un cutit. Apelul a fost transferat catre Politie, insa la momentul preluarii, s-a intrerupt.

Politistii au fost informati cu privire la continutul apelului, de catre operatoarea care a vorbit prima data cu agresorul.

In urma informatiilor primite de la operatorul 112, primul echipaj a ajuns la fata locului la ora 11.52, respectiv la 5 minute de la sesizare.

17 politisti sunt mobilizati in fata blocului groazei

La ora 11.55 - s-a dispus constituirea unei grupe operative, formata din 17 politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, Serviciului de Ordine Publica, un negociator, precum si o echipa de interventie, din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale. Echipa de interventie a fost insotita de adjunctul sefului Politiei municipiului Onesti, precum si de catre alti politisti din cadrul acestei structuri.

In paralel a fost informat si procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti, care a ajuns la fata locului.

Adjunctul Politiei Onesti initiaza un prim dialog cu Morosan

Adjunctul Politiei municipiului Onesti a initiat primele discutii cu barbatul, incercand sa-l calmeze, pana la sosirea negociatorului I.P.J. Bacau. Potrivit unor informatii oficiale, adjunctul Politiei Onesti il cunostea pe Gheorghe Morosan.

In timpul dialogului, adjunctul Politiei Municipiului Onesti a incercat detensionarea situatiei, promitandu-i agresorului ca-i va pune la dispozitie hotararea definitiva a instantei, pe care acesta o tot solicita. Ulterior, la fata locului a ajuns si seful Politiei Municipale Onesti.

Mascatii ajung la caz la doua ore de la primul apel la 112

Ora 13.53: Negociatorul I.P.J., precum si politistii de interventie din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale au ajuns la fata locului.

De la acel moment, negocierea cu barbatul in cauza a fost preluata de catre negociatorul inspectoratului de politie din Bacau.

Politia a precizat ca negociatorul a fost chemat de urgenta la serviciu, acesta fiind liber in ziua tragediei. Cel de-al doilea negociator al IPJ Bacau se afla in concediu medical.

La ora 14.01 - a fost solicitat sprijinul I.S.U. Bacau, la fata locului ajungand o autoscara si un echipaj medical S.A.J., ulterior si un echipaj SMURD.

La al doilea apel la 112, Morosan cere 300.000 de euro si ameninta ca ii va ucide pe cei doi muncitori

La ora 14.38 - Morosan a reapelat SNUAU 112 si a sesizat ca are in locuinta doua persoane legate si a solicitat sa i se restituie actul de proprietate al apartamentului sau suma de 300.000 de euro, iar in cazul in care aude vreo miscare suspecta la usa, va ucide cele doua persoane.

Operatorul vorbeste la telefon cu unul dintre ostatici

In cadrul acestui apel, operatorul a solicitat sa vorbeasca cu una dintre cele doua persoane, iar telefonul mobil a fost preluat de catre un alt barbat, care a precizat ca este sechestrat in apartament si ca a fost amenintat ca va fi ucis daca se aude vreo miscare pe strada sau la usa.

Acest apel s-a derulat pe parcursul a aproximativ 5 minute si 41 de secunde.

Politistii discuta in paralel cu sotia lui Morosan

Politistii au discutat si cu sotia autorului, care a declarat ca isi sustine sotul in demersul sau.

La ora 16.39, Gheorghe Morosan suna din nou, pentru a treia oara, la 112, cerand sa i se faca legatura cu persoane mai importante, intrucat nu are nevoie de Politie.

Acest apel s-a derulat pe parcursul a aproximativ 12 minute si 45 de secunde, timp in care operatorul 112 a incercat sa calmeze autorul.

Politia a precizat ca, pe toata perioada, negociatorul I.P.J. Bacau a fost in permanenta comunicare cu cel in cauza, iar la un moment dat, barbatul a dat semne ca renunta la gestul sau.

Insa, la ora 16.55 - politistii Serviciului pentru Actiuni Speciale Bacau au intrat in locuinta, iar pentru imobilizarea agresorului au folosit armamentul din dotare, fiind executate 8 focuri de arma (4 cu munitie neletala si 4 cu munitie letala).

Cand au fost preluate victimele din apartament

La ora 17.06 - barbatul de 36 de ani a fost preluat de echipajul SAJ fiind predat la spital

la ora 17.10, iar la 18.05 a fost declarat decesul acestuia.

La ora 17.12 - barbatul de 52 de ani a fost preluat de echipajul SAJ, fiind efectuate manevre de resuscitare, iar la ora 18.18 a fost declarat decesul acestuia.

La ora 17.54 - autorul a fost preluat de echipajul SMURD, insotit de jandarmi, fiind predat la spital la 17.56.

Interventia fortelor de ordine s-a realizat imediat ce, din interiorul apartamentului, s-au auzit zgomote care dovedeau pericolul in care se aflau cele doua victime.Vecinii au precizat ca s-ar fi auzit inclusiv strigate, tipete.

Se presupune ca una dintre victime (probabil barbatul mai tanar) l-a lovit cu piciorul pe Gheorghe Morosan. Surprins de reactia ostaticului, Morosan l-a injunghiat in zona pieptului (in inima, potrivit unor surse apropiate de ancheta). Nu se cunoaste exact momentul, ora la care prima victima a fost injunghiata si daca a murit pe loc sau a agonizat o perioada. Ramane ca medicul legist sa stabileasca acest aspect, dupa efectuarea necropsiei.

Trecutul de infractor al "teroristului" din Onesti

La data de 04.06.1987 a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.

La data de 24.04.1991 a fost condamnat la 1 an si 6 luni de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.

La data de 28.01.2003 a fost condamnat la 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava, fiind arestat la 13.11.2003.

La data de 20.05.2010 a fost condamnat in Italia la executarea unei pedepse de 28 de zile de inchisoare pentru conducerea sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor.

Un primar PSD rămâne fără mandat pentru a doua oară. Edilul și-a anunțat deja candidatura
Un primar PSD rămâne fără mandat pentru a doua oară. Edilul și-a anunțat deja candidatura
Primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină, va rămâne pentru a doua oară fără funcție în urma unei decizii definitive de incompatibilitate. Curtea Supremă a respins, azi,...
Motivul pentru care Marius Șumudică l-a înjurat pe Mircea Lucescu. Cum a reacționat antrenorul de 78 de ani
Motivul pentru care Marius Șumudică l-a înjurat pe Mircea Lucescu. Cum a reacționat antrenorul de 78 de ani
Marius Șumudică a evoluat ca jucător la Rapid în perioada 1997-1998 și 1999-2000 și l-a avut antrenor și pe Mircea Lucescu. Șumi a fost un jucător orgolios care s-a înfuriat pe Mircea...
#Onesti, #dubla crima, #gheorghe morosan, #negociatori, #politia onesti, #ostatici, #asasinat, #filmul evenimentelor , #crima