Efectele reformei PSD asupra Legilor Justitiei: Veniturile anuale ale lui Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, s-au triplat si au ajuns la 100.000 de euro

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 12 August 2020, ora 14:06
18673 citiri
Efectele reformei PSD asupra Legilor Justitiei: Veniturile anuale ale lui Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, s-au triplat si au ajuns la 100.000 de euro
Foto: captura video Privesc.eu

Veniturile pe care reprezentantul societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Alistar, le-a incasat in 2019 au crescut spectaculos dupa intrarea a in vigoare modificarilor facute de coalitia PSD-ALDE la Legile Justitiei. Pe temele cu miza din Plenul CSM, Alistar a avut acelasi punct de vedere cu asa-zisa tabara Savonea din CSM.

Ziare.com scria in octombrie 2019 ca reprezentantii societatii civile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Victor Alistar si Romeo Chelariu, si-au angajat fiecare cate un director de cabinet si un consilier. Asta desi participa doar la sedintele de plen, dar nu si la sedintele sectiilor de procurori/judecatori sau la sectiile disciplinare.

O modificare legislativa la Legea 317/2004 privind CSM-ul, facuta la sfarsitul anului trecut in comisia parlamentara condusa de Florin Iordache, ii transforma pe cei doi "civili" in membri plini ai CSM, egali cu ceilalalti judecatori si procurori, isi primesc salariile intregi, plus decont chirie, transport si diurna daca au domiciliul in afara Bucurestiului. Au aceleasi drepturi, dar mai putine obligatii.

Potrivit modificarilor legislative, membrii alesi si reprezentantii societatii civile au calitatea de demnitar si beneficiaza de dispozitiile OG privind organizarea cabinetului demnitarului. Anterior acestei prevederi, doar judecatorii si procurorii din CSM aveau calitatea de demnitar, dar fara a beneficia de dispozitiile OG privind organizarea cabinetului demnitarului.

Declaratiile de avere

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, din iune 2020, postata pe site-ul CSM la sfarsitul lunii iulie 2020, Alistar a incasat in 2019 de la CSM suma de 482.173 de lei, aproximativ 100.000 de euro, reprezantand venituri indemnizatie de membru si diurne delegare. Adica suma de 40.000 de lei/luna, aproximativ 8.300 de euro/luna.

Potrivit documentului, Alistar a mai incasat, in 2019, venituri de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)- 75.350 de lei si de la Asociatia Romana pentru Transparenta Transperency International Romania - 48.902 de lei. Declaratia de avere a acestuia poate fi accesata pe siteul CSM.

Foto: Declaratia de avere din iunie 2020

Pentru comparatie, in declaratia de avere din iunie 2019, Alistar arata ca a castigat de la CSM in 2018 suma de 165.863 de lei. Potrivit documentului, Alistar a mai incasat, in 2018, venituri de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)- 69.444 de lei si de la Asociatia Romana pentru Transparenta Transperency International Romania - 4.973 de lei. Declaratia de avere a acestuia poate fi accesata pe siteul CSM.

Foto: Declaratia de avere din iunie 2019

Cum a fost schimbata legea

Prevederea introdusa de PSD in Legea privind CSM, articolul 54, alineatul 1:

"Durata mandatului membrilor alesi, judecatori si procurori si reprezentanti ai societatii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii, beneficiind de aceleasi drepturi si obligatii.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii desfasoara activitate permanenta si nenormata si au calitatea de demnitar. DispozitiileOrdonantei Guvernului nr. 32/1998privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala, aprobata cu modificari prinLegea nr. 760/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator."

Vechea prevedere din Legea privind CSM, articolul 54, alineatul 1:

"Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii. Judecatorii si procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, au calitatea de demnitar."

Le-au crescut veniturile

Legat de acest subiect, Europa Libera scria, anul trecut, ca pana sa fie modificata legea, cei doi membri CSM din partea societatii civile primeau o indemnizatie de sedinta.

Astfel, in 2017, pentru patru luni de activitate in CSM, Victor Alistar a primit 26.679 de lei. Din toamna lui 2018, odata cu noua lege facuta de PSD si ALDE, veniturile lui Alistar de la CSM au crescut de 6 ori, pana la 165.863 de lei, tot pentru patru luni. In aceasta suma intra "indemnizatie si diurne de delegare".

Celalalt reprezentant al societatii civile in Consiliu, Romeu Chelariu, a primit indemnizatie pentru perioada septembrie - decembrie 2017, 26.679 de lei. Un an mai tarziu, Chelariu primea de la CSM 167.158 de lei pentru aceeasi perioada, septembrie - decembrie 2018.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Victor Alistar, #Victor Alistar CSM, #Victor Alistar Savonea , #CSM