Efectele modificarii Codurilor: Cine sunt cei care scapa, ce au facut si prejudiciile imense aduse statului roman

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 00:33
35746 citiri
Efectele modificarii Codurilor: Cine sunt cei care scapa, ce au facut si prejudiciile imense aduse statului roman
Foto: Arhiva Ziare.com

Printre cei care vor scapa de dosare ca urmare a adoptarii ordonantei prin care sunt modificate Codul Penal si Codul de Procedura Penala se numara Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Nicusor Constantinescu, Marian Vanghelie, Elena Udrea, Cristian Popescu Piedone.

De asemenea, procesul pompierilor implicati in cazul Colectiv va fi inchis, ca si dosarul fostului ministru de Externe Titus Corlatean, acuzat ca a impiedicat votul in diaspora, in favoarea candidatului la presedintie Victor Ponta.

Asadar, printre cei care vor scapa de dosare se numara fostii ministri Dan Nica si Alexandru Athanasiu, pusi sub urmarire penala in decembrie 2016, dupa ce ar fi cauzat un prejudiciu in valoare totala de 47.594.843,88 de dolari in dauna statului.

Totodata, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, scapa de dosarul mortii politistului Bogdan Gigina, motociclist care facea parte din coloana oficiala a fostului demnitar.

Un alt beneficiar al ordonantei este Ioan Lascar - seful clinicii de Recuperare din cadrul Spitalului Floreasca, cel care a achizitionat barocamera care s-a dovedit inutila pentru arsi, cu sase milioane de lei.

Toate dosarele in care fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu este acuzat de abuz in serviciu se inchid. In ultimul in care a fost trimis in judecata ar fi creat un prejudiciu constand in plati nelegale in valoare totala de 11.621.345 de lei.

Se va inchide si dosarul lui Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului in perioada 2003-2004, in care este acuzat ca a sustinut proiectul de achizitionare a licentelor Microsoft, afacere care a adus o paguba statului roman de 67 de milioane de euro.

De asemenea, Claudiu Florica, fost reprezentant Fujitsu Siemens in Romania si cel care a pus la cale afacerea Microsoft scapa de dosar, el fiind cercetat sub control judiciar pe cautiune. Prejudiciul calculat de procurori in acest caz este de 28 milioane de dolari.

Un alt inculpat celebru, Aristotel Cancescu, fost presedinte al CJ Brasov, scapa de dosarul penal in care este acuzat ca a oferit unei societati comerciale un spatiu intr-un spital cu incalcarea prevederilor legale.

Inspectorii IGSU care au controlat clubul Colectiv cu putin timp inainte de incendiu sunt alti beneficiari ai dezincriminarii abuzului in serviciu. Procesul celor doi ofiteri, Antonina Radu si George Petrica Matei, va fi inchis pe motiv ca faptele celor doi nu sunt incriminate de legea penala.

George Scripcaru, primarul municipiului Brasov, scapa de dosarul in care este acuzat ca a folosit mai multe masini de lux in interes personal, autoturismele fiind achizitionate de primarie.

Ioan Oltean, fost deputat PDL si Crinuta Dumitrean, fost director al Agentiei Nationale de Restituire a Proprietatilor (ANRP) nu vor mai raspunde penal in dosarul in care sunt acuzati ca au prejudiciat statul cu 98 de milioane de lei prin supraevaluarea unui teren si aprobarea unei despagubiri de 98 milioane de lei catre omul de afaceri Mihai Rotaru.

Liviu Dragnea scapa de dosarul in care este acuzat ca a mentinut in functii doua angajate ale Directiei de Protectie a Copilului Teleorman, care lucrau in realitate pentru filiala locala a PSD. Prejudiciul in cazul sau a fost stabilit la 108.000 de lei, salariile incasate ilegal de cele doua angajate.

Dosarul lui Vasile Ciurchea si al lui Irinel Popescu, fosti presedinti ai Casei de Asigurari de Sanatate, va fi inchis. Cei doi sunt acuzati ca, impreuna cu alte persoane, au produs un prejudiciu de 18 milioane de euro bugetului de stat prin incheierea unui contract pagubos cu compania HP Romania pentru achizitionarea unui soft privind Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).

Cazul lui Titus Corlatean va fi clasat, dupa ce fostul ministru de Externe a fost acuzat ca a impiedicat votul in diaspora in favoarea candidatului la presedintie Victor Ponta.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone va scapa de proces dupa ce a fost trimis in judecata, fiind acuzat ca a eliberat acordul de functionare si autorizatia de functionare pentru SC Colectiv Club SRL, desi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie scapa de dosarul in care este cercetat pentru ca a acordat fara licitatie doua contracte de salubrizare, prejudiciul fiind stabilit la doua milioane de lei.

Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu nu va mai fi judecat in dosarul finantarii clubului Politehnica Timisoara, prejudiciul adus consiliului local fiind stabilit de DNA la 31 milioane de lei.

Dosarul fostului procuror general Tiberiu Nitu va fi, de asemenea, inchis. El a fost acuzat ca a folosit in mod nelegal coloana oficiala pentru deplasari in interes personal.

Eduard Martin, proprietarul firmei de salubrizare Polaris Constanta si fost deputat, scapa de acuzatiile aduse de procurori in dosarul contractului de salubrizare incheiat cu Primaria Constanta pe 25 de ani, contract care ar fi generat un prejudiciu de 200 milioane de lei.

Mare parte din acuzatiile aduse fostului primar de Iasi Gheorghe Nichita cad in conditiile dezincriminarii abuzului in serviciu, fostul edil fiind acuzat ca a ordonat Politiei locale sa-i supravegheze iubita.

Dan Sova nu va mai fi judecat in dosarul CET Govora dupa ce ar fi creat un prejudiciu de 660 de mii de euro si 1,8 milioane de lei societatii de stat prin incheierea unor contracte de asistenta juridica cu firma sa de avocatura.

Elena Udrea este o alta beneficiara a acestei ordonante de urgenta, fostul ministru fiind acuzat ca a accesat nelegal un imprumut bancar de 3,2 milioane de euro, dosarul urmand a fi clasat de procurorii DNA.

Laura Georgescu, presedinte al CNA, scapa de mare parte dintre acuzatiile care i se aduc in conditiile dezincriminarii infractiunii de abuz in serviciu. Ea este acuzata ca a retras licenta unui post de televiziune si apoi a revenit asupra deciziei la cererea fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila Gheorghe Bunea Stancu scapa si el de dosarul in care este acuzat ca a finantat ilegal cu 7,4 milioane de lei clubul local de fotbal.

Amintim ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat marti seara ca Guvernul Grindeanu a adoptat prin Ordonanta de Urgenta modificarea codurilor penale.

Ulterior, mii de romani nemultumiti au iesit in strada.

Citeste mai multe pe aceasta tema:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ordonante modificari cod penal, #ordonanta gratiere , #justitie
Comentarii
Poza m.omiduta
m.omiduta
rank 5
Scapa acuma de lege, dar nu vor scapa de noi
Poza Ariana din Carpati
Ariana din Carpati
rank 5