Efectele reformei PSD asupra Legilor Justitiei: Veniturile anuale ale lui Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, s-au triplat si au ajuns la 100.000 de euro

Miercuri, 12 August 2020, ora 14:06
Autor: Ionel Stoica
Efectele reformei PSD asupra Legilor Justitiei: Veniturile anuale ale lui Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, s-au triplat si au ajuns la 100.000 de euro
Foto: captura video Privesc.eu

Veniturile pe care reprezentantul societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Alistar, le-a incasat in 2019 au crescut spectaculos dupa intrarea a in vigoare modificarilor facute de coalitia PSD-ALDE la Legile Justitiei. Pe temele cu miza din Plenul CSM, Alistar a avut acelasi punct de vedere cu asa-zisa tabara Savonea din CSM.

Ziare.com scria in octombrie 2019 ca reprezentantii societatii civile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Victor Alistar si Romeo Chelariu, si-au angajat fiecare cate un director de cabinet si un consilier. Asta desi participa doar la sedintele de plen, dar nu si la sedintele sectiilor de procurori/judecatori sau la sectiile disciplinare.

O modificare legislativa la Legea 317/2004 privind CSM-ul, facuta la sfarsitul anului trecut in comisia parlamentara condusa de Florin Iordache, ii transforma pe cei doi "civili" in membri plini ai CSM, egali cu ceilalalti judecatori si procurori, isi primesc salariile intregi, plus decont chirie, transport si diurna daca au domiciliul in afara Bucurestiului. Au aceleasi drepturi, dar mai putine obligatii.

Potrivit modificarilor legislative, membrii alesi si reprezentantii societatii civile au calitatea de demnitar si beneficiaza de dispozitiile OG privind organizarea cabinetului demnitarului. Anterior acestei prevederi, doar judecatorii si procurorii din CSM aveau calitatea de demnitar, dar fara a beneficia de dispozitiile OG privind organizarea cabinetului demnitarului.

Citeste si: Cum i-a ajutat PSD pe "civilii" din CSM sa aiba statut de demnitar - cu salariu de 6 ori mai mare si angajati platiti de stat

Declaratiile de avere

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, din iune 2020, postata pe site-ul CSM la sfarsitul lunii iulie 2020, Alistar a incasat in 2019 de la CSM suma de 482.173 de lei, aproximativ 100.000 de euro, reprezantand venituri indemnizatie de membru si diurne delegare. Adica suma de 40.000 de lei/luna, aproximativ 8.300 de euro/luna.

Potrivit documentului, Alistar a mai incasat, in 2019, venituri de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)- 75.350 de lei si de la Asociatia Romana pentru Transparenta Transperency International Romania - 48.902 de lei. Declaratia de avere a acestuia poate fi accesata pe siteul CSM.


Foto: Declaratia de avere din iunie 2020

Pentru comparatie, in declaratia de avere din iunie 2019, Alistar arata ca a castigat de la CSM in 2018 suma de 165.863 de lei. Potrivit documentului, Alistar a mai incasat, in 2018, venituri de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)- 69.444 de lei si de la Asociatia Romana pentru Transparenta Transperency International Romania - 4.973 de lei. Declaratia de avere a acestuia poate fi accesata pe siteul CSM.


Foto: Declaratia de avere din iunie 2019

Cum a fost schimbata legea

Prevederea introdusa de PSD in Legea privind CSM, articolul 54, alineatul 1:

"Durata mandatului membrilor alesi, judecatori si procurori si reprezentanti ai societatii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii, beneficiind de aceleasi drepturi si obligatii.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii desfasoara activitate permanenta si nenormata si au calitatea de demnitar. DispozitiileOrdonantei Guvernului nr. 32/1998privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala, aprobata cu modificari prinLegea nr. 760/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator."

Vechea prevedere din Legea privind CSM, articolul 54, alineatul 1:

"Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii. Judecatorii si procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, au calitatea de demnitar."

Le-au crescut veniturile

Legat de acest subiect, Europa Libera scria, anul trecut, ca pana sa fie modificata legea, cei doi membri CSM din partea societatii civile primeau o indemnizatie de sedinta.

Astfel, in 2017, pentru patru luni de activitate in CSM, Victor Alistar a primit 26.679 de lei. Din toamna lui 2018, odata cu noua lege facuta de PSD si ALDE, veniturile lui Alistar de la CSM au crescut de 6 ori, pana la 165.863 de lei, tot pentru patru luni. In aceasta suma intra "indemnizatie si diurne de delegare".

Celalalt reprezentant al societatii civile in Consiliu, Romeu Chelariu, a primit indemnizatie pentru perioada septembrie - decembrie 2017, 26.679 de lei. Un an mai tarziu, Chelariu primea de la CSM 167.158 de lei pentru aceeasi perioada, septembrie - decembrie 2018.

