Exclusiv, cifre oficiale Sute de mii de criminali, talhari, hoti, violatori vor scapa ca urmare a deciziei PSD - ALDE

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 07:02
Autor: Ioana Ene Dogioiu
Exclusiv, cifre oficiale Sute de mii de criminali, talhari, hoti, violatori vor scapa ca urmare a deciziei PSD - ALDE
Foto: Arhiva Hepta.ro

Peste 100 de mii de dosare penale privind infractiuni extrem de grave intre care omor, viol, furt si talharie, numai in Bucuresti, vor fi clasate automat daca modificarea Codului de procedura penala va intra in vigoare asa cum a fost ea votata de Parlament, ceea ce reprezinta o prioritate a PSD-ALDE pentru actuala sesiune parlamentara.

Datele sunt oficiale, obtinute de Ziare.com de la Politia Capitalei, in baza Legii 544 a liberului acces la informatiile de interes public.

Intr-o sesiune parlamentara extraordinara, pe 18 iunie, Camera Deputatilor, decizonala, vota pe repede inainte proiectul de lege privind modificarile aduse Codului de procedura penala.

Acesta introduce la articolul 305, aliniatul 1 indice 1 care prevede: "In termen de maximum un an de la data inceperii urmaririi penale cu privire la fapta, organul de urmarire penala este obligat sa procedeze fie la inceperea urmaririi penale cu privire la persoana, daca sunt indeplinite conditiile legale pentru a dispune aceasta masura, fie la clasarea cauzei."

Asadar, toate dosarele cu autor necunoscut deschise cu mai mult de un an in urma de la data intrarii in vigoare a legii trebuie clasate. Asta inseamna ca toate cercetarile sunt oprite si daca, absolut intamplator, in cadrul altei anchete apare ca prin minune un suspect necautat, dosarul poate fi redeschis, dar numai prin decizia instantei de judecata.

De exemplu, daca un om a fost ucis si politia nu a identificat in termen de un an criminalul, dosarul se claseaza, pe ucigas nu-l mai cauta nimeni si el mai poate fi prins numai daca, intamplator, in cadrul altei anchete apar indicii despre autor si anchetatorul isi aduce cumva aminte ca a existat si acel dosar clasat sau daca violatorul recunoaste, cait, ca a mai comis si alte violuri in trecut.

Politia Capitalei a comunicat la cererea Ziare.com cate dosare cu autor necunoscut mai vechi de un an exista in acest moment in Bucuresti:

- 103.931 furturi
- 109 dosare de viol
- 3.912 talharii

Toate aceste dosare ar urma sa fie clasate automat ca urmare a vointei PSD-ALDE odata cu intrarea in vigoare a modificarilor la Codul de procedura penala.

Si mai grav este ca in acest fel vor fi clasate si dosare pentru crima.

- 38 de infractiuni de omor
- 25 de tentative de omor
- 6 talharii urmate de moartea victimei
- 6 infractiuni de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte

Asadar, numai in Bucuresti, prin vointa PSD- ALDE, 75 de criminali nu vor mai fi cautati de nimeni si ar mai putea fi identificati numai daca vor ucide din nou.

In mai anul acesta, la Baia Mare, o fetita de 5 ani a fost ucisa, dupa ce fusese violata. Criminalul e liber. Si daca nu va fi gasit pana in mai 2019, conform noii legi, nimeni nu il va mai cauta pentru ca dosarul va fi clasat.

PSD-ALDE au decis ca dosarele in care criminalii nu sunt identificati intr-un an sa fie clasate, in conditiile in care Codul penal prevede ca infractiunile de omor sau cele care sunt urmate de moartea vitimei (art 153 CP) sunt imprescriptibile, adica ca nu exista un termen de prescriptie dupa implinirea caruia fapta sa nu mai poate fi anchetata.

Si fostul procuror sef DIICOT, Daniel Horodniceanu, spunea ca intrarea in vigoare a modificarii art 305 CPP va duce la inchiderea a peste 4.700 de dosare aflate in instrumentarea parchetului anti-mafia.

Sunt pagube colaterale pentru scopul real al acestei modificari: in cauzele complexe, cercetarea dureaza mult, e nevoie de expertize, uneori de comisii rogatorii, de multe audieri inainte de a putea face o incadrare corecta si a formula o acuzatie solida impotriva unei persoane.

Daca insa ancheta in rem este limitata la un an, procurorul poate fi pus in situatia unei alegeri intre rele: fie abandoneaza, fie incepe o urmarire penala impotriva unui suspect fara sa fie foarte sigur si asumandu-si si riscul unui esec, si riscul ca suspectul, pus deja in garda, sa inceapa sa influenteze martori, mai ales ca pe noul cod orice audiere de martor va putea fi facuta numai in prezenta acuzatului.

