Elvetia a inclus Romania pe lista tarilor cu grad ridicat de risc epidemiologic

Duminica, 01 August 2021, ora 16:302284 citiri
Elvetia a inclus Romania pe lista tarilor cu grad ridicat de risc epidemiologic
Restrictii de intrare pe teritoriul Elvetiei / FOTO: Pixabay.com

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca autoritatile federale elvetiene au revizuit conditiile de intrare pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, in contextul pandemiei de COVID-19. Masurile se aplica si pentru intrarea pe teritoriul Principatului Liechtenstein.


Potrivit unui comunicat MAE, care citeaza informatiile transmise de catre autoritatile elvetiene, incepand cu data de 22 martie 2021, ora 00.00, Romania va fi inclusa pe lista statelor/regiunilor cu grad ridicat de risc epidemiologic. Prin urmare, toate persoanele (cu exceptia copiilor sub 12 ani) care in ultimele 10 zile anterior intrarii pe teritoriul Confederatiei Elvetiene s-au aflat, pentru mai mult de 24 de ore, pe teritoriul unor state sau regiuni cu grad ridicat de risc epidemiologic, printre care si Romania, trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test molecular de tip PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrarii pe teritoriul elvetian.

Documentul care atesta rezultatul testarii trebuie sa includa urmatoarele informatii: numele, prenumele si data nasterii persoanei testate; data si ora prelevarii testului; tipul testului si rezultatul testarii.

De asemenea, suplimentar masurii prezentarii unui test molecular cu rezultat negativ pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, persoanele care sosesc in Confederatia Elvetiana dintr-un alt stat sau regiune cu grad ridicat de risc epidemiologic, printre care si Romania, vor efectua o perioada de carantina de 10 zile. Persoanele supuse masurii de carantina obligatorie trebuie sa se inregistreze la autoritatile cantonale din localitatea de destinatie in termen de maximum 48 de ore de la sosire.

Masura carantinei poate fi redusa, cu aprobarea autoritatilor cantonale competente, daca persoanele supuse acestei masuri efectueaza, in cea de-a 7-a zi de carantina, un test pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 (de tip antigen rapid sau PCR), pe cheltuiala proprie, iar rezultatul acestuia este negativ.

Masurile se aplica indiferent de mijlocul de transport folosit pentru calatoria in Confederatia Elvetiana, mai precizeaza MAE.