Dosarul de coruptie a lui Vlad si Mircea Cosma se va rejudeca de la zero. Procesul baronilor Prahovei incepuse in urma cu sase ani

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 08:14
11497 citiri
Dosarul de coruptie a lui Vlad si Mircea Cosma se va rejudeca de la zero. Procesul baronilor Prahovei incepuse in urma cu sase ani
Familia Cosma: tatal Mircea si copiii Andreea si Vlad FOTO Facebook/ Mircea Cosma

Tribunalul Prahova a decis marti, 27 octombrie, ca dosarul in care fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul sau, fostul deputat PSD, Vlad Cosma, sunt judecati pentru coruptie, sa fie rejudecat de la zero si a trimis cauza unui judecator de Camera Preliminara de la Tribunalul Prahova.

Cazul este pe rolul instantelor din aprilie 2014.

Din punct de vedere tehnic, magistratul de la Tribunalul Prahova a anulat marti mai multe incheieri date de Inalta Curte, in faza de Camera Preliminara- in care s-a constatat legalitatea probelor si rechizitoriul DNA- si a trimis dosarul la registratura instantei, "in vederea repartizarii aleatorii a cauzei, aceasta urmand a fi reluata din etapa camerei preliminare".

In ultimul an, cazul s-a plimbat intre Tribunalul Prahova si Inalta Curte, cele doua instante sustinand ca nu au competenta sa judece acest caz. In final dosarul a ajuns la Tribunalul Prahova.

Condamnarile initiale

Initial, in noiembrie 2016, un complet de trei judecatori de la ICCJ a dat o prima sentinta in acest caz. Fostul presedinte al CJ Prahova Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de inchisoare, in timp ce fiul sau, Vlad Cosma (foto dreapta), a primit cinci ani de inchisoare. De asemenea, omul de afaceri Razvan Alexe si fostul sef al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu au primit 2 ani si 6 luni, respectiv 6 ani de inchisoare.

Ulterior, in martie 2018, in apel, un complet de cinci judecatori de la Instanta suprema a decis rejudecarea dosarului, pe motiv ca o parte dintre martori au dat declaratii contradictorii in instanta si exista suspiciuni legate de modul in care procurorii de la DNA Ploiesti au administrat probele. Dosarul a fost trimis atunci la Sectia penala a ICCJ.

La rejudecare, procesul a fost amanat de mai multe ori, o parte dintre judecatorii din complet au fost schimbati, dupa care dosarul a fost trimis in septembrie 2019 la Tribunalul Prahova, unde procesul trebuia sa se rejudece de la zero.

Acuzatiile DNA

In data de 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenta, si pe Mircea Cosma, pentru luare de mita si abuz in serviciu. Razvan Alexe a fost acuzat de trafic de influenta si dare de mita si Daniel Alixandrescu - de luare de mita si abuz in serviciu.

Potrivit DNA, in perioada 2012 - 2013, Razvan Alexe (apropiat al familiei Cosma) si fostul deputat Vlad Cosma au pretins si primit de la trei reprezentanti ai unor societati comerciale, denuntatori in cauza, suma totala de 4.410.149 lei, disimulata in contravaloarea unor lucrari subcontractate fictiv de aceste societati catre doua firme controlate in fapt de Alexe.

Procurorii sustin ca sumele de bani au fost pretinse si primite de cei doi in schimbul interventiei la persoane cu putere de decizie din cadrul CJ Prahova - si anume la Mircea Cosma si Daniel Adrian Alixandrescu (director executiv al Directiei Patrimoniu, avand in subordine Serviciul Achizitii Publice si Contracte, precum si Serviciul Urmarire Lucrari Publice), astfel incat societatile sa obtina trei lucrari de modernizare/ intretinere a drumurilor, dar si pentru a deconta cu prioritate lucrari deja efectuate.

Cele trei lucrari se refera la obiectivele: "Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judetul Prahova", "Lucrari si servicii privind intretinerea curenta a drumurilor publice - plombe" si "Intretinerea curenta a drumurilor judetene pe timp de iarna 2012 - 2013".

Conform DNA, pentru ca societatile denuntatorilor sa castige cele trei lucrari, in cadrul CJ Prahova s-au desfasurat, sub directa implicare a lui Mircea Cosma si Daniel Alixandrescu, proceduri de achizitie publica, cu incalcarea dispozitiilor legale si prin care bugetul judetului a fost prejudiciat cu suma totala de 6.077.273 lei.

"Pentru a-si incalca atributiile de serviciu rezultate din lege si din fisa postului si pentru a favoriza cele trei societati comerciale, inculpatii Cosma Mircea si Alixandrescu Daniel Adrian au pretins si primit de la inculpatul Alexe Razvan o parte din sumele pretinse si primite de acesta de la denuntatori, respectiv 1.890.064 lei - inculpatul Cosma Mircea si 130.000 lei - inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian. Anterior, in perioada 2010 - 2011, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei societati comerciale (in prezent decedat), in schimbul decontarii cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publica judeteana pentru lucrari executate de aceasta firma, suma totala de 900.000 lei, din care a primit 550.000 lei", sustin procurorii.

Conform DNA, suma a fost disimulata in contravaloarea unor suprafete de teren arabil - obiect al unor contracte de vanzare-cumparare autentificate, in baza carora societatea le-a 'achizitionat' de la persoane interpuse de inculpat, apropiate familiei sale, la preturi supraevaluate. Obiectul mitei l-a reprezentat in acest caz diferenta dintre pretul de vanzare catre societatea respectiva si pretul cu care terenurile fusesera efectiv cumparate anterior, de la primii proprietari, si este in cuantum de 487.000 lei.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Mircea Cosma reluat zero, #vlad cosma reluat zero, #familia cosma dna , #DNA