Fii responsabil, nu fi ca Ludovic Orban! Nerespectarea regulilor inseamna timp, resurse si vieti pierdute

Sambata, 14 Martie 2020, ora 07:14
27181 citiri
Fii responsabil, nu fi ca Ludovic Orban! Nerespectarea regulilor inseamna timp, resurse si vieti pierdute
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Ludovic Orban, premierul in exercitiu si, acum, din nou desemnat de Klaus Iohannis, a organizat vineri o conferinta de presa la care a chemat zeci de jurnalisti si cameramani, pentru a anunta ca, intr-adevar, senatorul PNL Vergil Chitac a fost depistat pozitiv cu coronavirus, astfel ca el, intreaga conducere PNL, senatorii liberali si Guvernul intra in izolare.

El a venit in conferinta umar la umar cu ministrul Sanatatii Victor Costache. Cand cei doi incepusera sa vorbeasca, un jurnalist s-a apropiat sa puna microfonul pe pupitru iar timp de 20 de minute, cat a tinut conferinta, atat premierul cat si ministrul Sanatatii au atins microfoanele, pupitrul si chiar si unul pe altul cand faceau schimb de locuri ca sa fie auziti mai bine cand isi anunta autoizolarea. Ba chiar Orban a inceput sa se scuture energic pe haine in timp ce Costache asigura ca Iohannis deja si-a luat masuri.

Orban spune ca poate fi contaminat cu presa in sala

Iata cateva declaratii pe care Ludovic Orban le-a facut in timp ce incalca toate regulile pe care si Guvernul, pe langa specialistii de sanatate publica, le-a transmis continuu in ultimele saptamani cetatenilor:

"(Cu senatorul Vergil Chitac m-am intalnit) la reuniunea BPN de luni si am mai avut o intalnire in urma cu aproximativ 6 sau 7 zile. La BPN nu am dat mana, marturisesc ca nu-mi aduc aminte daca am dat mana la cealalta intalnire pe care am avut-o in birou..."

"Eu consider ca orice membru al BPN si al grupului din Senat poate sa se fi contaminat, de aceea luam cele mai rapide si serioase masuri".

"Imediat ce vom avea diagnosticele ele vor fi facute publice, sa aratam foarte clar cum trebuie procedat in astfel de situatii".

"Solicit intregului dispozitiv de lupta impotriva coronaviruslui sa nu inceteze sub nicio forma toate procedurile, impelementarea tuturor masurilor, astfel incat sa nu fie afectata in niciun fel capacitatea Guvernului de a lupta impotriva coronavirusului".

Costache vorbeste de gripa porcina in loc de coronavirus

De asemenea, ministrul Sanatatii a incalcat toate regulile si a parut destul de absent in conferinta, chiar incurcand numele virusului care ne da acum batai de cap. Astfel, incercand sa asigure ca nu are Romania primul Guvern infectat, Costache a spus ca si in Franta oficialii au fost testati pozitiv cu... H1N1 - adica virusul gripei porcine, pandemie cu care ne-am confruntat in anii 2009-2010.

"Daca imi permiteti, nu suntem primul guvern aflat in aceasta situatie, deci nu panicam, sunt niste proceduri. Stiti foarte bine, acum doua saptamani a fost reuniunea ministrilor Sanatatii la Bruxelles si erau deja din Franta cativa membri ai Parlamentului cu H1N1 si ulterior un ministru francez... si la fel, in aceeasi situatie, se gasesc si alte guverne".

"E foarte important ca in medicina sa respectam procedurile. Medicina e aceeasi pentru toata lumea, aceleasi protocoale pe care le-am impelmentat la nivel national vor fi aplicate si in acest caz".

Glumele lui Orban cu presa: Daca as fi purtator, oricum am avut destule ocazii sa vi-l dau. Costache face apel la calm: Nu a murit nimeni

Aflandu-se cu riscul de contagiune chiar in fata lor, in persoana premierului si ministrului Sanatatii, jurnalistii au intrebat ce se intampla cu ei. Orban le-a spus ca vor fi testati si i-a indemnat sa se izoleze la domiciliu, apoi cand a fost intrebat serios de ce i-a expus, a incercat o gluma. Costache a zambit stingher si a tot repetat apelul la calm.

Jurnalist: Va fi si presa testata?

Costache (rade): O sa facem ancheta epidemiologica cu toata lumea.

Orban: Din cauza diverselor contacte pe care le-am avut in conferintele de presa, recomandarea mea catre dvs e aceea de a va izola la domiciliu si a solicita testarea.

Jurnalista: Va e teama ca ati putea fi infectat?

Orban: Mi-e teama sa fie infectati altii. In ceea ce ma priveste pe mine, garantez ca, indiferent care va fi diagnosticul, eu imi indeplinesc atributiile cu constiinciozitate, devotament si spirit de sacrificiu.