Modificarile aduse codurilor penal si de procedura penala au fost atacate la CCR de ICCJ, Presedintele Romaniei si PNL- USR.

Printre modificarile contestate de Presedinte este si cea privind clasarea dosarelor: "introducerea unei limite maxime de un an, in care organele de urmarire penala sunt obligate fie sa dispuna 'inceperea urmaririi penale cu privire la persoana', fie sa claseze cauza, aduce o atingere grava posibilitatii organelor de urmarire penala de a investiga infractiunile grave, a caror complexitate nu permite strangerea tuturor probelor necesare pentru dovedirea vinovatiei in acest interval.

In practica organelor judiciare exista numeroase situatii in care autorii unor infractiuni extrem de grave nu au fost identificati in termen de un an de la inceperea cercetarilor. Clasarea cauzei intr-o asemenea situatie inlatura posibilitatea continuarii cercetarilor si elimina practic dreptul fundamental al partii vatamate prin infractiune de a obtine tragerea la raspundere penala a autorului si repararea prejudiciului, ceea ce echivaleaza cu negarea obligatiei statului de a realiza o ancheta efectiva tocmai cu privire la infractiunile care aduc atingere celor mai importante valori sociale ocrotite de lege, cu consecinta incalcarii si a dispozitiilor art. 1 alin. (3) din Constitutie."

Modificarea este atacata la CCR si de ICCJ, care considera ca ea nu este corelata cu restul dispozitiilor privind conditiile clasarii, dar nici cu cele referitoare la termenele de prescriptie a raspunderii penale. Dupa cum spuneam, spre exemplu, dosare pentru fapte imprescriptibile precum omorul trebuie clasate dupa un an daca autorul ramane necunoscut.

Sesizarile au fost conexate, judecator raportor este Daniel Morar, iar termenul fixat pentru dezbatere este 25 septembrie.

La randul sau Forumul judecatorilor a aratat ca limitarea la un an a cercetarii in rem "infrange principiul aflarii adevarului, prevazut de art. 5 Cod procedura penala si principiul unui proces echitabil, prevazut prin Conventie si consacrat de art.8 Cod procedura penala, deoarece termenul rezonabil se apreciaza, in lumina jurisprudentei CEDO, de la caz la caz, in functie de particularitatile cauzei, comportamentul partilor si alte criterii, intre care se evidentiaza si complexitatea si dificultatile de administrare a probatoriului."

In 13 si 14 septembrie o delegatie a Comisiei de la Venetia se va afla in Romania pentru pragatirea unei opinii privind modificarile aduse recent Codului Penal si Codului de Procedura Penala. Opinia Comisiei de la Venetia urmeaza sa fie publicata pe 19 octombrie.

 Articol citit de 137278 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Sansa
  06.09.2018, 04:36
  100 000 de dosare
  doar in Bucuresti 100000 de dosare..... voi glumiti.. cum sa fie atitea dosare... 5 la suta din populatia Bucurestiului la bulau......hai mai taiati...
  apollo11
  05.09.2018, 11:29
  De ce mintiti tov.col.ied?
  Oare de ce mintiti cu atita nerusinare? Cine va spune sa mintiti in asa hal? Cei de care vorbiti nu vor scapa de mina justitiei. Ce interese aveti voi astia de la ziare com sa manipulati lumea? Pentru asemenea minciuni ar trebui sa existe pedeapsa!
  niculaeda
  05.09.2018, 12:15
  @apoullo11 11.29
  - stai cu ochii si urechile pe aneta 3 , ca te lamuresc ei ! nu mai intra pe ziare.com , ca te infestezi iremediabil si ramai fara aneta 3 , ca pastoru' va simte imediat cand ati calcat alaturi cu privirea , auzu' sau gandu' ! :o(((

