Dupa 8 ore de discutii, CCR amana pana pe 15 iunie decizia privind abuzul in serviciu

Marti, 24 Mai 2016, ora 20:16
3930 citiri
Dupa 8 ore de discutii, CCR amana pana pe 15 iunie decizia privind abuzul in serviciu
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) nu a reusit sa decida, dupa opt ore de dezbateri, daca dezincrimineaza sau nu abuzul in serviciu, o decizie cu implicatii majore asupra mediului judiciar.

Magistratii CCR au amanat, pana pe 15 iunie, verdictul asupra articolului din Codul Penal care pedepseste abuzul in serviciu.

Subiectul este unul extrem de disputat in ultima perioada, avand in vedere efectele pe care le-ar putea avea asupra a sute de dosare anchetate de procurori, dintre care unele vizand personaje cu notorietate.

Astfel, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a avertizat ca daca infractiunea va fi dezincriminata, atunci vor fi inchise 865 de dosare privind achizitii publice, aflate in ancheta procurorilor, cu prejudicii de milioane de euro.

Exceptia de neconstitutionalitate judecata de CCR a fost invocata in dosarul in care Alina Bica este judecata pentru un abuz in serviciu, care ar fi fost comis in perioada in care ea era membru al Comisiei pentru Stabilirea Despagubirilor.

Printre cei care au ridicat exceptii similare se mai numara si fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, si seful Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu.

Ziua Z pentru sistemul judiciar. Cade abuzul in serviciu? Scapa sute de acuzati?

Articole in discutie

Articolele contestate aflate in dezbaterea CCR sunt:

Articolul 297 din Codul Penal incrimineaza abuzul in serviciu ca fiind: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani".

Art 13 indice 2 al Legii 78 reglementeaza "Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani."

Contestatarii celor doua reglementari sustin ca ele sunt prea vagi si impredictibile, pentru ca indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu nu este definita, la fel cum nu este definta forma de vinovatie cu care trebuie comisa fapta pentru a fi vorba despre un abuz.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#abuz in serviciu DNA CCR, #abuz in serviciu CCR , #justitie