Federatia Sanitas: Cadrele medicale poarta pampersi pe sub combinezoane

Joi, 23 Iulie 2020, ora 10:13
3361 citiri
Federatia Sanitas: Cadrele medicale poarta pampersi pe sub combinezoane
Foto: Facebook/Federatia Sanitas

Personalul medical care lucreaza in cazuri de covid este insuficient si lucreaza ture prea lungi, astfel ca multe cadre medicale poarta scutece sub combinezoanele medicale, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, lideri ai Federatiei Sanitas, dupa protestul organizat in fata sediului Guvernului.

Cateva zeci de cadre medicale afiliate Federatiei Sanitas din spitale si din unitati de asistenta sociala din Bucuresti au protestat in fata Palatului Victoria, imbracati in combinezoane de protectie biologica.

Personalul medical a depus cateva zeci de memorii la Registratura Guvernului, principalele doua probleme semnalate de sindicalistii din sistemul sanitar din Bucuresti fiind suprasolicitarea personalului medical implicat in tratamentul bolnavilor sau suspectilor de covid, dar si lipsa remunerarii acestuia potrivit legislatiei.

Presedintele Federatiei Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu, a solicitat scurtarea turelor de serviciu pentru personalul medical care trateaza bolnavi de covid, din cauza suprasolicitarii fizice a acestuia, in conditiile purtarii combinezonului de protectie si a lipsei aerului conditionat din unitatile sanitare covid.

"Trebuie sa purtam pampersi, este inuman, noi nu facem fata cu personalul pe care il avem acum. In momentul in care te-ai echipat cu acel combinezon, nu poti sa-l dai jos oricand, pentru ca riscul de a te infecta este mai mare la dezechipare decat la echipare. Si atunci stai in acel combinezon 4-5-6 ore. Daca intri intr-o operatie, poate sa dureze chiar mai mult. Stand in spital, in combinezon transpiri, probabil ca la 40 de grade - pentru ca in unitatile sanitare este interzisa folosirea aerului conditionat - te sufoci in el. Si nu exista personal destul ca sa injumatatim aceasta perioada, adica sa nu stai 4 sau 6 ore imbracat, ci pur si simplu sa te schimbe o colega la 2-3 ore. Sa se organizeze cumva timpul de munca astfel incat sa nu ne oblige sa stam non-stop in acele combinezoane. Ma refer la personalul care trateaza covid, dar si la spitalele de urgenta care, atunci cand vin politraumatisme, nu stii daca acel pacient este bolnav (de covid, n.r.) sau nu si este tratat ca si cand ar fi, adica trebuie sa-ti iei toate masurile de protectie", a declarat Viorel Husanu.

Presedintele Federatiei Sanitas Bucuresti a aratat, in context, ca majoritatea cadrelor medicale care trateaza covid poarta scutece pe sub combinezoanele de protectie.

"Nu exista personal suficient, in aceste combinezoane nu poti sa stai mai mult de cateva ore: noi acum am stat maxim o ora in fata Guvernului si din fiecare dintre noi se puteau stoarce cel putin 2 litri de apa. Cred ca 80% dintre salariati au ajuns sa poarte pampersi sub acele combinezoane, pentru ca altfel nu ai cum: transpiri instant, daca intri intr-o operatie care dureaza 4-5 ore nu ai cum sa te dezechipezi sa mergi la toaleta. Am vrut sa atragem atentia si asupra acestor lucruri. La noi acum a fost cat de cat comod, am stat o ora acolo (in fata Guvernului, n.r.) si tot am transpirat, dar in spitale se echipeaza si cu 2-3 randuri de manusi, cu doua masti, cine are ochelari de vedere isi pune si viziera, plus cizmele pe care trebuie sa le porti in picioare, deci este inuman ce se intampla", a precizat Viorel Husanu.

La randul sau, presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, a atras atentia ca in urma conditiilor specifice de lucru, cadrele medicale care lucreaza cu bolnavii de covid ajung ca la finalul unei ture de munca sa colecteze cantitati uimitoare de transpiratie in cizmele de protectie.

