Dupa fostul ofiter trimis in judecata, Comisia SRI isi ia informatiile si de la un fost secretar de stat condamnat pentru coruptie

Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 23:32
3746 citiri
Dupa fostul ofiter trimis in judecata, Comisia SRI isi ia informatiile si de la un fost secretar de stat condamnat pentru coruptie
Foto: PSD Dolj (Arhiva)

Presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul Claudiu Manda (PSD), a declarat ca fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura ar fi afirmat, in timpul audierii sale, ca majoritatea ministrilor din perioada 2012-2016 au avut convorbirile interceptate pe mandate de siguranta, motiv pentru care fostul premier USL Victor Ponta ar putea fi chemat la comisie.

"Ce ne-a socat a fost ca, atata timp cat s-a ocupat in Ministerul Justitiei de aceste informatii, in calitate de sef al structurii de securitate, in perioada 2012-2016, majoritatea ministrilor au fost interceptati cu mandate de siguranta nationala, iar din Parlament domnia sa a numit un numar impresionant de parlamentari, in general cei care sunt mai vocali de la fiecare partid. Sunt afirmatii ale domniei sale, ramane sa vedem daca se confirma", a declarat Claudiu Manda, adaugand apoi ca declaratiile trebuie coroborate cu documente de la SRI.

Manda a mai sustinut ca fostul secretar de stat ar fi sustinut ca "din informatiile pe care le are, sunt in jur de 2.500 de mandate anual de ascultare pe siguranta nationala".

Presedintele Comisiei de control a precizat ca Ovidiu Putura va fi audiat din nou, marti, de la 12.30, urmand ca fostul secretar de stat sa dea detalii legate de relatiile dintre anumiti judecatori si ofiteri SRI.

De asemenea, el a mai anuntat ca intentioneaza sa-l cheme la audieri pe fostul premier Victor Ponta, numele sau fiind indicat in cadrul audierilor desfasurate pana acum de comisie.

"Va spun ca intentionam sa-l invitam la Comisie si pe Victor Ponta pentru ca in cadrul discutiilor Comisiei avem elemente pe care credem ca domnia sa le poate elucida (...) Sunt elemente din perioada guvernului USL la care s-a facut referire in aceasta Comisie pe care putem sa le probam pentru ca a fost indicat numele domniei sale. Au fost si alte nume indicate", a adaugat Manda.

Cine e Ovidiu Putura

Ovidiu Putura, condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, a fost adus la comisie sub escorta. El se afla pe lista celor 65 de persoane pe care fostul ofiter SRI Daniel Dragomir a pus-o pe masa comisiei cerandu-i sa fie folosita pentru audieri.

Putura a fost gasit vinovat ca in 2014 i-ar fi promis judecatorului Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita, ca din functia de secretar de stat pe care o exercita, va asigura promovarea prin frauda a fiului acesteia la examenul pentru notari stagiari din 2015. La schimb, Putura i-a solicitat judecatorului sa pronunte o hotarare favorabila intr-un dosar in care sotia sa era reclamant. El i-a dat judecatorului articole de incaltaminte, prin intermediul sotiei sale.

Judecatorii au mai stabilit ca, in perioada 2013-2014, a primit de la o persoana foloase necuvenite in cuantum de circa 30.000 de euro, constand in cheltuieli aferente unor partide de vanatoare, unor sejururi la mare, un costum de vanatoare si circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecatori sa dispuna o hotarare favorabila intr-un dosar in care acea persoana avea calitatea de inculpat.

De asemenea, la perchezitiile facute de procurori, in locuinta lui Ovidiu Putura au fost gasiti 80.970 de euro si 966 de dolari, sume care au fost puse sub sechestru asigurator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ponta audiat comisia SRI, #Putura comisie SRI Dragomir , #sri