Experiment Ziare.com. Doar 3 din 10 directii de sanatate publica reactioneaza la primul apel. "Avem o singura persoana care raspunde la telefon"

Marti, 04 August 2020, ora 11:03
5116 citiri
Experiment Ziare.com. Doar 3 din 10 directii de sanatate publica reactioneaza la primul apel. "Avem o singura persoana care raspunde la telefon"
Foto: Hepta.ro

Reporterii Ziare.com au incercat sa ia legatura cu angajatii mai multor directii de sanatate publica din Romania, sunand la numarele de telefon afisate pe internet, pentru a le testa capacitatea de reactie in contextul epidemiei de COVID-19.

Au fost selectate directiile de sanatate publica din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Dolj, Constanta, Arad, Iasi, Oradea, Suceava si Brasov.

La prima incercare, doar angajatii a trei dintre cele 10 institutii au raspuns: Timisoara, Arad si Brasov. In rest, liniile au fost ocupate. La Constanta telefonul a sunat fara folos.

La a doua incercare, au mai raspuns si angajatii de DSP Dolj si DSP Suceava. Pentru Bucuresti, Cluj si Iasi, liniile au fost in continuare ocupate, iar la Constanta nu a raspuns nimeni.

Intrebata cati colegi raspund la apelurile telefonice in momentul respectiv, operatoarea de la DSP Timis a declarat ca nu stie.

"Chiar nu stiu. Eu sunt la secretariat DSP si sunt singura si sunt detasata de la gradinite, sunt asistenta medicala. Nu stiu cate telefoane primesc zilnic, deci pun receptorul in furca, suna iar".

La DSP Brasov, apelul a fost preluat dupa aproximativ un minut de asteptare. Intrebata cate persoane preiau apelurile in momentul respectiv, operatoarea a spus ca nu poate oferi aceste informatii.

Operator DSP Brasov: "Haideti sa luati legatura cu alta persoana, noi suntem detasate, chiar nu avem voie sa va dam informatiile acestea. Suntem persoane destule si au fost aduse persoane suplimentar. Rugamintea mea este sa..."

Reporter Ziare.com: Deci au fost aduse persoane suplimentar?

Operator DSP Brasov: Da, dar nu vreti sa stiti cat e de... Intr-un anume fel, da, facem fata. Luati legatura cu altcineva de la secretariat.

Reporter Ziare.com: Cate telefoane primiti zilnic?

Operator DSP Brasov: "Multe, multe, nu stiu sa va spun. Haideti sa incheiem, ca chiar sunt apeluri in asteptare. Sunati la secretariat".

La DSP Arad, apelul a fost preluat aproape imediat. Auzind intrebarile, secretara a spus ca va face legatura cu directorul institutiei.

"Avem o singura persoana care raspunde la telefon si, in caz ca cineva este pe fir, telefonul suna ocupat. Primim foarte multe telefoane zilnic, nu putem sa tinem evidenta. Cum inchid cu dumneavoastra, telefonul suna din nou. Avem cateva sute bune de telefoane zilnic, nu va pot aproxima. Oamenii suna intai aici, pe centrala, iar apoi se repartizeaza la compartimente. Toata lumea este obosita, se lucreaza cu puteri supraomenesti", a declarat directorul DSP Arad.

La a doua tentativa de-a lua legatura cu operatorii directiilor "restante", aproximativ o ora mai tarziu, au raspuns si angajatii de la DSP Dolj si DSP Suceava.

La DSP Dolj, operatoarea a spus ca trebuie contactat purtatorul de cuvant al institutiei, doctorul Stefan Popescu.

"Pai... sunt, unu... doua... patru oameni. Luna trecuta am primit 1.200 de telefoane. Colegii mei, cam tot la fel, la epidemiologie, dar alea sunt telefoane ale persoanelor aflate in carantina. Nu, nu au fost colegi care sa isi dea demisia, dar destul de multi au mai intrat in concedii medicale. Incepand de azi am primit ajutoare, au venit medici scolari pe care acuma trebuie sa-i instruim, sa primim telefoane mai multe la care sa poata sa raspunda ei. Trebuie instruiti intai, ca sa stie despre ce e vorba, cum sa raspunda", a declarat purtatorul de cuvant al DSP Dolj.

