Fara precedent: Ungaria ofera protectie unui deputat roman urmarit penal de DNA

Luni, 09 Februarie 2015, ora 19:12
17265 citiri
Fara precedent: Ungaria ofera protectie unui deputat roman urmarit penal de DNA
Foto: Ziua de Constanta

Deputatul UDMR Marko Attila, pentru care Camera Deputatilor a avizat, in luna decembrie a anului trecut, arestarea preventiva in unul dintre dosarele Alinei Bica, se afla in Budapesta si beneficiaza de protectie din partea premierului maghiar Viktor Orban, sutine avocatul parlamentarului.

Marko Attila a plecat la Budapesta chiar in ziua in care colegii sai au incuviintat cerea de arestare formulata de DNA, transmitandu-le acestora ca nu poate participa la sedinta, pentru ca este plecat. De atunci, el nu a revenit in tara, desi procurorii anticoruptie l-au citat de mai multe ori.

Deputatul Marko Attila, care ar fi trebuit arestat in dosarul Bica, de negasit

"Deocamdata se afla in Republica Ungara, la Budapesta. El a primit protectie din partea premierului ungariei Viktor Orban, deci el se regaseste pe teritoriul statului maghiar. S-a apreciat ca in ceea ce-l priveste pe domnul Marko Attila demersurile judiciare sunt de natura a provoca o puternica reactie de stat ca s-a incalcat dreptul de proprietate si dreptul la un proces echitabil si de aceea s-a decis sa i se acorde protectie.

In ce consta aceasta protectie? I se permite sa ramana pe teritoriul maghiar. Se solicita sa se ia masuri in ceea ce priveste cladirea scolii din Sfantu Gheorghe sa nu fie nationalizata ca urmare a sentintei de condamnare, care este apreciata ca fiind nelegala", a transmis avocatul deputatului, Eugen Iordachescu, intr-o declaratie pentru Digi 24.

Astfel, aparatorul lui Marko Attila a vorbit despre dosarul in care deputatul a fost condamnat, in noiembrie 2014, la trei ani de inchisoare cu suspendare, intr-o speta privind retrocedarea unor imobile, insa nu si despre arestarea preventiva incuviintata in luna decembrie a anului trecut de catre Camera Deputatilor.

Deputatul Marko Attila, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare

Marko Attila, fara imunitate

Marko Attila a ramas fara imunitate pe data de 3 decembrie, cand parlamentarii au votat in favoarea solicitarii DNA de arestare preventiva in dosarul Bica. Totusi, el nu s-a prezentat nici in fata Comisiei juridice, cu o zi inainte, nici in plen, pentru a-si sustine punctul de vedere, transmitandu-le colegilor ca este plecat din tara.

Deputatul Marko Attila a ramas fara imunitate: Poate fi arestat in dosarul Bica (Video)

Deputatul UDMR nu a mers nici la audierile procurorilor anticoruptie in dosarul Bica, din 4 decembrie, desi fusese citat, pentru ca se afla la Budapesta, unde participa la o intalnire a maghiarilor de pretutindeni, a explicat atunci avocatul sau, Eugen Iordachescu.

Marko Attila nu s-a prezentat la DNA pentru ca e la Budapesta

Reprezentantul legal al parlamentarului a declarat, totusi, ca il informase pe clientul sau ca este asteptat in acea zi, la ora 10:00, la DNA, insa nu a precizat atunci cand si daca parlamentarul se intoarce in Romania.

Asadar, DNA a decis sa il cerceteze pe Marko Attila separat de ceilalti suspecti din dosar, pentru ca acesta nu a raspuns citatiilor.

Deputatul Marko Attila, cercetat separat de lotul Bica

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Marko Attila premier Ungaria, #Marko Attila protectie Ungaria, #Marko Attila arest preventiv, #Marko Attila Budapesta , #arestare