Expert in sanatate: De la 10.000 de cazuri in sus, sistemul spitalicesc va incepe sa crape. Mai avem 10 zile

Duminica, 29 Martie 2020, ora 17:30
10945 citiri
Expert in sanatate: De la 10.000 de cazuri in sus, sistemul spitalicesc va incepe sa crape. Mai avem 10 zile
Foto: Arhiva Ziare.com

In Romania se vor inregistra cel putin 4.000 de cazuri de coronavirus pana vinerea viitoare, in cel mai bun caz, presupunand ca masurile impuse de autoritati au fost respectate. In varianta pesimista, numarul ar putea fi aproape dublu, pana sub pragul de la care spitalele incep sa fie depasite de situatie, arata expertul in sanatate Vlad Mixich.

"Daca ritmul de crestere al cazurilor noi de coronavirus se pastreaza, atunci pe vinerea viitoare vom ajunge la peste 4000 de cazuri confirmate in Romania.

Tot saptamana viitoare vom incepe sa vedem si efectele respectarii masurilor de distantare sociala impuse in urma cu doua saptamani in Romania.

Daca nu le-am respectat, atunci vinerea viitoare vom fi deja inspre 6000 de cazuri confirmate, posibil chiar spre 7.800 cazuri daca circulatia virusului in comunitate este deja intensa.

De la 10.000 de cazuri in sus, sistemul spitalicesc va incepe sa crape. De la 13.000 de cazuri va crapa. Dar mai avem timp sa-l intarim: fereastra e cam de o saptamana - zece zile.

Deci acum e momentul: donati bani, materiale, timp si in special 'brain power' pentru ca e mare nevoie. Nu uitati sa donati si sange!

Exista si un scenariu fericit in care ritmul cresterii va incetini si nu vom atinge atat de repede cifrele de mai sus: scenariul in care am stat acasa si in continuare #stamacasa!", transmite Mixich pe Facebook.

Cifrele prezentate au fost obtinute prin estimari ECDC si modelul Robert Koch Institute, explica expertul.

Vlad Mixich a fost desemnat de Parlamentul European ca expert independent in board-ul Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca EU-OSHA si este membru ales in consiliul director al Aliantei Europene de Sanatate Publica.

A detinut functia de vicepresedinte la Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale in guvernul Dacian Ciolos.

Duminica, 29 martie, la o saptamana de la primul deces inregistrat in Romania din cauza coronavirusului, bilantul negru a ajuns deja la 40 de morti. Creste accelerat si numarul imbolnavirilor, duminica fiind ziua cu cel mai mare bilant, de 308, ceea ce urca totalul la 1.760 de cazuri.

Astfel, ne indreptam cu pasi repezi spre 2.000 de cazuri, ceea ce ne va aduce Scenariul 4 al epidemiei. Asta inseamna noi masuri in ce priveste restrictiile pentru populatie, dar si tratamentul bolnavilor.

Pacientii cu simptome usoare vor fi lasati acasa si la ATI vor ajunge doar cei in stare critica, in timp ce medicii si asistentele cu coronavirus, dar fara simptome, vor fi chemati la munca.

Este greu de estimat cum vor rezista spitalele din Romania la 4.000, 6.000 sau 10.000 de cazuri, dar prognoza nu este deloc favorabila, asa ca este important sa ramanem acasa, pentru a amana cat mai mult atingerea acestor praguri nefaste.

V.D.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#expert sanatate, #curba pandemie, #corona Romania , #coronavirus