  "Exclusiv, cifre oficiale Sute de mii de criminali, talhari, hoti, violatori vor scapa ca urmare a deciziei PSD - ALDE"
  DUTTY
  05.09.2018, 12:35
  Tu esti gata infestat tovarase Niciolae !!!!
  stai cu ochii si urechile pe Irealitatea , ca te lamuresc ei ! nu mai intra pe ziare.com , ca te infestezi iremediabil si ramai fara Irealitatea , ca Bogdy va simte imediat cand ati calcat alaturi cu privirea , auzu' sau gandu' ! :o(((
  JestersTear
  05.09.2018, 11:40
  Eu zic ca pentru ...
  ...cei care dau legi in avantajul infractorilor ar trebui sa existe pregatite tepe in fata parlamentului.
  In ce tara, mai lunaticule, se opreste ancheta pentru un viol dupa fix un an? PSD inventeaza o "Portocala Mecanica" la nivel oficial statal (daca intelegi ce vreau sa spun). Execrabil!
  Toti batutii in cap sunt exaltati de 50 lei la pensie/100 lei la salariul de bugetar; pentru ei nu mai conteaza daca criminalul copilului lor va fi avantajat in tot demersul judiciar. Vă blesteamă istoria, nerozilor!
  scostel17
  05.09.2018, 10:38
  Pentru yppap
  Nu te mai preocupa atit. Vanga a spus in "2076 – Lumea va fi condusă din nou de comuniști." Vezi aici: https://a1.ro/news/inedit/baba-vanga-profetie-cumplita-despre-romania-se-va-intampla-anul-acesta-id797128.html
  LIBERALUL
  08.09.2018, 10:44
  Numai că ce avem azi
  Și ii considerăm a fi urmași ori altoi din pcr,sunt comuniști din epoca tribului care nu alegeau șefi mai pricepuți ci,din contră;după cat de mare le e gura și de mic creierul!
  LIBERALUL
  05.09.2018, 09:52
  „Sute de mii de..”,
  Asta e "armata" cu care PSD,după ce a mințit in campania de alegeri,vor să cucerească pentru EI,OLIGARHI socio-demo, un stat de drept,Romania.
  Ei cred că "majoritatea" parlamentară,chiar exprimă MAJORITATEA populației acestei țări și pot face ce vor!
  Clar ca bună ziua,asta ințeleg la mintea lor,prin democrație
  și stat de drept,TOȚI DREPȚI,in fața unor hoți incapabili!
  Unde ne sunt "prietenii"se vor intreba in ***and,romanii care iubesc și doresc binețe țării ca și al lor!
  Gile
  05.09.2018, 09:49
  Interesant
  Fara sustinere din partea tancurilor sovietice orice partid bolsevic va dispare !
  Este si cazul mafiei PSD !
  corleone
  05.09.2018, 14:58
  Gile
  Nu te amagi, exista si alte metode de sprijin, inafara tancurilor. Vajnicul putinica e in toti si toate. Dincolo de hotia pe fata, nu vezi noua orientare a sobolanilor, departarea de structurile euroatlantice?
  Gerbeldir
  05.09.2018, 09:19
  wow
  Tind sa cred ca aceasta stire este o farsa intarziata de 1 aprilie!! Este prea de tot!
  Au calcat pe bec de multe ori, am tacut, dar daca fac chestia asta de mai sus, PSD si alde o sa-si dea foc la palarie!!! E strigator la cer!!
  alphpha
  05.09.2018, 07:02
  Votați
  PSD-ALDE-UDMR și puteți fura, viola și ucide in voie ! Slogan pentru campania electorală din anii viitori.
  harris_bmb
  05.09.2018, 07:49
  dragnea =
  "Sute de mii de criminali, talhari, hoti, violatori"
  05.09.2018, 06:58
  Romania:Paradisul Hotilor,Talharilor, Criminalilor,Violatorilor,etc!
  Salutare Cetateni!

  Imaginati-va spaima tuturor, daca violatorii, criminalii, talharii, infractorii politici (adica TOTI POLITICIENII),etc. vor fi eliberati sau nepedepsiti.In afara Amnistiei, Codul Penal cel Nou prevede NEPEDEPSIREA, daca nu se face urmarire penala in timp de un an. VA DAU SCRIS, verificati: nicaieri in lume nu exista asa ceva pentru crima! De asemenea mai exista multe prevederi ,nu la fel de tari ,dar prin multimea lor asa de mare ,(sunt asa de multe...) , face ca practic Romania sa devina Paradisul Hotilor,Talharilor, Criminalilor,Violatorilor,etc!
  Asocialii, Indezirabilii, Tiganii, si toti Infractorii indiferent de fapta NU vor mai fi pedepsiti. Iar MARELE JAF va continua FARA NICI O GRIJA! In fapt aceasta se doreste, pe langa preluarea Puterii. Noile masuri ale Ciumei Rosii sunt cu mult mai periculoase chiar decat OUG 13 si constituie un motiv extrem de serios de Revolta Generalizata pana la Eliminarea Ciumei Rosii de la butoane , scoaterea ei in afara Legii, confiscarea averilor membrilor ei si pedeapsa cu inchisoarea , pe viata eventual sau executarea (poate ar trebui totusi reintrodusa pedeapsa cu moartea chiar daca suntem membru UE, trebuie facut o exceptie in cazul Romaniei, situatia este la nivel de stare de razboi, de asediu, de urgenta. Efectiv!).
  Alta solutie nu exista . Altfel nu avem decat sa emigram toti. In aceasta tara in mod cert nu poti sa mai cresti un copil, sa-ti face o vita,etc. Si asta demult incepand ,inca din 23.08.1944,06.03.1945,30.12.1947, 22.12.1989 si cu precadere dupa 2017 . 2012 a dat semnalul definitiv al dezastrului. Infiintarea USL a fost mijlocul prin care Romania a intrat in Rstauratia Comunista. Acum avem USL 2 si Restauratia Comunista se definitiveaza in toate straturile puterii si in societate. Daca nu se face ceva major, Romania e pierduta definitv. Si atunci aceasta tara mai intai se va goli de tot , apoi va dispare. Au mai disparut atatea tari, disparitia Romaniei nu ar fi deloc ceva neobisnuit...
  Cat de trist este ca acest popor nu realizeaza ce i se pregateste, ce i se intampla. Si apoi se plange ca Soarta-i potrivnica l-a dus la suferinta si pieire. S-a plans tot timpul , ca turcii, rusii, ungurii, habsburgii, germanii, tatarii,etc. , i-au facut rau, etc.

