Expert militar rus: Nu exista un pericol major la adresa Romaniei, in acest moment

Duminica, 17 Martie 2013, ora 11:29 3388 citiri
Foto: Digi24

Directorul Programului pentru securitate la Marea Neagra al Harvard Kennedy School of Government, Serghei Konopliov, sustine ca Romania nu are in acest moment motive de ingrijorare cu privire la securitatea sa.

Serghei Konopliov, fost ofiter activ in armata sovietica si membru al Institutului International pentru Studii Strategice din Londra, a acordat un interviu Digi24, in care a explicat anuntul SUA privind renuntarea la desfasurarea de rachete interceptoare in Polonia.

El a dat asigurari ca decizia SUA de a monta rachete interceptoare suplimentare pe teritoriul american, in loc de Polonia, nu trebue sa ingrijoreze Romania. Expertul rus ete convins ca scutul antiracheta va proteja toate statele membre NATO de o eventuala amenintare venita din partea Coreei de Nord.

"Nu vad in acest moment niciun pericol major la adresa Romaniei, ceea ce este o veste buna. Romania trebuie sa isi mentina stabilitatea economica", a spus Serghei Konopliov.

SUA renunta la faza a patra a scutului antiracheta in Europa. Cea de la Deveselu ramane in vigoare (Video)

El a negat ca decizia americanilor de a renunta la faza a 4-a a scutului, cea privind amplasarea de interceptori in Polonia, s-a facut la presiunile Rusiei. Konopliov a aratat ca Rusia si Statele Unite au interese comune in Afganistan.

"Nu cred ca a fost vorba de o presiune a Rusiei. A fost o decizie politica. SUA si Rusia cauta o cale de a-si ameliora cooperarea si singurul obstacol pe care il avem este acest scut antiracheta", a declarat expertul rus.

Prezent in aceeasi emisiune, consilierul prezidential Iulian Fota a dat si el asigurari ca politica SUA fata implicarea statelor din Estul Europei in proiectul scutului antiracheta nu se modifica.

"Suntem intr-o perioada de criza economica si se fac ajustari de programe, de planuri, dar in nicio tara serioasa nu vor fi ajustate proiectele strategice, prioritare. In acest moment, atat pentru Statele Unite, cat si pentru NATO, scutul antiracheta este prioritar", a spus Fota.

El a afirmat ca proiectul sistemului de aparare antiracheta al SUA care va fi instalat in Romania in faza a 2-a a Abordarii Adaptive in Etape privind Apararea Antiracheta din Europa (EPAA), la Baza Deveselu, nu este in niciun fel afectat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News