Jurnalista: Si, totusi, ati iesit la aceasta declaratie de fata cu noi...

Orban: Sunteti la o distanta corespunzatoare si nu exista risc sa va contaminez. Si, oricum, daca ar fi existat acest risc si daca eu as fi purtator al coronaviruslui, am avut destule ocazii sa fim la distante si mai mici.

Jurnalist: Ce ne recomandati?

Costache: Veti ramane va rog ca sa facem testarea pentru toata lumea. Calm! Ati vazut, situatia e sub control. Ati vazut ca niciun pacient nu s-a pierdut pana acum, este o infectie virala, trebuie sa ne obinsuim sa traim cu ea.

Nerespectarea regulilor inseamna timp, resurse si vieti pierdute

Nerespectarea regulilor de catre oricare dintre noi nu doar ca ne pune pe noi, cei dragi si toti cei din jur in pericol, dar risipeste si inutil resursele umane, medicale si financiare care, altfel, salveaza vieti.

Astfel sute de teste au trebuit facute politicienilor, jurnalistilor si angajatilor din Parlament in timp ce in centrele de carantina se asteapta cu zilele. Mai grav, Libertatea.ro scria azi ca medici si asistente de la Spitalul Gerota - plasat in carantina - inca nu au fost testati, de 4 zile. Era vorba de specialisti de terapie intensiva, specialitate din prima linie in lupta cu coronavirusul.

🔴Evitati zonele aglomerate unde sunteti expusi la contact direct si/sau interactiune cu un numar mare de persoane, de tipul adunarilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

Putem adauga si conferintele de presa cu oficiali care anunta ca sunt suspecti de coronavirus.

🔴Evitati atingerea suprafetelor care sunt atinse in mod frecvent si de alte persoane, precum: balustrade, clante, manere, butoane de lift sau de acces.

... Pupitre si microafoane...

🔴Pastrati o distanta semnificativa, de 1,5 metri, fata de celelalte persoane pe care le intalniti. In cazul in care va aflati in transportul in comun incercati sa NU stati fata in fata cu alte persoane.

Imaginile sunt suficient de clare. In plus, fotografii s-au aflat chiar in fata pupitrului si jurnalistii putin mai in spate.

🔴Respectati cu strictete regulile de igiena personala recomandate de autoritati, pentru a va proteja atat pe dumneavoastra, cat si pe cei apropiati. Folositi masca de protectie doar in cazul in care aveti simptome de gripa sau raceala, pentru a-i proteja pe ceilalti.

🔴Tineti cont de faptul ca nu in toate cazurile infectarea cu noul coronavirus (COVID-19) este vizibila prin simptome specifice (tuse, febra, dificultati in respiratie). ❗️ Virusul poate fi raspandit inclusiv de persoane aparent sanatoase, care nu au cunostinta de faptul ca sunt purtatori ai noului coronavirus.

... sau care au cunostinta, spun ca pot fi infectate, dar totusi aleg sa organizeze conferinte...

🔴Evitati, cu prioritate, expunerea persoanelor in varsta (peste 65 de ani) si a celor cu imunitate scazuta/boli asociate catre alte persoane cu simptome de gripa sau raceala, in zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

Pe langa faptul ca nu cunoasteau istoricul medical al jurnalistilor din sala, majoritatea dintre ei au acasa sau intra in drum spre casa in contact cu persoane din grupele de risc.

🔴Semnalati autoritatilor orice caz despre care aveti cunostinta ca ar fi putut intra in contact cu o persoana confirmata cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o tara afectata (zona rosie sau zona galbena) si care nu se afla in izolare.

Dar nu in conferinta de presa!!!

🔴Daca va aflati in autoizolare la domiciliu respectati cu strictete recomandarile autoritatilor, NU parasiti sub nicio forma domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiti vizitatori si NU intrati in contact apropiat cu eventualele persoane care va furnizeaza alimente sau produse. ❗️ In cazul in care incalcati regimul autoizolarii la domiciliu riscati amenda de pana la 20.000 de lei, precum si dosar penal in cazul in care contribuiti la raspandirea virusului.

Iar izolarea ar fi trebuit sa inceapa in clipa in care a fost confirmat pozitiv senatorul Vergil Chitac si a fost cert riscul infectarii lui Ludovic Orban, nu dupa conferinta de presa.

Ca ironia sa fie completa, in timp ce primul ministru si ministrul Sanatatii incalcau grosolan, in fata intregii tari, toate aceste reguli, pe pagina de Facebook a Guvernului erau postate parte din ele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#Ludovic Orban suspect coronavirus conferinta presa, #Victor Costache suspect coronavirus conferinta presa , #coronavirus