 Articol citit de 16933 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  alphpha
  12.08.2020, 15:22
  Ciordache
  i-a răsplătit pentru cum au votat acești neisprăviți propunerile lui. Niște pup.inc.uriști pesediști.
  arcadia
  12.08.2020, 15:01
  parazitarea statului
  este chiar definita PSD, acelasi PSD care se substituie "societatii civile" la numirea impostorului ali care reprezinta in CSM un vot de sustinere a mizeriei contra un milion de euro bacsis, in zece ani de ineptie.

  republica parazitata, romanica lor.
  z123456
  12.08.2020, 14:34
  intotdeauna m-am intrebat
  care "societate civila" i-a numit pe alistar si pe romeo in CSM?
  De cand psd se numeste "societate civila"?
  Gigi Contra
  12.08.2020, 15:41
  E vorba de "societatea in civil"
  Alt tip de "sotzietate", ca ofiterii acoperiti trebuie sa socializeze si ei, nu?
  Pauperovici
  12.08.2020, 15:35
  e aia care urla ceausescu pace
  care mai apoi zbiera traiasca minerii si imgb face ordine

  iar care acum se taraie la mall si le curg balele dupa epoca de aur

  si ai caror copii viseaza deja sa impuste pe cei ce pleaca peste granite
  v_sile
  12.08.2020, 15:28
  E mecanismul clasic de a folosi un paravan
  "Nu noi am facut aia si am votat aia, a facut-o Alistar, care e reprezentant la societatii civile!"

  Evident ca politicianul nu isi mai numeste membrul de partid in structura aia, el doar se asigura ca el e cel care decide cine merge acolo si cine e revocat. Iar acolo se pune de obicei o carpa, o nulitate, dar peste care se varsa bani. Si nulitate stie ca e nula si ca, daca s-ar apuca sa munceasca pe bune, ar muri de foame. Cu cat crapa e mai inglodata in datorii, cu atat mai bine (vezi cazul Ciorbea, de exemplu)

  Asa ca nulitatea presteaza ce i se cere. Regula se aplica si la "civili", ca Alistar, dar s-a aplicat si cu oameni politici nuli, impinsi in fata ca sa isi asume ei cele mai mari grozavenii, sa nu se "murdareasca" sefu direct pe maini: Dorneanu - la CCR, Grindeanu si Dancila - in fruntea guvernului, Ciorbea sau Weber - avocatul poporului sau procurorul Florea, cea impinsa din greu sa ajunga in fata la DNA si la Sectia Speciala.
  attila
  12.08.2020, 17:54
  Este asta
  reprezentantul "societatii civile"
  cum este weber "avocatul poporului"
  si gadea sau ciutacu "jurnalisti"
  rc
  12.08.2020, 16:02
  absolut, voturile lui alistar au fost mereu contra
  opiniei societatii civile si in favoarea infractorilor psd. e un caz evident de corupere a institutiilor publice pe banii nostri la fel ca salariul ridicol al sefei tvr sau pensiile lui tudorel si pensiile speciale pentru toti care fac ce le cer hotii psdisti. grup infractional organizat pe fata si cauza evidenta a subdezvoltarii, saraciei si coruptiei din tara
  misulica1
  12.08.2020, 14:18
  Acum
  e clar de ce ali STAR si-ar omori si mama daca ar intrazni sa se ia de psd...
  Rafalle
  12.08.2020, 17:55
  QED
  Alistar e dovada vie ca PNL V I S E A Z A ca se afla la conducerea tarii. Tot esalonul secund pesedist trage sforile in toata tara !
  alfabeta
  12.08.2020, 16:00
  Repet ! Ca sa nu uitati...
  "Judecatorul CSM "Bobita" Mateescu cu dosar penal pentru complicitate la luare de mita- 9257 de euro pe luna din bani publici"
  misulica1
  12.08.2020, 18:55
  Ca sa
  pricepi iti spun asa : Alistar stie alfabetul ceea ce nu inseamna ca stie sa citeasca (esti si tu dovada vie in acest sens).Mateescu stie sa citeasca si inca bine...
  CROP
  12.08.2020, 16:49
  alfabeto!
  Ba p-a ma-tii, se spune! Fii mai logica putin, ca te dai "alfabetata" si iti scartaie logica cam prea tare mai fetita!
  Zii cu cuvintele tale ce ti s-a spus la latrina sa spui aci, pe site, nu o mai lua pe ocolite! Vai de tine in ce hal ai putut sa ajungi asa...alfabetata cum esti! Da' de mustata lu' dracne-tau nu ti-e dor? Asa...macar putin...sau de dintii lui?