Cum a fost obligată o familie de români întoarsă din Grecia să stea în carantină chiar dacă avea test negativ și certificat verde

Sambata, 11 Septembrie 2021, ora 12:08
7813 citiri
Cum a fost obligată o familie de români întoarsă din Grecia să stea în carantină chiar dacă avea test negativ și certificat verde
O familie care s-a întors din Grecia a fost plasată în carantină chiar dacă avea test negativ FOTO Pixabay

O familie de români obligată să stea în carantină la întoarcerea din Grecia a dat în judecată Direcția de Sănătate Publică Giurgiu arătând că la intrarea în țară a avut test negativ și certificat verde emis de Guvernul Greciei.

În procesul judecat la Judecătoria Răcari, cei doi soți au arătat că au plecat în concediu în Grecia, iar la întoarcere au efectuat câte un test PCR pentru detectarea infecției cu Sars Cov-2, test al cărui rezultat a fost negativ.

În baza acestor teste, au obținut Certificatul verde, emis de Guvernul Greciei, conform Regulamentului (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2021 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19, intrat in vigoare la data de 13 august 2021.

Certificatele obținute în Grecia nu le-au fost, însă, recunoscute celor doi români, față de care s-a emis decizie de intrare în carantină.

„Deși România emite certificate verzi persoanelor care au efectuat un test PCR sau antigen rapid, nu recunoaște aceleași certificate, emise de către alte state membre al e Uniunii Europene, ceea ce constituie o discriminare între persoanele care au un test PCR cu rezultat negativ și persoanele vaccinate sau care s-au vindecat în urma contractării bolii”, au mai arătat reclamanții.

Judecătoria a dat dreptate DSP

Judecătoria Răcari i-a dat dreptate DSP, menținând hotărârea prin care familia de români a fost plasată în carantină.

„Conform art. 7 alin. (3) din Hotărârea CNSU nr. 43/01.07.2021, „dovada testării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, necesară în vederea aplicării excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de testare, sau prin rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și prezentat în limba țării unde a fost efectuat testul și în limba engleză.”.

Rezultă astfel că în privința călătorilor care vin dintr-o zonă „roșie”, conform clasificării enunțate mai sus, aceștia nu sunt exceptați de la măsura carantinei de 14 zile, chiar dacă prezintă un test negativ RT-PCR.

Persoanele care vin dintr-un stat încadrat în,, Zona Roșie” vor fi exceptate de la măsura carantinării numai în situația în care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore)”, a arătat Judecătoria Răcari.

În aceeași sentință, judecătorul a mai arătat că „măsura carantinei față de reclamanți a fost dispusă în conformitate cu dispozițiile legale naționale și europene”.

Cutremur cu magnitudinea 5,7 în sudul Greciei. Seismul s-a simțit pe mai multe insule
Cutremur cu magnitudinea 5,7 în sudul Greciei. Seismul s-a simțit pe mai multe insule
Un cutremur cu magnitudinea 5,7 a zguduit vineri, 29 martie, sudul Greciei la ora 07:12 GMT, a anunţat Centrul German de Cercetare în Geoştiinţe. Epicentrul seismului, la o adâncime de...
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Echipa naţională a Georgiei s-a calificat marţi seara în premieră la un turneu final al Euro, după ce a învins Grecia, pe teren propriu, după lovituri de departajare, scor 4-2, în prima...
#Grecia, #carantina, #test negativ , #justitie