Dupa 5 ani de procese la Inalta Curte, dosarul lui Vlad si Mircea Cosma a fost declinat la Tribunalul Prahova

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 12:26
9207 citiri
Dupa 5 ani de procese la Inalta Curte, dosarul lui Vlad si Mircea Cosma a fost declinat la Tribunalul Prahova
Foto: Facebook/ Mircea Cosma

Inalta Curte a declinat vineri la Tribunalul Prahova dosarul in care fostul deputat PSD Vlad Cosma si fostul presedinte al CJ Prahova Mircea Cosma sunt acuzati de fapte de coruptie.

Exceptia necompetentei instantei a fost ridicata din oficiu de un complet de 3 judecatori de la Inalta Curte. Doi magistrati au fost pentru declinare, un al treilea a votat pentru respingerea acestei exceptii.

Motivul declinarii: Vlad Cosma nu mai este deputat, asa ca dosarul ar trebui judecat de o instanta obisnuita, in acest caz, Tribunalul Prahova. Este vorba de o speta care este pe rolul Inaltei Curti din aprilie 2014, in perioada in care Vlad Cosma era deputat, mandatul parlamentar al acestuia a expirat in 2016.

Initial, Inalta Curte a dat condamnari grele in acest caz, in care erau acuzatii foarte grave de coruptie: Mircea Cosma a fost condamnat la 8 ani de inchisoare, iar Vlad Cosma la 5 ani de inchisoare. Sentinta a fost desfiintata in martie 2018 de un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte, iar dosarul a fost trimis la rejudecare.

Iata detalii despre acest proces: Dosarul lui Vlad si Mircea Cosma va fi rejudecat, condamnarile au fost desfiintate. Andreea Cosma: Dumnezeu a facut dreptate

Faptul ca acest dosar este in faza de rejudecare este un argument ca procesul ar trebui sa continue la Inalta Curte, a explicat in sala de judecata procurorul DNA.

"Inalta Curte este competenta, deoarece aici s-a citit actul de sesizare al instantei (in 2014- n.red.). Suntem in ipoteza reluarii citirii actului de sesizare," a pledat magistratul DNA.

Procurorul a aratat ca, in momentul in care completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a desfiintat sentinta de condamnare, motivul nu a fost cel reprezentat de necompetenta instantei, ci un alt motiv de nulitate: "S-a decis ca procesul sa fie rejudecat de instanta a carei hotarare a fost desfiintata."

Pe de alta parte, aparatorii familiei Cosma au sustinut declinarea dosarului la Tribunalul Prahova.

"Practica Inaltei Curti spune ca intotdeauna si-a declinat competenta daca nu a avut in vedere atributiile de serviciu ale persoanei judecate," a spus avocatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dosar familia Cosma, #mircea cosma coruptie, #Vlad Cosma coruptie, #Cosma rejudecare , #instanta