"(Problema principala e, n.r.) lipsa de personal si faptul ca cei care sunt in linia intai nu au fost schimbati de 4 luni de zile. Chiar daca au lucrat in ture, se descurca foarte greu. (...) Nu absolut toata lumea (isi pune scutece, n.r.), dar sunt persoane care isi pun, pentru ca nu se pot schimba o data la o ora sau la doua ore cand au nevoie. Si sunt colegi de-ai mei care au zis ca isi pun pampersi ca si bolnavii, pentru ca n-au cum sa se duca la toaleta. Pentru necesitatile fiziologice isi pun pampersi. Mai consuma si lichide, nu poti sa stai acolo (fara sa bei apa des, n.r.), aerul conditionat nu functioneaza pentru ca zic ca imprastie covid. Si atunci, cu aerul conditionat oprit, caldura este uriasa, se transforma si vaporii, iar cand ne spun ca se schimba pe sectie dupa cateva ore cu cate jumatate de litru de apa in fiecare cizma sau in fiecare botosel nu ii credem. Si asa este, este foarte greu", a afirmat Leonard Barascu.

Presedintele Federatiei Sanitas i-a raspuns si secretarului de stat din Ministerul Sanatatii, Horatiu Moldovan, care le-a criticat pe cadrele medicale participante la protest pentru risipirea echipamentului medical prin purtarea combinezoanelor in timpul mitingului.

"Auzeam pe unii ca spun ca am cam facut risipa. Nu exista asa ceva, nu e risipa. N-as dori sa-mi pun pampersi, ca si colegii mei care nu pot sa mearga la baie sau care nu pot sa se dezbrace de acel costum 6 sau 8 ore. Sa stea ei (oficialii Ministerului Sanatatii, n.r.) in ele cand muncesc si pe urma sa comenteze", a replicat Leonard Barascu.

Presedintele Federatiei Sanitas a criticat si lipsa totala de comunicare cu sindicatele din partea conducerii Ministerului Sanatatii.

"Treaba Ministerului Sanatatii e sa gaseasca solutii, iar daca nu, atunci sa ne intrebe si pe noi. Acum nu mai exista o comunicare, inainte ne mai intrebau si pe noi", a mentionat Leonard Barascu.

Pe de alta parte, presedintele Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu, a mai explicat ca multe dintre cadrele medicale care lucreaza in spitale covid nu au primit stimulentul de risc in valoare de 2.500 de lei.

"Am vrut sa atragem atentia (Guvernului, n.r.) asupra conditiilor in care lucram, si ca acele sporuri la care noi avem dreptul sunt binemeritate si ele nu ajung la oameni. S-au facut acele liste cu beneficiarii stimulentului de 2.500 de lei, cumva listele sunt secretizate, nu stie sindicatul cine a luat si cat a luat. Aflam din presa ca de exemplu la Barlad l-au luat toti salariatii spitalului, de la portar pana la manager, iar la spitalele covid multi n-au luat nici macar un leu, sau nici n-au vazut cum arata un stimulent. Vrem transparenta, vrem ca cine munceste efectiv sa si primeasca, si sa primeasca ce este in legislatie, nimic in plus. Nu vreau sa se interpreteze ca cerem ceva in plus: legislatia ne da dreptul la anumite sporuri, acele sporuri sa ni le acorde angajatorul", a afirmat Viorel Husanu.

Liderul sindical a sustinut ca nici sporul pentru personalul medical valabil pentru perioada de epidemie nu a ajuns la cadrele medicale, deoarece Ministerul Sanatatii nu a decretat oficial epidemie in Romania decat foarte recent.

"Pe de alta parte, legislatia in vigoare la momentul inceperii pandemiei dadea dreptul salariatilor ca pe perioada starii de epidemie sa beneficieze de un spor de intre 55-85%. Abia ieri Ministerul Sanatatii a declarat ca exista oficial epidemie in Romania. Deci pana acum, cu toate ca legislatia permitea acest lucru, nimeni nu a putut beneficia de sporul prevazut in lege, pentru ca nu era declarata epidemie in Romania. (...) Populatia crede ca in sanatate e doar lapte si miere, si de fapt astazi noi avem aceleasi venituri ca in luna februarie 2020", a mentionat presedintele Sanitas Bucuresti.

Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#Federatia Sanitas, #cadre medicale, #pampersi, #combinezoane, #medici, #protest , #coronavirus