Intrebata cati oameni preiau telefoanele in momentul actual, la DSP Suceava, operatoarea a raspuns "Unul singur. De ce?". Imediat dupa, aceasta a spus "un minut, va rog" si a redirectionat apelul catre alta persoana, care s-a recomandat a fi Gabriela Bancila. Potrivit site-ului institutiei, aceasta are functia de referent superior al Biroului de Asistenta Medicala si Programe din cadrul DSP Suceava.

Aceasta a declarat ca turele sunt prin rotatie si ca, la fiecare 12 ore, o persoana se ocupa de preluarea telefoanelor. Intrebata cam cate telefoane se primesc zilnic, ea spune ca acest aspect ar trebui discutat cu purtatorul de cuvant. "Nu am eu voie", mai spune aceasta.

Totusi, dupa insistente, a declarat ca este vorba de cateva zeci de apeluri pe zi.

"Suntem suprasolicitati si mai mult decat noi este suprasolicitata centrala telefonica pentru ca sunt mai multe numere de telefon la care raspunde un singur om, e un singur aparat al centralei si deseori lumea este nemultumita ca nu li se raspunde la telefon, dar nu se poate face lucrul acesta din cauza ca este o singura centrala si in timp ce secretara vorbeste pe un numar, nu poate raspunde si la celelalte, desi le vede in asteptare", a mai declarat Gabriela Bancila.

Toate acestea, in contextul in care vineri seara, pe 31 iulie, Digi 24 a facut un experiment in direct, in prezenta lui Raed Arafat.

Moderatorul emisiunii a incercat sa sune la DSP Bucuresti, sustinand ca mai multi telespectatori s-au plans ca nu reusesc sa ia legatura cu institutia. Au urmat aproximativ sapte incercari de a lua legatura, pe mai multe numere afisate pe internet, soldate cu "ocupat" sau cu "clientul apelat nu raspunde". Tocmai dupa o jumatate de ora de apeluri, la celalalt fir s-a auzit o voce umana.

Dupa acest experiment, premierul Ludovic Orban a reactionat, spunand ca pana acum scuza Directiilor de Sanatate Publica a fost ca nu exista resursa umana.

"Incepand de astazi, exista resursa umana la DSP-uri, ea trebuie folosita in mod inteligent. Daca e necesar, se poate schimba si tehnic, deja am vorbit pentru a face imbunatatiri tehnice in privinta telefoanelor la care suna cetatenii, astfel incat sa fie preluate apelurile, sa creasca numarul de persoane care raspund la telefoane", a declarat Ludovic Orban, potrivit Digi 24.

A facut declaratii referitoare la activitatea directiilor de sanatate publica si profesorul Alexandru Rafila, duminica seara, 2 august, in cadrul unei emisiuni a B1. Acesta sustine ca DSP-urile s-au deprofesionalizat si ca ar trebui sa gestioneze la timp situatia si ca timpul este un factor determinant.

"Nu stiu daca sunt de forma, dar nu pot sa gestioneze la timp situatia si timpul, de multe ori, e un factor determinant in controlul acestui tip de situatie. Actiunile DSP-urilor trebuie sa limiteze raspandirea infectiei. Sigur, nu critic pe nimeni, dar este rezultatul unei activitati de 15 ani, in care, dupa ce au fost reorganizate si instruite directiile de sanatate publica, au trecut intr-un curs de deprofesionalizare accentuata. Sunt conduse multe dintre ele de persoane care n-au studii medicale si, din cauza asta, cred ca lucrurile au nevoie de o restructurare. E greu in timpul bataliei sa recurgi la asa ceva, dar nici nu poti sa te uiti impasibil ca DSP-urile nu au capacitate. Probabil ca realocarea de resurse umane din alte judete care nu sunt afectate - si sunt suficiente pe teritoriul Romaniei - sau sunt afectate foarte putin, in cele opt judete care au probleme este o solutie care poate fi aplicabila, alaturi de voluntariat, alte forme de participare, dar sa stiti ca nu numai numarul persoanelor detasate este important, ci calitatea pregatirii lor profesionale si posibilitatea de a face efectiv treaba pe teren", a declarat Prof. Dr. Alexandru Rafila.

Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#directia de sanatate publica, #coronavirus, #Alexandru Rafila, #Raed Arafat, #Ludovic Orban , #coronavirus