Emil Boc, audiat ca martor prin videoconferinta in dosarul afaceristei Youness, prietena unui fost sef de serviciu secret

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 16 Iunie 2020, ora 15:28
16847 citiri
Emil Boc, audiat ca martor prin videoconferinta in dosarul afaceristei Youness, prietena unui fost sef de serviciu secret
Foto: Facebook/ YOUness Clinic & Retreats

Primarul orasului Cluj, fostul premier al Romaniei, Emil Boc, va fi audiat pe 21 iulie prin videoconferinta, in calitate de martor, de magistratul care judeca procesul in care afacerista Amal Vanessa, Youness, prietena fostului sef DIPI, Gelu Oltean, este acuzata de trafic de influenta.

Potrivit DNA, Youness ar fi primit un milion de euro de la un om de afaceri, dupa ce a promis ca va interveni pe langa un demnitar pentru aprobarea unor documente ce priveau licente IT pentru produse utilizate de catre Ministerul Educatiei Nationale in scoli. Procesul a fost suspendat in acest an ca urmare a masurilor luate in vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19.

La termenul de marti, trebuiau sa fie audiati fostul premier Emil Boc, fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Valerian Vreme, si afaceristii Florica Claudiu, Dinu Pescariu si Mihail Dinu.

Boc a anuntat instanta, printr-o adresa, ca nu se poate prezenta pentru ca trebuie sa coordoneze o dezbatere publica privind mediul de afaceri clujean post- pandemie.

La randul lor, Claudiu Florica si Dinu Pescatiu au calitatea de inculpati intr-un dosar de la Inalta Curte, iar marti trebuiau sa fie audiati in acest caz, asa ca nu au putut veni.

Potrivit dosarului DNA, Florica si Pescariu au denuntat-o pe Youness in 2016, inainte sa afle organul de urmarire penala, asa ca au beneficiat de clauza de nepedepsire in acest caz, potrivit Legii 682/2002 privind protectia martorilor.

Fost ministru, martor in dosar

Singurul martor care venit in fata Tribunalului Bucuresti a fost fostul ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme. In sala de judecata a fost prezenta si Vanessa Youness. Politicianul a explicat instantei cum s-a derulat procesul de semnare a contractului subsecvent pentru licente Microsoft.

"Nu o cunosc pe Vanessa, Youness," precizeaza, inca din debutul marturiei, fostul ministru.

Valerian Vreme a explicat instantei ca o prima nota realizata de subordonatii sai, in ferbuarie 2012, privind achizitia de licente IT pentru scoli, a fost respinsa de Guvern, dar ca in iunie 2012 aceasta a fost aprobata. Cum s-a intamplat intre cele doua momente?

"In urmatoarea perioada au existat mai multe adrese de la Microsoft in care se cerea Guvernului Romaniei sa procedeze la semnarea unui contract subsecvent pentru licentele din scoli. Acestea erau expirate la aceea vreme, deja cam de un an. Adresele erau adresate mie, Guvernului si Ministerului Educatiei, dar si Cancelariei primului ministru.

In acest context, am fost chemat de Emil Boc pentru a-i prezenta in detaliu proiectul de licentiere. Ministerul nu avea alocatie bugetara si era nevoie de Ministerul Finantelor si de acceptul celorlalte ministere. Am expus proiectul de licentiere, imi amintesc ca una dintre motivatiile pentru care era in stare de asteptare era inexistenta banilor.

Totodata am primit un telefon de la guvern, de la premier, prin care mi s-a spus sa ma.prezint cu proiectul in sedinta de guvern. Eu am preluat proiectul de la cei de la secretariatul general al ministerului cu nota ce continea si semnatura ministrului Educatiei si fundamentarea de la Ministerul Educatiei," declara Vreme.

Potrivit acestuia, nota a fost discutata intr-o sedinta sia fost aprobata pe 6 iunie 2012. Asa ca au fost demarcate procedurile pentru semnarea contractului subsecvent.

"Una din amenintarile facute de Microsoft atunci, a fost ca statul roman va trebui sa dea jos licentele de pe toate calculatoarele din scoli, periclitandu-se sustinerea examenelor ce urmau," afirma Vreme.

Acuzatiile DNA

Potrivit DNA, in perioada februarie - august 2011, Youness Amal Vanessa a pretins si ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promitand ca va interveni pe langa un inalt demnitar in vederea aprobarii unor documente ce priveau licentele IT pentru produse utilizate de catre Ministerul Educatiei Nationale in scoli.

"Documentatia respectiva a fost aprobata la data de 06 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, mentionate mai sus. Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinsi, in doua transe, printr-un intermediar, astfel suma de 720.621 euro a fost virata in contul unei societati controlata de Youness Amal Vanessa, exact in ziua in care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a primit confirmarea oficiala a aprobarii documentelor respective (14.07.2011), iar restul sumei i-a fost inmanata inculpatei in numerar", anunta DNA.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra mai multor bunuri imobile (4 terenuri, 6 apartamente, 2 garaje, etc.) ce apartin inculpatei.

Intr-un alt dosar, a carei ancheta s-a finalizat in aceasta primavara, Gelu Oltean, fost sef al DGIPI, a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, fiind acuzat ca a organizat impreuna cu iubita lui, Vanessa Youness, si cetateanul britanic Thomas Lishman sedinte de samanism la care participau zeci de persoane, unde se consumau droguri, respectiv o bautura traditionala folosita de triburile din Amazon, care provoaca viziuni si halucinatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vanessa Youness Emil Boc, #Vanessa Youness Valerian vreme, #Vanessa Youness Claudiu Floirca, #Vanessa Youness Dinu pescariu , #DNA