  Dar niciodata acest popor nu s-a intrebat, cum nu se intreaba nici acum: DAR NOI OARE AM LUPTAT, LUPTAM PENTRU NOI si COPIII NOSTRI?
  gg
  oetzi
  05.09.2018, 03:47
  scadenta lu cucu...scapa si el..baieti de ce va certati cu ei
  si ei se bucura ca scapa de bratul legii..dar oare le iese pasenta penalilor psd-alde..se strange latul..asa a patit si ceausescu..poate ca e mai bine..asa va duce la asanarea lor totala din politica cu trecerea lor in partide interzise..singura cale de progres este sa aplici solutia radicala....alles gute..
  MacGigi
  05.09.2018, 01:56
  iata cateva sute de mii de voturi care conteaza pentru mafia
  alde-psd-udmr.
  Strainul
  05.09.2018, 11:02
  Acesta este numai un aspect al eliberarii!
  Al doilea este ca va creste productia de tabla din care vor fi confectionati chiloti cu lacat! Asta ca sa fim sigur ca nu patim necazul!
  Bineinteles, tov dragnea, irinuca, tov tradiceanu si cucurel de la injustitie vor avea chiloti de tabla cu pietre swarovski.
  Si uite asa se relanseaza industria pe care tot ei au distrus-o.
  valll
  05.09.2018, 09:12
  Nu pot sa-mi explic!
  De ce doresc astia bulversarea Romaniei? Pentru unii am gasit o explicatie:
  Dragnea s-a lasat prins in capcana unor servicii secrete din doua tari vecine care jindiuesc la Romania si nu are barbatia sa se smulga, preferand sa sacrifice tara.
  Tariceanu a prins gustul puterii si si-a muiat si el nasul. I s-a bagat in cap ca poate deveni presedinte. Cum nu are foarte multa minte, iar caracter si mai putin, face ce i se spune.
  Dar nu inteleg cum o gloata atat de mare de parlamentari, ministri, reprezentanti de-ai partidelor lor in institutii, ministere, autoritati locale ii urmeaza, desi e atat de clar ca ce se intampla acum este o crima impotriva tarii! De ce sustin toate fanteziile lor malefice!
  homer
  05.09.2018, 21:27
  ............................Pina nu-i Prea Tirziu!
  ...Ardealul impreuna cu Banatul si Maramuresul, Nu au ce Cauta in Troaca Porcilor MoldoValahi de pe DimboVita!Sub MoldoValahi este chiar Mai Rau,Rusinos,Degradant decit sub Comunisti!Cu greu,Comunistii aveau Ceva Respect sau Rusine!MoldoValahii Nu Cunosc De Loc acest Termen!Nu mai are nici o valoare nici un vot in ceea ceea se numeste acum rromania!Indiferent cine este votat, tot la MoldoValahism se ajunge!MoldoValhia trebuie sa fie in Federatia Raului, dar Ardealul,Banatul si Maramuresul trebuie sa Iasa din aceasta Troaca a Rusinii si Degradarii Nationale!Nu trebuie sa ma Credeti pe Cuvint! Uitati-va in jur!Patrihotzismul, este Marca Inregistrata a Moldovalahilor!Nu prea isteti, cam repeziti, nerusinati, puturosi si incompetenti!
  viorel ratiu cincinnati oh usa